logo-liggend-wit-donkerblauw

Traag internet? Verplaats je WiFi-router


Bij vele van ons staat de WiFi-router, het ‘internetkastje’, met bijhorende kluwen aan snoertjes, ergens in huis verstopt. In een hoekje achter het gordijn, achter wat boeken of zelfs in de meterkast – uit het zicht. De positie van je WiFi-router heeft echter invloed op het bereik en de snelheid van het internet op alle aangesloten apparaten. In tijden dat we continu thuis zijn en met meerdere personen tegelijk gebruik maken van het WiFi-netwerk, is een optimale WiFi-verbinding broodnodig. Dus staat jouw router in de meterkast? Dan zorgt het herpositioneren van je router voor een betere verbinding. Netwerkspecialist NETGEAR legt in een aantal stappen uit hoe je een perfecte WiFi-verbinding in huis creëert.

wifi router verplaatsen voor beter internet 1

1. Creëer een line of sight

Een ‘line of sight verbinding’ ontstaat wanneer het WiFi-signaal geen hindernissen tegenkomt op weg van de router naar de apparaten die WiFi gebruiken (ook wel cliënts en domotica genoemd). Deuren, muren of objecten die voor de router staan vertroebelen de line of sight en verzwakken het signaal. De meest gunstige hoogte om obstakels te mijden is twee meter. Het is uiteraard niet mogelijk om alle apparaten in huis te gebruiken binnen een line of sight met de router, maar de kans op optimale dataoverdracht is op twee meter hoogte een stuk groter dan op de grond of in de kast.

2. Kies de juiste ruimte in huis

De beste ruimte in je huis om de router te plaatsen, is de ruimte waar het meest gebruik wordt gemaakt van de WiFi. Meestal is dit de woonkamer. Zo niet, plaats de router daar dan niet. Een voordeel van plaatsing in de woonkamer is dat je dan ook direct je tv, mediabox of gameconsoles aan kan sluiten op de router. De meeste moderne routers hebben, naast de ingang voor de internetkabel, extra poorten (ethernet-poorten voor de kenners) om deze apparaten met netwerkkabels aan te sluiten.

3. Test test test

internet kabel

Plaats de router op verschillende posities in huis en test waar de WiFi-snelheid het beste is. Koop of leen een netwerkkabel die lang genoeg is om de router in alle hoeken van de ruimte te zetten test telkens een korte periode om uit te vinden hoe de verbinding is. Misschien merk je het verschil direct op je telefoon of laptop. Zo niet, dan kan je de WiFi-snelheid via je smartphone meten met een online snelheidstest. Als je een NETGEAR Orbi of Nighthawk-router hebt dan kan je deze meting doen via de ingebouwde Orbi en Nighthawk apps.

4. De laatste stap: leg een kabel

Heb je de beste positie voor je router gevonden? Leg dan een vaste kabel naar deze plek om je router aan te sluiten. Er zijn twee opties. Je trekt de bestaande vaste kabel door en werkt deze netjes weg, bijvoorbeeld in een loze leiding die al aanwezig is. Is dit niet mogelijk omdat je dan de hele ruimte moet doorkruisen, dan kies je voor optie twee, een powerline-adapter met daarin een poort voor je internetkabel. Zo leg je vanaf het dichtstbijzijnde stopcontact een kortere kabel naar de router. Het profijt dat je hebt van de adapter maakt de kleine investering deze aanschaf zeker waard.

5. Overweeg een WiFi-systeem als één router niet voldoende blijkt

Heb je verschillende posities geprobeerd maar levert het niet de gewenste verbetering voor je hele huis op? Dan biedt een mesh WiFi-systeem de oplossing. Een extra ontvanger, die gekoppeld is aan je router, vergroot het WiFi-bereik en de internetsnelheid in andere ruimtes in je huis.

Veilig online

De routers van Netgear bieden een heel veilige verbinding. Bovendien kun je gebruikmaken van het ingebouwde Netgear Armor voor bescherming tegen virussen en malware. Wil je echter het beste van het beste? Dan bepaal je zelf wat het beste VPN is en bewandel je op dat vlak je eigen pad.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.