logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De trollen van Leif, Pieter Koolwijk

Pieter Koolwijk heb ik pas echt leren kennen met de fantastische boeken Gozert en het vervolg Luna. Met De Trollen van Leif gaat hij een heel nieuwe kant in, hoewel illustratrice Linde Faas daar zeker haar hart aan kon ophalen 🙂 In De Trollen van Leif wordt je namelijk meegenomen naar het brute Noorse leven, naar de Vikingen met alle folklore en verhalen die daar bij horen. Daar maak je kennis met de sullige vikingjongen Leif.

Leif

In tegenstelling tot al die stoere vikingkinderen in het dorp is Leif een lange, sullige jongen. Van zijn vader heeft hij het stokje van de verteller (ook wel de Skald) overgedragen gekregen, maar daar is Leif zelfs niet goed in. Hij is verlegen, heeft een hoge piepstem en komt nauwelijks boven de mensen uit. Bovendien kan hij absoluut niet spannend vertellen. Dat is dus niet echt een toffe combinatie. Zijn jonge zusje, stoer en onverwoestbaar, stoort zich dan ook mateloos aan haar grote broer. Vooral omdat hij het altijd heeft over die vervloekte trollen. Iedereen weet toch dat die niet bestaan? Maar Leif beweert anders. In het boek dat hij van zijn opa heeft gekregen, staat namelijk precies hoe je die mysterieuze trollen moet verzorgen en ze te vriend moet houden.

Plunderen

Maar weet je wat die Vikingen deden? Plunderen tot ze d’r bij neervielen! En dat is ook precies wat de volwassenen uit het dorp van Leif en Ravna deden. Ze verlaten het dorp en laten het achter met alleen de (stoere) kinderen en de ouderen. Op zich is dat niet zo’n groot probleem, aangezien alle dorpen dat zo doen. Nou ja – bijna alle dorpen. Het blijkt dat er een gemene bende op zoek is naar een nieuwe plek om te wonen – en dat ze daar het dorp van Leif en Ravna voor op het oog hebben. Maar wat doen je als kinderen tegen een bende volwassen vikingen? Niet zo veel. Gelukkig denkt Leif wel een oplossing te weten. Hij pakt zijn trom en begint er als een malle op te slaan, roepend naar de Trollen. Zal dat het gewenste effect hebben, of zijn trollen echt maar fabels en bijgeloof?


Ga direct naar De Trollen van Leif op BOL.com.

Recensie over De Trollen van Leif

In iedere samenleving zijn wel mensen die buiten de boot vallen. Unieke personen, zoals Leif, die echt anders zijn dan alle anderen. Meestal worden ze – net als Leif – voor de gek gehouden en met de nek aangekenen. Tot ze de kans krijgen om zichzelf te bewijzen en te tonen dat het misschien niet zo’n onzin is dat ze verkondigen. Zo ook in dit grappige vikingdorp, waar behoorlijk wat kleurrijke personages rondlopen. Leif en Ravna moeten het dorp in orde houden en laten soms zien dat ze stiekem ook nog gewoon kinderen zijn. Het boek is heel leuk en toegankelijk geschreven, met vrolijke grappen en knipogen, een lieve ondertoon en een weemoedige achtjarige Ravna die haar broer maar voor lief neemt. De tekeningen van Linde Faas spreken zonder meer tot de verbeelding en laten de grimmige, stoere sfeer van het vikingdorp goed zien.

Score: 8


Informatie

Titel: De Trollen van Leif
Auteur:
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 133
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789047713784
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.