logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Total Recall – the remastered version op blu-ray

Arnold Schwarzenegger was aan het eind van de vorige eeuw een echte blockbuster-machine, met tal van actiefilms en actiekomedies op zijn naam. Total Recall is één van de meest bekende en beste films uit zijn genre. Het heeft echt alles wat in dat tijdbeeld past: actie, science fiction, humor… het is een heel andere genre dan de Terminator- franchise, maar Total Recall is een film van grote artistieke waarde, boordevol slimme wendingen, ongelooflijke sets en decorstukken, en een perfect gevoel voor tempo. De film, gemaakt door onze eigen Paul Verhoeven, is een kritische noot naar onze toekomst, naar onze drang naar mooie herinneringen en naar dromen in het algemeen. Jammer dat die verloren zou gaan in de vergetelheid – daarom is er een remastered versie uitgegeven, om de film weer te laten voldoen aan de kritische technische maatstaven van vandaag.

Bouwvakker of spion?

Schwarzenegger heeft in Total Recall misschien wel zijn beste rol ooit als Douglas Quaid, een bouwvakker die op een onbekend punt in de toekomst woont waar mensen andere planeten hebben gekoloniseerd en reizen naar de ruimte heel gewoon is. Quaid heeft een leuk maar saai leven, een mooie vrouw (Sharon Stone), maar wordt geplaagd door dromen over Mars en een verlangen naar een spannender bestaan. Daarom doet hij mee aan een experimentele geheugenimplantatieprocedure van een louche bedrijf genaamd “Rekall”. Hij stemt ermee in om valse herinneringen aan een reis naar Mars in zijn hoofd te planten. Het gaat inderdaad allemaal heel erg mis, het implantaat roept onderdrukte herinneringen op aan Quaid’s vermeende vroegere leven als geheim agent. En zo begint Quaids reis naar Mars, waar hij verstrikt raakt in een mutantenopstand en een samenzwering waarbij buitenaardse technologie betrokken is. De schurken worden met heerlijk venijn gespeeld door Ronny Cox en Michael Ironside.

Ouderwets vakmanschap

Waar we tegenwoordig verwend worden met computergeanimeerde beelden en gelikte sets, was dat in 1990, toen deze film werd gemaakt, nog allemaal niet aan de orde. Sterker nog: Total Recall was één van de eerste films waar dit soort special effects een beetje werden uitgeprobeerd. Het is een heerlijk vlotte film, waarin je twee uur lang kunt genieten van echte mensen op echte sets. Enorme sets ook – een bewijs dat Total Recall een van de duurste films ooit is op het moment van release. Al het geld zit daar op het scherm, in de kostuums, de make-up, het ingewikkelde en gedetailleerde productieontwerp. De film is fantastisch qua textuur, met een diepte die groene schermen nooit helemaal kunnen repliceren.

Over de remaster

Total Recall was een van de eerste films waarin computer-gegenereerde beelden werden gebruikt, wat in 1991 werd bekroond met de Oscar voor Visual Effects. Bij de remastering werd er extra aandacht besteedt aan de special effects en werd gebruikt gemaakt van het originele 35mm camera negatief.

Zin om te streamen? Dat kan op de site van MyLum!

Humor en slimmigheden

Paul Verhoeven is een echte filmmaker, een filmfan die graag laat zien hoeveel hij weet en herkent van andere films. Total Recall is dan ook doorspekt met kleine knipogen en grapjes, die je pas opvallen als je de film vaker hebt gezien. Je aandacht zal namelijk grotendeels opgaan aan het verhaal, dat als een sneltrein voorbijdendert. De twee uur zijn in een oogwenk voorbij, er gebeurt zo veel! En dan natuurlijk het overdadige geweld, waar Arnold Schwarzenegger destijds wel een beetje mee verbonden was. Het is een bloederig tafereel, met uitgesproken schreeuwende gezichten van Arnold wanneer hij zijn spierbundels moet inzetten.


Recensie over Total Recall Remastered

CooleSuggesties topper

Total Recall was eigenlijk het Inception van de jaren 90. Er zijn zoveel losse draadjes en eindjes… vooral het “fade to white” einde geeft de mogelijkheid tot discussie. Wat is echt, wat is fantasie? Deze remake is een oppoetsbeurt die elke klassieker verdient – het is een stuk beter dan de remake van Total Recall, een paar jaar geleden. Een toppertje, die je absoluut in je collectie moet hebben.

Score: 9


Informatie

Titel: Total Recall Remastered
Uitgever: Lumière film
Tijdsduur: 113 minuten
Genre: science fiction.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.