logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Trading Card Game Disney Lorcana: The First Chapter

Ravensburger heeft bekend gemaakt dat de release van de eerste set van het collectible trading card game (TCG) Disney Lorcana zal zijn in augustus 2023. Disney Lorcana: The First Chapter zal bestaan uit een reeks producten en accessoires met geheel nieuwe, originele illustraties van geliefde Disneyfiguren – perfect voor beginnende en ervaren TCG-spelers, Disneyfans en verzamelaars.

In de Benelux zal Disney Lorcana: The First Chapter eerst in gespecialiseerde spellenwinkels worden gelanceerd op 18 augustus, ondersteund door een stevig organised play-programma, en in de speelgoed detailhandel op 1 september.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Over Disney Lorcana: The First Chapter

Disney Lorcana: The First Chapter bevat meer dan 200 speelkaarten die verzameld kunnen worden met drie starter decks, een gift set, booster packs en de “Illumineer’s Trove”. Om spelers nog meer onder te dompelen in de wereld van Disney Lorcana, zullen er bij de lancering ook thematische speelmatten, kaarthoezen, kaartendozen en kaartenportfolio’s beschikbaar zijn.

Om je te helpen met het leren kennen, kun je ook gebruikmaken van de gratis Disney Lorcana Companion app!

Starter decks bieden een evenwichtig en direct speelbaar game deck. Spelers kunnen kiezen uit drie verschillende opties die ieder een specifieke lijst van 60 kaarten in twee van de zes “inkten” bevat – Amber and Amethist, Emerald and Ruby of Steel and Sapphire. Starter decks bevatten ook een booster pack en speelfiches. Een booster pack bestaat uit 12 willekeurige kaarten, waarvan één foliekaart en twee kaarten met een zeldzaamheid van zeldzaam, super zeldzaam of legendary.

Illumineer’s Trove

De Illumineer’s Trove zal de ultieme introductie voor Disney Lorcana: The First Chapter zijn. Het bevat acht booster packs, twee deck verpakkingen en een spelershandleiding, allemaal in een thematische opbergdoos. De gift set bevat Mulan – Imperial Soldier en Hades – King of Olympus. Het bevat twee verzamelbare oversized foliekaarten, twee foliekaarten, vier boosters en speelfiches.

Zo speel je Lorcana: de spelregels

Om te beginnen schudden alle spelers hun kaarten (je kunt het spel met meer dan 2 spelers spelen!) en zetten ze hun loreteller op 0. Iedere speler trekt een hand van 7 kaarten. Heb je slechte kaarten? Dan mag je een aantal kaarten vervangen door nieuwe kaarten te trekken. De afgelegde kaarten leg je terug op de stapel en schud je er vervolgens doorheen.

De fases van het spel

Elke beurt bestaat uit twee fasen. In de beginfase maak je jouw kaarten weer gereed. Je ‘reset’ alle gebruikte kaarten klaar en draait ze weer rechtop. Tijdens de volgende stap controleer je of je turn-effecten moet gebruiken en voer je die acties uit. Vervolgens trek je kaarten, zodat je hand weer bestaat uit zeven kaarten.

Dan gaan we naar de hoofdfase. Je kunt per beurt een kaart met de bedrukte zijde naar beneden in je ‘inktpot’ plaatsen om aan je inktvoorraad toe te voegen. Daarnaast mag je meerdere keren:

  • Een kaart spelen
  • Een karaktervaardigheid gebruiken waarbij je de kaart niet hoeft te activeren (kantelen)
  • Een item gebruiken
  • Een actie met een personage dat al sinds het begin van je beurt in het spel is. Denk daarbij aan: Questing, een tegenstander uitdagen of een karaktervaardigheid gebruiken waarbij je een kaart moet activeren.

Je inktpot vullen

De basis van het spel is heel eenvoudig. Om een kaart in je inktpot te stoppen, laat je de kaart aan je tegenstander zien en leg je hem met de prent naar beneden. Iedere kaart in je inkpot is 1 punt inkt waard.

