Ons klimaat is maar lastig om goed planten in te kunnen kweken en laten groeien. Ik heb jarenlang pogingen gedaan om een fijne moestuin op poten te zetten, maar eerlijk gezegd leek het meer op vechten tegen de bierkaai dan dat je bezig bent met de ontwikkeling van de planten. Waarom? Eigenlijk vooral vanwege het nukkige karakter van het weer en ons klimaat. Heb je je plantjes te vroeg buiten? Komt er ineens een nachtvorst overheen… Grote stortbuien, periodes van droogte…
Beschermde omgeving
Nee, dat haalt het plezier best wel uit het tuinieren! Gelukkig kan het ook anders, bijvoorbeeld door een beschermde omgeving neer te zetten waarin je plantjes zich kunnen ontwikkelen. In onze buurt hebben verschillende mensen een kweekkas in de tuin staan, en ik moet bekennen dat ik daar meermaals jaloers naar kijk. In die kassen lijken de planten bijna als vanzelf te groeien. Het is daarbij mooi om te zien hoe iedereen daar zijn eigen draai aan geeft. De een gebruikt het om exotische bloemen in te kweken, de ander als basis voor een moestuin en om wat kritische planten te kweken, die genieten van warmte en weinig kunnen hebben. Zo’n kweekkas levert namelijk een geweldige beschermde omgeving, waarin jij alle touwtjes in handen hebt. De hoeveelheid water, warmte en zonlicht… je kunt alles regelen. Nou ja: je kunt natuurlijk geen zon maken, maar de planten er wel tegen beschermen.
Vroeg beginnen
Een ander groot voordeel van een kweekkas is dat je vroeg kunt beginnen met het opkweken van je planten, wanneer je bijvoorbeeld een moestuin wil vullen met eenjarige planten. Ze kunnen al vroeg in de kas, waar ze veel minder gehinderd worden door de nachtvorst en gure neerslag. Wat minder kieskeurige planten kunnen al in de vroege lente naar buiten, waardoor je het hele jaar kunt genieten van een fijne oogst. Met zo’n kas is het ook beter mogelijk om je oogst te spreiden over verschillende weken, door verschillende zaaimomenten in te plannen. Met een praktische zaaitafel op hoogte maak je het jezelf ook nog eens makkelijk en hoef je niet meer op je knietjes te kijken hoe het met je groene telgen gaat.
Waar moet je op letten bij gebruik van een kweekkas
Hoewel een kweekkas een gouden greep is als het gaat om kweken en overhouden van planten, moet je wel een paar zaken in de gaten houden. In de winter is het bijvoorbeeld heel fijn als de kas in de zon staat, zodat de warmte snel opgenomen wordt. Daardoor blijven de planten goed op temperatuur. Maar in de zomer is dat juist een heikel punt: dan zul je heel goed moeten letten op de ventiliatie en de temperatuur, voor je planten uitdrogen of zelfs verbranden. Zorg ervoor dat je kas zijn warmte kwijt kan als dit nodig is. Dit kan via de deur, maar ook zijn er ramen nodig bij het dak, aangezien de warme lucht stijgt. Houd ook het waterpeil goed in de gaten. Aangezien er geen regen in de kas komt, zul je de planten zelf moeten bewateren.