logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: TopTrumps en TopTrumps Match


Identity Games introduceert twee nieuwe en toegankelijke spellen: TopTrumps en TopTrumps Match. Het zijn educatieve spellen die je op een leuke manier bezighouden met verschillende onderwerpen. Maar geen nood: het is allemaal niet zo zwaar en heftig als je zou denken! Wij probeerden bijvoorbeeld de voetbaledities uit van TopTrumps en TopTrumps Match.

Top Trumps

Top Trumps is een snel, leuk en educatief kaartspel dat heel eenvoudig is om te spelen. Je verdeelt alle kaarten uit het kunststof doosje onder de spelers. Op iedere kaart staan verschillende getallen. Op de voetbalkaarten zijn dat bijvoorbeeld het aantal interlands, doelpunten, het debuutjaar en het geboortejaar, maar ook de Top Trumps-factor. Vanaf dat moment is het spel heel snel. De beginnende speler noemt een getal op de kaart, waarvan hij denkt dat hij het hoogste heeft: de andere personen noemen de waarde achter hetzelfde element, bijvoorbeeld het aantal doelpunten. De persoon met het hoogste getal wint deze ronde. Hij krijgt alle kaarten en mag een nieuw getal noemen van de volgende kaart van zijn stapel.

Ga het duel aan met je tegenstanders en win! Top Trumps is er in verschillende varianten met nu ook Dinosaurus, Fortnite, LOL en World Football Stars. Later dit jaar komt er een Paw Patrol editie uit. Het leuke is dat je – naast de statistieken waarmee het spel wordt gespeeld – ook leuke weetjes en feitjes op de kaarten ziet staan. Dat maakt het nog leerzamer!


Ga direct naar TopTrump op BOL.com.

Recensie over TopTrump

Je bent in TopTrumps compleet overgeleverd aan het lot en het toeval. Welke kaarten heb jij gekregen? En welk getal wordt er genoemd door je tegenspelers? Daardoor is het spel makkelijk te spelen, ook voor jongere spelers. Zij zullen sneller en makkelijker leren omgaan met tegenslag, omdat ze al snel beseffen dat ze er niets aan kunnen veranderen. Aan de andere kant kunnen ze zonder problemen winnen van volwassenen, juist ook omdat het niet aankomt op strategie of kennis (hoewel volwassenen of oudere kinderen beter kunnen inschatten welke waarde het beste is natuurlijk). Minpunt van het spel is dat de gegevens van de voetbalkaarten stammen uit december 2018. Die zijn dus best verouderd.

Score: 7


Informatie

Titel: TopTrump
Uitgever: Identity Games
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 10 minuten.
Voor 2 tot 8 spelers.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Adviesprijs: 14.99 euro.

TopTrumps Match

Bij TopTrumps Match is het de bedoeling dat je 5 blokjes op een rij krijgt met dezelfde karakters. Voor je begint met spelen, zorg je dat er geen twee afbeeldingen gelijk zijn in een rij. De beginspeler duwt nu de kubus linksboven naar buiten, die bij de tegenspeler beland. Die kan vervolgens bekijken welke plaatjes daarop staan en duwt met dat blokje een ander blokje naar buiten. Dat blokje komt weer bij zijn tegenstander terecht, en zo gaat het vrij snel heen en weer. De kubussen worden herschikt totdat een speler vijf identieke afbeeldingen op een rij krijgt. De twee regels zijn: je kunt het nooit terugduwen door waar het vandaan kwam en je kunt de lege linkerbovenhoek nooit vullen, tenzij het je vijf-op-een-rij geeft.

Op dat moment is er nog geen winnaar bepaald. Aan het begin van het spel trek je namelijk twee kaarten van de stapel. Is er een vijf-op-een-rij behaalt, worden die kaarten omgedraaid en bekeken of die overeekomen met de serie blokjes. Is dat het geval? Dan heeft die persoon gewonnen. Is dat niet zo? Dan heeft de persoon gewonnen die de serie heeft voltooid. Het kubusspel Match is in meerdere edities te verkrijgen. Speel het spel met de karakters uit Harry Potter, de bekende karakters uit het Super Mario Universum of met wereldberoemde voetballers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.


Ga direct naar TopTrumps Match op BOL.com.

Recensie over TopTrumps Match

Je kunt bij Top Trumps Match nooit weten hoe het speelveld van je tegenstander eruitziet, omdat alle dobbelstenen anders zijn ingedeeld. Dat maakt dit spel verrassend en voor een deel afhankelijk van het geluk. Voor jongere spelers is dat een grote plus. Het feit dat de eindstreep wordt bepaald door de getrokken kaarten, maakt het spel echt compleet onvoorspelbaar. Je kunt het moeilijker maken door die kaarten te gebruiken als ‘missie’ om zelf te maken.

Score: 7


Informatie

Titel: TopTrumps Match
Uitgever: Identity Games
Genre: gezelschapsspel
Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Adviesprijs: 24.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.