logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Togo, Disney+

Disney+ is sinds een goede maand actief en heeft inmiddels al een mooie track record van Disney+ Exclusives op de naam staan, zoals The Mandalorian, Lady and the Tramp en de kerstfilm Noelle. Voor ieder wat wils, maar misschien niet echt een reden om over te stappen. Togo is van een heel ander kaliber: wellicht wat kleiner van opzet, maar wel een stuk indrukwekkender! Zeker als je beseft dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Alaska in de sneeuw

Het verhaal van Togo speelt af in het Alaska van 1925. Een hele streek heeft te lijden onder een uitbraak van difterie, waaronder ook het stadje Nome. Het virus treft vooral de kwetsbare kinderen in de stad. Haast is geboden om verdere rampspoed te voorkomen. Er zijn wel medicijnen, maar in het uitgestrekte landschap is het eerstvolgende stadje zo’n 700 mijl verderop te vinden. En laat er nu net een fikse sneeuwstorm op komst zijn, waardoor vliegtuigen geen kans krijgen! Er is eigenlijk maar één hoop, en dat is de kampioenshondenracer Leonhard Seppala (een rol van Willem Dafoe) en zijn leidende hond, Togo.

Verhaallijn

Het verhaal van Togo kent een lange geschiedenis, waar ruim de tijd voor wordt genomen. De reis door de sneeuw wordt dankbaar aangegrepen om terug te denken aan de geschiedenis van deze bijzondere hond, die heel wat naam heeft gemaakt. Middels flashbacks maak je de hele jeugd en opvoeding van Togo mee: de hond was namelijk een van de meest onwaarschijnlijke keuzes om als ​​sledehond te gebruiken; het was geen leidersmateriaal… en toch werd Sep langzaam gegrepen door deze eigenwijze en vastberaden hond.

Hartverwarmend

Het verhaal van Togo steunt op twee verhaalelementen. De grootste rol is voorbehouden voor de sledehonden en de musher, waarbij Willem Dafoe helemaal in zijn element lijkt te zijn. Het is een knorrige man die streng is voor zijn honden en zijn omgeving. Hij vind het maar niets dat zijn Belgische vrouw Constance Togo van de dood heeft gered (het was een heel zwakke pup) en probeert op te voeden als huisdier. Langzaam ontdooit hij eigenlijk en weet hij de vastberadenheid van Toto ook wel weer te waarderen. Het tweede verhaalelement is dan ook die hartverwarmende tol van Togo, die zich langzaam in de wereld van Seps vrouw wurmt, om er nooit meer vantussen te gaan. Via die weg weet hij ook het hart van Sep te stelen.

streaming-banner-disney-plus

Detail

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, de epidemie en de levensgevaarlijke reis hebben echt plaatsgevonden. Als je research doet, blijkt dat Balto de held is die het meest genoemd wordt. Deze hond werd geroemd en geeerd… hij kreeg zelfs een eigen tekenfilm in 1995, en hoewel hij zeker wat lof verdiende, was Togo de echte heldenhond, die een veel grotere prestatie heeft neergezet dan alle andere sledehonden bij elkaar… maar hij was niet de sledehond die de laatste loodjes trok…


Recensie over Togo

CooleSuggesties topper

Togo is een geweldige film over een bloedstollend avontuur. Een race tegen de klok in barre omstandigheden. Daartegen staat ook een avontuur waarbij een hond probeert te overleven en een plekje probeert te veroveren in een hardwerkend gezin. Zowel Sep als Constance zetten geloofwaardige rollen neer: beiden zijn gehard door de barre leefomgeving en hebben een echte no-nonsense houding. Geweldig! Twee karakteristieke mensen die samen op het scherm hun ding doen, met die ongerepte natuur op de achtergrond. Een indrukwekkend verhaal dat je absoluut moet zien.

Score: 9


Informatie

Titel: Togo
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 131 minuten
Genre: avontuur.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.