logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Traktatie: chocolade appel


traktatie chocolade appelLekker gezond, zo’n appeltje. Maar als traktatie moet er toch iets bijzonders van gemaakt worden. Supersimpel en een groot succes: gedipt in chocolade en discodip! De kinderen zullen smullen van deze feestelijke chocolade appel.

Dit heb je nodig voor 1 traktatie:
– 1 appel (rood met geel)
– 1 klein vorkje
– chocolade, houd rekening met 4 appels per 75 gram chocolade
– veel disco-dip
– water, handdoek, pan en hittebestendig schaaltje dat daarin past, spatel, gasfornuis, ruime soepkom of schaaltje

Zo ga je te werk:
Was de appel goed en droog hem af. Trek het steeltje uit de appel als die er nog in zit. Prik op de plek van het steeltje het vorkje in de appel. Zorg dat de appel goed aan het vorkje blijft hangen als je de vork oppakt. Doe water in de pan en breng het aan de kook. Haal de pan vervolgens van het vuur. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in de schaal. Laat de chocolade au bain marie smelten in warm – niet kokend – water. Roer af en doe met een spatel door de chocolade. Doe in de tussentijd de discodip in de soepkom. Als de chocolade helemaal gesmolten is dip je de appel in de chocolade. Zorg dat de appel ongeveer tot de helft bedekt is met een chocoladelaagje. Laat het uitdruppen boven de pan. Dip de appel in de disco-dip en zet hem op een schone ondergrond om uit te harden. Als finishing touch maak je een leuk strikje aan de vork. Knoop eventueel een kaartje met de naam en leeftijd van de jarige aan het lintje.

Presentatie:
Als je toevallig een (appel)kistje hebt is het natuurlijk leuk om daar de chocolade appels in te doen. Leg een effen gekleurde doek of enkele servetten op de bodem van het kistje en zet daar de appels op. Eventueel kun je de kist nog versieren door er aan de buitenkant een stukje vlaggenslinger aan te hangen of een paar (kleine) ballonnen. Zorg wel dat de kinderen de traktatie nog makkelijk uit de kist kunnen pakken.

Variatie:
In plaats van disco-dip kan je natuurlijk ook andere dip gebruiken, zoals chocoladehagel, geraspte witte chocolade of vlokken. Zorg dat de dip niet te zwaar is, want dan lekt de dip naar onder toe tijdens het uitharden.

Voor jonge kinderen is het eten van een hele appel soms nog een hele klus. Je kan dan ook een halve appel (zonder kroos) met chocolade en dip versieren. Strijk het snijvlak even in met citroensap of sinaasappelsap tegen het verkleuren. Steek er een vorkje in, knip een driehoekig zijl uit papier en zet de naam en leeftijd van de jarige erop. Maak het zeil met plakband vast aan het vorkje. Voilà, een appelbootje!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.