logo-liggend-wit-donkerblauw

Train je kennis met de geheugenspellen van Cortex


cortex-challenge-geo

De vakantie is begonnen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets meer hoeft te doen om in je bovenkamer een beetje op niveau te blijven. Dat hoeft niet meteen een stel schoolboeken te zijn dat je meesleurt, maar je kunt ook op een leuke manier bij blijven met alles wat je geleerd hebt – en misschien nog wel een beetje extra leren. Er zijn namelijk drie te gekke spellen uitgekomen waar je de nodige uren zoet mee kunt zijn! Ze heten Cortex, en stellen je hersenen en reactiesnelheid flink op de proef.

Cortex categorieën

Cortex bestaat uit acht verschillende categorieën, waarbij het niet alleen gaat om veel kennis, maar ook om je leessnelheid en je reactiesnelheid. In tegenstelling tot veel andere kennisspelletjes gaat het hier namelijk niet alleen om je feitjeskennis, maar ook vooral om de toepassing ervan. Het gaat meer om de herkenning dan het ophalen van je kennis, en dat is een belangrijk verschil. Ga dus de strijd aan met andere spelers in 8 uitdagende tests die een beroep doen op alle capaciteiten van de hersenen zoals: gelijkenis zoeken, logica, doolhoven, kleurtesten en nog veel meer. Er zijn zelfs opdrachten waarbij je een voelkaart moet betasten om te raden wat daar op vermeld staat!

Verschillende smaken cortex

De Cortex-spellen zijn er in drie varianten: de algemene Cortex Challenge voor kinderen van acht jaar of ouder, Cortex Challenge Kids voor kinderen van zes jaar of ouder en de Cortex Challenge Geo, waarbij alles draait om je geografische kennis. Een spel dat meteen mijn aandacht trok, die ik dan ook heb getest. In dit geval zijn de acht spellen:

  • Geheugen: er staan drie plaatjes op de kaart die ‘iets’ met een land te maken hebben. Denk aan een kangoeroe voor Australië, een sombrero voor Mexico enzovoort. Herken je ze alle drie? Leg dan je hand op de kaart en noem de drie landen! Zonder te kijken naar de plaatjes, dus.
  • Doolhof: in dit doolhof zijn vlaggen met voorwerpen verbonden. Welke lijn maakt een goede match? Let wel op, d’r zitten goede instinkers bij!
  • Land: hier zie je een aantal silhouetten van landen getekend. In ieder land is een vlag afgebeeld. Welk land is gevuld met zijn eigen vlag?
  • Vlag: op dit kaartje staan drie vlaggen getekend, met daaronder een silhouet van een land. Welke vlag is goed, en hoort bij het afgebeelde land?
  • Gelijkenis: zoek uit de afbeeldingen de voorwerpen of gebouwen die uit hetzelfde land komen. Ook hier zitten soms wat instinkers tussen.
  • Hoeveelheid: op dit kaartje staan een aantal voorwerpen en gebouwen getekend die te maken hebben met één land. Bijna allemaal dan, want één voorwerp heeft geen echte band met een bepaald land. Kun jij dat voorwerp vinden?

Cortex Challenge Geo is een geweldig spel dat je snel kunt spelen. Voor ieder goed antwoord krijg je namelijk het betreffende kaartje in bezit. Heb je twee kaartjes van eenzelfde categorie, dan mag je ze inwisselen voor een stukje brein. Cool, hè! Met vier stukjes brein is je breinpuzzel compleet en ben jij de winnaar van het spel! Maar let wel: je mag maximaal vier verschillende categoriekaartjes in je bezit hebben. Heb je er meer, dan zul je dus echt een keuze moeten maken. Is er twijfel, dan kun je gebruik maken van de handleiding. Daar staan alle antwoorden op vermeld. Er kan dus geen misverstand ontstaan.

Captain Macaque

De spellen van Cortex Challenge zijn cool om te spelen en gaat vormgegeven. Grappig is dat de mascotte van het spel, Captain Macaque (een makaak-aap) regelmatig terugkomt. De kaarten zijn ook cool vormgegeven, met schildjes, banieren en coole clip-art afbeeldingen. Je zou bijna vergeten dat je er nog iets van kunt opsteken!

Informatie

Cortex Challenge Geo, Asmodee
Prijs: 14,95 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.