logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is de top van trending zoekopdrachten van 2022 in Nederland

Oekraïne is dit jaar de top trending zoekopdracht van 2022 in Nederland, blijkt uit Year in Search*, Google’s jaarlijkse overzicht van trending zoekopdrachten. Year in Search geeft een goed beeld van de gebeurtenissen die mensen elk jaar hebben beziggehouden.

Top 10 Trending zoekopdrachten 2022

Veel Nederlanders maakten gebruik van Google zoeken om informatie in te winnen over de oorlog in Oekraïne. Rondom de start van de oorlog op 24 februari maakte het zoekwoord de grootste stijging door. Mensen zochten naar het laatste nieuws over de oorlog, maar wilden ook meer informatie over de situatie rondom vluchtelingen.

Op de tweede plek staat Jeroen Rietbergen, die in het nieuws is geweest na een aflevering van de YouTube-serie BOOS, waarin grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland aan het licht kwam. Rapper en The Voice-coach Ali B staat om dezelfde reden eveneens in de de top 10 (vierde).

De derde plek is voor de Zweedse streamingdienst Viaplay, die sinds dit jaar de Formule 1 uitzendt in Nederland. Vooral in maart, vlak voor de eerste race van het seizoen, werd er veel naar het nieuwe videoplatform gezocht. Een ander nieuw videoplatform in Nederland, HBO Max, staat op plek acht.


De zoekterm Testen Voor Toegang staat op plek vijf en was vooral populair aan het begin van 2022, toen Nederlanders nog een negatieve coronatest moesten laten zien om naar uitgaansgelegenheden als discotheken en bioscopen te mogen.

Seriemoordenaar Jeffrey Dahmer staat op plek zes in de lijst. Nederlanders waren voornamelijk geïnteresseerd in de acteur die de seriemoordenaar speelt in de gelijknamige serie op Netflix en naar Dahmers slachtoffers.

Op de zevende plek staat de online woordpuzzel Wordle, gevolgd door Queen Elizabeth op plek acht. In de week van haar overlijden was een piek in het aantal zoekopdrachten naar haar te zien. De top 10 wordt gecompleteerd door de zoekopdracht quarantaineregels. Nederlanders zochten daar voornamelijk eind januari naar, toen het quarantaineadvies voor kinderen kwam te vervallen.

De volledige Nederlandse top 10 van Trending Zoekopdrachten in Google Year in Search is als volgt:

 1. Oekraïne
 2. Jeroen Rietbergen
 3. Viaplay
 4. Ali B
 5. Testen voor toegang
 6. Jeffrey Dahmer
 7. Wordle
 8. Queen Elizabeth
 9. HBO Max
 10. Quarantaineregels
streaming-banner-hbo-max

Meer lijsten

Er zijn dit jaar ook lijsten met trending zoekopdrachten in specifieke categorieën. De lijst met Nederlanders wordt voor de helft gevuld met mensen die verwikkeld waren in het schandaal rond The Voice, zoals Ali B, Jeroen Rietbergen en Linda de Mol. Misschien is het daarom niet verrassend dat het YouTube-programma BOOS de lijst van trending series, films en tv-programma’s aanvoert. Presentator Tim Hofman zijn andere programma, Over Mijn Lijk, vind je op de vierde plaats terug. Als we kijken naar internationale celebrity’s, dan staan oud-geliefden Johnny Depp en Amber Heard op 1 en 2, gevolgd door Vladimir Poetin.

Top 10 van trending Nederlanders in Google Year in Search:

 1. Jeroen Rietbergen
 2. Ali B
 3. Lil’ Kleine
 4. Linda de Mol
 5. Breghje Kommers
 6. Glennis Grace
 7. Tahmina Akefi
 8. Marc Overmars
 9. Johan Derksen
 10. Matthijs van Nieuwkerk

Top 10 van trending series, films en tv-programma’s in Google Year in Search:

 1. BOOS
 2. Boer Zoekt Vrouw
 3. Stranger Things
 4. Over Mijn Lijk
 5. DAHMER
 6. The Tinder Swindler
 7. The Voice
 8. Kamp van Koningsbrugge
 9. Don’t Look Up
 10. House of the Dragon

Top 10 van internationale celebrity’s in Google Year in Search:

 1. Johnny Depp
 2. Amber Heard
 3. Vladimir Poetin
 4. Will Smith
 5. Laura Pausini
 6. Mika
 7. Anna Delvey
 8. Andrew Tate
 9. Novak Djokovic
 10. Ryan Grantham

En verder…

Nederlanders vinden het ongetwijfeld leuk om vrij te zijn tijdens Pinksteren, maar de vraag ‘Wat is Pinksteren?’ blijft Nederland bezighouden. Deze vraag staat op nummer 1 in de top trending ‘wat is’-vragen van het jaar. Ook heeft Google gekeken naar de top tien op het gebied van duurzaamheid en milieu. Nederlanders hebben significant meer gezocht op klimaatverandering, Storm Eunice en elektrische kachel.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.