logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Tranya Rimor True Wireless Headphones


Draadloze oordopjes zijn hot. Ook wel logisch, je zou ze kunnen zien als de volgende stap in de evolutie van bluetooth koptelefoons, hoewel voor ieder model natuurlijk wel iets te zeggen is. Toch zijn dit soort oordopjes wel een uitkomst. Ten eerste zijn ze lekker subtiel, ten tweede brengen ze het geluid direct in je oor, wat eigenlijk al een prima geluidskwaliteit oplevert. Daarbij kun je deze dopjes overal mee naartoe nemen, aangezien de dopjes in een klein en compact doosje mee te nemen zijn. Het grootste voordeel van true wireless oordopjes is natuurlijk wel het ontbreken van een kabel. Nooit in de knoop, nooit blijven ze ergens achter haken. Wij gingen op pad met de nieuwe Tranya Rimor oordopjes. Dit zijn echte draadloze oordopjes met maximaal 32 uur gebruik, volledige aanraakbediening, HD Audio en IPX5-geclassificeerde afdichting – en dus zweetbestendig.

Het ontwerp: de draagcassette

Niet onbelangrijk voor headsets (je vertoond je er toch mee in het openbaar!): hoe zien ze er uit? Laten we bij het begin beginnen. Wanneer je het doosje van de Tranya oordopjes openmaakt, zie je namelijk niet de dopjes als eerst, maar de kleine oplaadhoes. Deze draagcassette is compact en makkelijk in je broekzak of jaszak mee te nemen. Hij beschikt over een USB-C snellaadpoort en heeft een LED-oplaadindicator aan de voorkant, waaraan je ziet hoeveel energie er nog in de accu zit. In het doosje tref je de twee draadloze oordopjes aan.

Het ontwerp: de Tranya Rimor oordoopjes

in de draagcassette vind je verbazend grote oordopjes. Niet dat de dopjes zelf te groot zijn, maar de ruimte in de oplaadcassette is bijzonder goed benut! De dopjes zelf zijn aangenaam van formaat. De grote dopjes zijn immers niet fijn (de eerste generaties waren zo groot dat ze bijna topzwaar te nemen zijn, te kleine dopjes hebben vaak te weinig houvast) en deze blijven goed in je oren zitten. Het rubber dopje steekt in je gehoorgang, de behuizing rust comfortabel in de holte van je oorschelp. Niks meer aan doen! Er wordt geen enkele druk op mijn oor uitgeoefend en ze zijn licht genoeg waar ze niet omvangrijk aanvoelen. De Tranya Rimor-oordopjes steken niet uit en zitten redelijk vlak met je oren.

De specificaties

De Tranya Rimor oordopjes gaan ongeveer 8 uur mee op een enkele lading. Dat is bijzonder lang voor true wireless oordopjes. En je kunt de gebruiksduur nog eens verlengen, want je kunt de dopjes onderweg drie keer opladen. Ze zijn dus goed voor 32 uur muziek. Dankzij de USB-C snellaadtechnologie kun je 90 minuten speeltijd opladen in slechts 10 minuten. Het duurt ongeveer een uur om de oortelefoons volledig op te laden en ongeveer twee uur om de hoes volledig op te laden. Zodra je de dopjes uit de cassette haalt, worden ze geactiveerd. Je schakelt ze uit door de dopjes weer in de cassette te plaatsen. Dankzij de Bluetooth 5.0 techniek is er een stabielere verbinding met je smartphone. Voor het geluid maakt de Tranya Rimor gebruik van 10 mm titanium drivers, met een bereik van 20Hz tot 20000Hz. Dat is in theorie het volledige bereik dat je kunt horen, van diepe bassen tot kristalheldere hoge tonen.

Hoe klinken de Tranya Rimor oordopjes?

Hoe klinken ze deze true wireless oordopjes? Behoorlijk goed. Nu is het met oordopjes best makkelijk scoren, om het even oneerbiedig te zeggen, om goed geluid neer te zetten. Het kleine speakertje komt immers akelig dicht bij je trommelvlies, waardoor er weinig trillingen verloren gaan. De Rimor oordopjes presteren hier best goed, hoewel ik ook een kanttekening heb: het geluid klinkt namelijk best vlak: alle segmenten zijn aanwezig, van een fijne bas tot hoge noten, maar jammer genoeg spatten die uitersten er niet echt lekker vanaf. De diepe en intense bas mist, de heldere hoge noten ontbreken eveneens. Een stukje equalizerinstellingen aanpassen helpt wel, maar daarmee kun je in de problemen komen wanneer je een andere headset gebruikt, die vervolgens weer veel te zwaar zal klinken. Daarnaast prijkt de set met een omgevingsgeluidsonderdrukking, ofwel ENC. Deze fucntie zou het lawaai moeten filteren, zodat je meer kunt genieten van je muziek, maar ik heb er eerlijk gezegd weinig van gemerkt. Nu dichtten oordopjes natuurlijk al best veel van het omgevingsgeluid, maar met de muziek uit was de omgeving nog prima te horen.

Bediening

De Rimor is – zoals de meeste earbuds, aanraakgevoelig. De bediening is heel eenvoudig: tik eenmaal op een van beide oortelefoons om af te spelen / pauzeren. Druk langer op de rechter oortelefoon om naar het volgende nummer te gaan, of op de linker om naar het vorige nummer te skippen. Dubbeltikken op rechts verhoogd het volume, dubbeltik op links voor een lager volume. Je neemt een inkomende oproep op door een keer te tikken. Het nadeel van tikken op een earbud is wel dat je ze dieper in je oor drukt, zeker bij de longpress. Daardoor kunnen ze soms wat oncomfortabel tegen je oor drukken. De dopjes zijn wat dat betreft net té soepel, waardoor je een hard randje voelt. Dat is een minpuntje.


Recensie over Tranya Rimor

De Tranya Rimor is een leuke set echt draadloze oordopjes. De geluidskwaliteit is in orde, maar we hebben betere gehoord. Pluspunten zijn echter de accuduur (8 uur per oplading), de IPX5 normering (dus: zweetbestendig) en vooral de lichte uitvoering is prettig, zodat ze comfortabel in je oor liggen. De aanraakbediening is onoverkomelijk, maar blijft een heikel punt bij echte earbuds. De draagcassette is mooi vormgegeven en biedt genoeg energie voor drie extra oplaadbeurten. Aan de andere kant: de dopjes kosten slechts 50 euro, wat een schappelijke prijs is.

Score: 7


Informatie

Rimor true wireless earbuds, Tranya
Meer weten?
Prijs: 50 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.