logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: TomTom Go Basic


Ik denk dat het wel veilig is om te stellen dat iedere autobezitter een navigatiesysteem in de auto heeft liggen. Naar gelang je koppigheid en de bekendheid met de route zul je hem vaker of minder vaak gebruiken, maar soms loont het ook prima om een navigatiesysteem voor bekende routes te gebruiken. Zo blijkt in ieder geval met de TomTom Go Basic, waar wij mee rond mochten rijden.

Functioneel

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de TomTom Go Basic helemaal niet zo ‘basic’. Tenminste: tenzij je enkele jaren kaartupdates, verkeersinformatie en een ingebouwde wifimodule ‘basic’ vind. Vooral die ingebouwde wifi is echt heel handig. Zo hoef je de navigatie niet meer te koppelen aan je computer voor het binnenhalen van nieuwe kaarten of updates, maar gaat dat vanzelf wanneer je de wificode hebt ingevoerd. Door je navigatiesysteem te koppelen aan je smartphone kun je met de TomTom MyDrive app verkeersinformatie binnenhalen. Staat er een file of is er een minder drukke route? Dan zal de TomTom automatisch een snellere weg kiezen. En zo kun je dus ook voor die dagelijkse sleur van en naar je kantoor even wat afwisseling krijgen!

Groot scherm

Het prettige aan de TomTom Go Basic is wel dat hij redelijk ‘slim’ is. Je kunt je huisadres en je werkadres vooraf instellen. De TomTom bedenkt dan zelf of het tijd is om naar huis te keren of te gaan werken, zodat je enkel die knop hoeft in te drukken. Wil je naar een ander adres? Dan zul je hem even in je hand moeten houden en het adres moeten intoetsen in het snel reagerende toetsenbord. Naast het adres krijg je ook een POI te zien dat in de buurt komt of qua naam overeenkomt met je bestemming. Als je dat hebt ingevoerd kun je op pad gaan. Via de instellingen kun je een voorkeur ingeven voor het soort route dat je wil rijden: snel, zuinig, kort. Via een zuignap, die je makkelijk tegen de TomTom kunt inklappen, hang je hem aan de voorruit van je auto. Dat werkt snel, maar sommige ruiten zijn wel erg diep.

Goede stem

Telkens naar een scherm kijken in de auto is nooit een goed idee. Dan kun je bijna nog beter gewoon een landkaart gebruiken. De navigatiesystemen zijn juist zo handig omdat ze gesproken instructies geven. Ook bij de TomTom Basic kun je een taal en een stem kiezen. Je kunt zelfs bepalen welke onderdelen uitgesproken moeten worden, zoals aankomsttijd, rij-instructies, wegnummers, verkeersborden en straatnamen. En hoe minder aandacht je hoeft te hebben voor het lezen, des te meer aandacht je kunt hebben voor je mede-weggebruikers. Wel zo veilig! Als je jouw smartphone via bluetooth hebt gekoppeld aan de TomTom (wat wel handig is, zo wordt je systeem namelijk voorzien van verkeersinformatie), kan hij ook binnenkomende berichten voorlezen. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende standaardantwoorden. Zo kun je aangeven dat je aan het rijden bent, of dat je er zo aankomt. Het is niet mogelijk om de tekst van de berichten op het scherm te tonen, en dat is maar goed ook.

Recensie over TomTom Go Basic

Navigatiesystemen zijn ontzettend handig in de auto. Veel mensen gebruiken hier een smartphone voor, maar een dedicated systeem heeft echt zijn voordelen. Het is sneller, preciezer en je spaart de accu van je smartphone. Bovendien is het aangepast op juist het rijden, wat een smartphone natuurlijk niet is. De functies van de TomTom zijn zeker niet ‘basic’, waarbij vooral de wifi-connectiviteit voor het binnenhalen van nieuwe kaarten en updates een briljante functie is.

Door: CooleSuggesties
Score: TomTom Go Basic krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

TomTom Go Basic, TomTom
Klik hier voor de website
Prijs: 150 euro.

Ga direct naar TomTom Go Basic op BOL.com.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.