Soms heb je van die twijfelmomenten. Je ziet overal reclames voor televisies om je heen, met al die nieuwe functies en toepassingen, maar jouw televisie is nog niet concreet aan vervanging toe. Toch linken ze, die nieuwe toestellen bij de online webshops. Hij vertoont nog geen kuren, doet het eigenlijk nog prima. Is er een reden om toch je tv te vervangen door een nieuw exemplaar? Ik zet graag een paar punten op een rij.
Het uitgangspunt
Laat ik het dicht bij huis houden. Tien jaar geleden kochten wij ons huis, wat een stuk groter was dan we eigenlijk hadden. Onze oude grote beeldbuis vertoonde wat kuren (hij had af en toe een tik nodig – zegt dat genoeg?) en toen we eenmaal verhuist waren kwam er dan ook een nieuwe televisie: de Sony 40W4000. Destijds een heel hip apparaat, met een prima geluid en dito beeldkwaliteit in Full HD. Je kunt er zelfs tot 1000 teletekstpagina’s mee in het geheugen plaatsen! Het energieverbruik is 176 watt, dat komt neer op concrete kosten per jaar: 51 euro, op basis van een energieprijs van 23 cent per kilowattuur. Op de televisie kijken we regelmatig Netflix via een Apple TV kastje van de derde generatie, dat 6 watt energie verbruikt. En nee, deze televisie is niet ‘smart’. Voor Uitzending gemist en dergelijke moeten we onze tv-decoder aanzetten.
Meer functies
Een reden om over te stappen naar een nieuwe televisie kan natuurlijk zijn dat ze meer kunnen. Een optie als 4K televisie is natuurlijk helemaal te gek als je een compatible blu-rayspeler hebt, of gebruik maakt van de PS4 Pro! Dan wordt het beeld op je televisie 4 keer zo scherp. Maar ook Netflix biedt een aantal films en series aan op deze ultra-hoge resolutie. De meeste televisies beschikken ook over meerdere online functies. Zo heeft Samsung een Smart Hub, van waaruit je (draadloos!) gebruik kunt maken van onder andere Netflix, YouTube, Spotify, Videoland, HBO, NPO, RTL, SBS en Thuisbezorgd.
Het uiterlijk
Natuurlijk zijn de nieuwe televisies een stuk eleganter en subtieler dan de ouderwetse varianten. Een upgrade van je interieur kan dan ook een goede optie zijn om een nieuwe televisie te kopen. Zeker als de nieuwe modellen ongeveer een derde kosten van vroeger! Zo wegen de nieuwe televisies ook een stuk minder. Waar onze oude televisie nog 22 kilogram weegt, komen nieuwe modellen nauwelijks boven de tien kilogram uit. Die kun je dus makkelijker ophangen en netter wegwerken! Bij een Philips TV zou je bovendien kunnen kiezen voor een model met Ambilight, waardoor de kleur van je beeldscherm op de muur wordt geprojecteerd. Hoe cool?
Energieverbruik
Een ander belangrijk punt kan natuurlijk het energieverbruik zijn. Dat is ook wel een heel concreet punt waar je echt concreet iets mee kunt besparen. De meeste televisies hebben tegenwoordig een gebruik rond de 60 à 70 watt. Laat ik even uitgaan van de hoogste kosten, 70 watt, dan scheelt het je toch ruim 100 watt. Heel concreet is dat 30 euro per jaar. Enkel aan de televisie, want ook voor Netflix hoeven we geen Apple TV meer aan te zetten (sterker nog – dat kastje kan dan gewoon weg) en voor Uitzending Gemist hoeft de energieslurpende tv-decoder niet meer worden aangeslingerd.