logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Topomaster app: spelenderwijs aardrijkskunde leren


topomasterAfgelopen april lanceerde ruimtevaarder André Kuipers door middel van een gastcollege een revolutionaire nieuwe app om topografie te leren. Deze app, TopoMaster geheten, is ontwikkeld door Blink Educatie in samenwerking met de redactie van National Geographic Junior en diverse onderwijs-, game- en geheugenspecialisten.

De TopoMaster app is ontwikkeld als een echte game, kinderen kunnen zo op een natuurlijke wijze topografie leren. De app heeft onder andere levels, highscores, statusverbetering en bonusvragen. Dankzij deze aanpak wordt topografie voor kinderen leuk in plaats van saai. De eerste ervaring is dat kinderen de game blijven spelen net zolang tot ze van TopoGroentje alle levels hebben doorlopen en het hoogste niveau van TopoMaster hebben bereikt.

André Kuipers onderkent het belang van topografie: “Topografie is niet alleen een heel leuk vak, maar ook belangrijk voor kinderen om een rijk wereldbeeld te ontwikkelingen. Met deze nieuwe app kunnen kinderen op school én thuis topografie oefenen.” Geheugenwetenschapper Huib Tabbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam die adviseerde bij de ontwikkeling: “Kinderen leren de plaatsen op zo’n visuele en prikkelende manier dat de informatie die zij spelenderwijs tot zich nemen in hun lange-termijn-geheugen wordt opgenomen.”

De TopoMaster apps

TopoMaster kent drie categorieën: Nederland, Europa en de wereld. De apps zijn onderdeel van de digitale lesmethode voor het basisonderwijs Grenzeloos, maar ook los verkrijgbaar. De apps zijn te downloaden via de App Store en Google Play voor € 1,79 per stuk.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.