logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Trials of Cold Steel IV


Trials of Cold Steel is een echte Japanse RPG-serie die al heel wat jaren teruggaat. Dit deel (het slot, voor zover ze nu zeggen 😉 ) is voor mij de eerste kennismaking. Het was dan ook soms wel even verwarrend om bepaalde personages tegen te komen, omdat sommigen al een lange geschiedenis hebben met elkaar. Gelukkig krijg je genoeg tijd om alle personages goed te leren kennen en hebben ze de mogelijkheden van de nieuwe gameconsoles netjes ingezet voor het realiseren van een optimale speelbeleving. Zet je schrap voor het spelen van The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV!

Reizen door een nieuwe wereld

In The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV maak jij een lange en indrukwekkende reis door een bijzondere wereld, waarin je al je oude vrienden en hun familie leert kennen. Het verhaal speelt zich af kort na het verstrijken van het derde deel, waarbij op het einde de held Rean gevangen werd genomen door kanselier Osborne. Het is nu aan zijn leerlingen om Rean te bevrijden! Voor mij waren het allemaal vreemden, maar mijn personage leek iedereen wel te kennen en maakte een flink aantal lange gesprekken. Daarbij verken je heel wat locaties die bekend zijn uit oude games (waarbij je flashbacks krijgt van vroeger) maar ontdek je ook heel wat nieuwe gebieden. Tijdens je reis wordt je verwend met een goede soundtrack, die je begeleid op je spannende avonturen. De muziek was zo nu en dan zo aanstekelijk dat ik mezelf betrapte op het neuriën ervan na het gamen… ouch! Jammer genoeg kan ik dat trouwens niet over de graphics zeggen… die lopen nog wat achter (of zijn juist in lijn met de vorige games… who knows?)

Gameplay

Het spel zelf is redelijk rechtlijnig. Je krijgt steevast te horen waar je naartoe moet, waarbij je regelmatig kerkers tegenkomt die je kunt ontdekken om bijvoorbeeld nieuwe voorwerpen te vinden. Die kerkers zijn behoorlijk repetitief, met weinig uitdagende puzzels en vijanden. Je weet meestal intuïtief welke kant je op moet – maar neem die zijweg ook eens, want juist daar vind je de schatten! Onderzoeken loont dus wel, hoewel de route al voor je is uitgestippeld. Tijdens de gevechten zul je alles op alles moeten zetten om een goede weerstand te bieden. Je staat er nooit alleen voor, je reist altijd in een gezelschap. Zoals je gewend bent heeft iedereen andere kwaliteiten die je kunt inzetten. Blijkt een gevecht te moeilijk, dan kun je jouw gezelschap een upgrade geven met een nieuwe uitrusting, het niveau van de karakters omhoog te brengen en ze beter op elkaar in te laten spelen. Alleen op die manier kunnenn Kurt, Juna en Altina proberen om hun oude mentor Rean te bevrijden!

Bekijk hier de trailer van Trails of Cold Steel IV:

Turn-based

De gevechten zelf zijn turn-based, waardoor je rustig kunt bedenken wat je volgende zet zal zijn. Je kunt spelen met de volgorde binnen je team, waarbij je een indrukwekkend Break-systeem hebt om het pantser van grote tegenstanders kwetsbaarder te namen. Dat vraagt soms om een gedegen strategie, waarbij je de magische Lost Arts kunt inzetten als ultieme aanvalsmogelijkheid. Functies als Fast Movement of Autoplay kunnen je het wat makkelijker maken en je bovendien de nodige tijd besparen. Het is een lange game, en soms zijn gevechten niet zo spannend… die kun je maar beter zo snel mogelijk achter de rug hebben.

Ga direct naar The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV op BOL.com.


Recensie over The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV

Het is aan te raden alle games te spelen vanaf het eerste deel, voor je aan dit spel begint. Anders heb je niet alleen een groot gemis in het aantal karakters dat je zou moeten kennen, ook de gameplay is dan knap lastig. Voor fans van de serie zal het een leuke afsluiter zijn. Het spel steekt indrukwekkend goed in elkaar en de gevechten gaan best goed. De graphics zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven – alle energie lijkt in de muziek te zijn gaan zitten. Het spel zelf kan soms wat repetitief zijn, maar gelukkig zijn er manieren om de vaart er toch een beetje in te houden.

Score: 7


Info

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV, NIS America
PS4, rpg.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.