Vaardigheden gebruiken

De kaarten in Lorcana beschikken over leuke vaardigheden. Veel vaardigheden brengen kosten met zich mee, zoals het activeren (kantelen) van de kaart of het betalen van inktkosten.

Je kaarten spelen

Zoals je gewend bent met elke andere TCG speel je een kaart door hem uit je hand in het spel te leggen. Je gebruikt de kaarten door de juiste hoeveelheid inkt uit je inktpot te betalen. Personages kunnen meestal niet handelen tot je volgende beurt. Items kunnen daarentegen onmiddellijk worden gebruikt. Actiekaarten zijn directe effecten die meteen naar je aflegstapel gaan nadat ze zijn gespeeld, terwijl Songs kunnen worden gespeeld om acties van personages gratis te spelen.

Zo win je Lorcana

In Lorcana draait het om het verdienen van Lore. Heb je 20 Lore verzameld, heb je gewonnen! Je verdient Lore door Questes te voltooien en anderen uit te dagen. Je verdient daarmee Lore dat gelijk is aan die witte symbolen in het tekstvak. Door andere personages uit te dagen, doen ze elkaar direct evenveel schade toe als hun kracht. Is dat groter dan diens wilskracht, dan zijn ze verslagen en komen ze op de aflegstapel terecht. Ieder personage houdt de schade bij – die ook over meerdere beurten blijft liggen. Bedenk dus goed wanneer je een queste moet starten en wanneer je anderen moet uitdagen.

Lorcana eindigt als één speler 20 Lore heeft verdient, of als een speler geen kaarten meer kan trekken.

Je Lorcana-deck samenstellen

Ieder deck moet minstens 60 kaarten bevatten, met niet meer dan 4 exemplaren van één kaart. We hebben het dan over unieke kaarten – heb je meerdere varianten van hetzelfde personage, mag je die gebruiken! Je deck kan daarnaast alleen kaarten van maximaal 2 inktkleuren bevatten. Begin in ieder geval veilig met een startersdeck, waardoor je een uitstekende plek hebt om direct in het spel te springen en een basislijst om te upgraden.

In de kern gaat het er bij games om mensen samen te brengen om plezier te hebben en goede herinneringen te maken. Ik geloof dat spellen en Disney dit gemeen hebbenWe willen dat Disney Lorcana onze spelers op dezelfde manier zal boeien als de verhalen van Disney hun publiek boeien.

Ryan Miller, co-designer en Brand Manager, Disney Lorcana

“Mijn co-designer Steve Warner en ik hielden vier factoren in gedachten bij het ontwerpen van het spel: toegankelijkheid, plezier, strategie, en eigenzinnigheid,” zei Miller. “Nieuwe spellen leren kan beangstigend zijn, dus hebben we duidelijke regels gemaakt die nieuwe spelers hopelijk niet zullen afschrikken. We hadden ook iets nodig dat leuk genoeg was om mensen aan het spelen te krijgen, met genoeg strategie in het spel voor ervaren spelers.”

Spellenavonden bij lokale spellenwinkels

Ravensburger heeft ook details bekendgemaakt over het georganiseerde spelprogramma, dat spellenavonden in lokale spellenwinkels ondersteunt. Spellenwinkels die in aanmerking komen, ontvangen een pakket met promokaarten, pins en andere prijzen voor de spelers.

“Lokale spellenwinkels ondersteunen is essentieel voor het opbouwen van een gemeenschap rond een TCG”, zegt Miller. “Dit ondersteunt niet alleen de levensduur van een spel, maar schept ook een tweede thuis waar Lorcana-spelers en -verzamelaars elkaar kunnen ontmoeten om te ruilen en te spelen.”

Afhankelijk van wat hun spelers willen, kunnen winkels deze speelset gebruiken om toernooien te organiseren of om ‘competitie spelen’ te ondersteunen. Competitie spelen is op basis van deelname. Spelers verzamelen punten door te spelen (winnen of verliezen), een vriend mee te nemen naar de spellenavond, of door iemand te leren spelen, en wisselen die punten vervolgens in voor een kans om een prijs te winnen. De set bevat genoeg materiaal voor een competitieprogramma van 12 weken.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.