logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Transformeer je keuken of studeerkamer tot een podcaststudio


Podcasts zijn een razend pupulair platform, waarmee iedereen zijn stem kan laten horen… over ieder denkbaar onderwerp. Van boekreviews tot filmbesprekingen, van meningen over de actualiteit tot onderwerpen over de geschiedenis… of soms gewoon over helemaal niets. Super leuk om naar te luisteren, maar heb jij er wel eens eentje geprobeerd te maken? Dat is nog knap lastig! Vooral omdat je de juiste apparatuur nodig hebt.

Bescheiden kostenplaatje

Het enige wat de makers van dit type content nodig hebben, zijn een bescheiden investering en een flinke dosis enthousiasme. En in tegenstelling tot de radio zijn er voor podcasts geen peperdure frequentielicenties of vergunningen nodig. Wat je nodig hebt is, een kleine studio, webhosting voor het uploaden van audiobestanden en zin om een podcast te maken. Teufel heeft diverse tips voor het opzetten van een thuisstudio. Het maken van kwalitatief hoogwaardige podcasts wordt daarmee een fluitje van een cent.

Goed geluid is alles

Bij dit type content is het geluid een cruciale succesfactor. Want wat heb je aan toffe content, een sterk script en een vakkundige voorbereiding als het geluid te wensen overlaat? Laten we eens kijken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je met je thuisstudio podcasts met de juiste geluidskwaliteit kunt produceren.

Microfoon

Goed hoeft niet automatisch duur te betekenen. Momenteel zijn er condensatormicrofoons op de markt verkrijgbaar van rond de 50 euro. Dit type microfoon legt geluiden nauwgezet en in hoge kwaliteit vast, inclusief nauwelijks hoorbare geluiden (zoals zuchten). Dat betekent ook dat er snel omgevingsgeluid wordt meegenomen. Dat kan een probleem zijn, maar zoals je later zult zien valt daar een mouw aan te passen.

Koptelefoon

Onmisbaar om tijdens de opname van de podcast goed naar elkaar te kunnen luisteren en volledig in het gesprek kunnen opgaan. De ideale koptelefoon isoleert het omgevingsgeluid en zit comfortabel. En dat is geen overbodige luxe, want de productie van podcasts kan soms uren in beslag nemen.

Audio-interface

Een klein apparaat dat je via een USB-aansluiting met je computer en microfoon verbindt. De audio-interface dient als brug tussen de twee apparaten en draagt kort gezegd het stemgeluid of het geluid van instrumenten over naar je computer. Hij digitaliseert daarbij het analoge signaal, zodat het op de computer kan worden verwerkt en bewerkt. Audio-interfaces zijn al vanaf 75 euro beschikbaar die alles bieden wat je voor de productie van podcasts nodig hebt. Al deze apparaten zijn voorzien van USB-aansluitingen, en sommige daarvan hebben meerdere ingangen. Voor twee deelnemers aan een podcast volstaan twee microfooningangen. Maar je kunt de podcast ook altijd op de computer bewerken in plaats van dat live met de andere deelnemer te doen. Eén ingang en microfoon is daarvoor voldoende.

Editing-software

Zodra je het audiobestand op je computer hebt opgeslagen, heb je software nodig voor het bewerken van de audio, het mixen van muziek en stemmen, het toevoegen van geluidseffecten enzovoort. Voor nog geen 100 euro kun je al aan heel interessante programma’s komen. Let wel: we hebben het niet over het opslaan en bewerken van muziektracks, iets wat om enorm krachtige software vraagt.

Dankzij de moderne technologie kun je voor veel minder geld dan verwacht een thuisstudio inrichten waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten en die op eenvoudige wijze in podcasts worden opgenomen. Ervan uitgaande dat je al een computer hebt, kun je met een investering van tussen de 400 en 500 euro al over effectieve podcastapparatuur beschikken. Met een beetje handigheid kun je daar verbazingwekkende resultaten mee boeken

Pascale Meijers, Team Lead Country Management Teufel Nederland en België

De juiste plek

Ruimte voor het opnemen van podcasts is heel belangrijk. Zoek naar een geschikte opnameruimte. Als die ruimte lawaaiig is en je die onvoldoende kunt aanpassen, kun je gebruikmaken van een draagbaar reflectiescherm. Dat kun je voor de microfoon plaatsen om het omgevingsgeluid drastisch te verminderen.

Social media

Tegenwoordig zijn sociale netwerken onmisbaar voor het delen en promoten van content. Veel makers van podcasts maken beeldopnames van hun programma’s en posten opvallende en hilarische videoclips op Instagram of TikTok in de hoop dat die viraal gaan.

Op teufelaudio.nl tref je een starterskit voor het maken van podcasts aan. Deze bestaat uit de hifi-koptelefoon TEUFEL MASSIVE, de Mackie Mix8, een compacte achtkanaals controller en de microfoon Shure PGA58. Deze set is normaliter verkrijgbaar voor 300,99 euro, maar dankzij de speciale zomerkorting van Teufel kun je hem nu voor 269,99 euro krijgen.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.