logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Toffe nieuwe strips van april

Ook afgelopen maand hebben we een aantal toffe stripboeken mogen ontvangen, waar we lekker in hebben kunnen verdwalen. Laten we er eens snel naar gaan kijken!


Buck Danny Origins: De zoon van de zwarte viking

Buck Danny Origins: De zoon van de zwarte viking

De serie Buck Danny Origins is een reeks strips die het verhaal vertellen van Buck Danny, voor hij de oorlogsheld werd die we allemaal kennen. Dat doen ze met behulp van heel wat flashbacks, want in het ‘heden’ is de Tweede Wereldoorlog in volle gang. Buck Danny, die bekend staat om zijn talent en inzet, weet met een logge F4F Wildcat, die het opneemt tegen veel wendbaardere Zero’s. Hij houdt het lang vol, maar moet uiteindelijk toch het onderspit delven. Toch heeft hij indruk gemaakt op de soldaten op het eiland waar hij naar op weg was. Eenmaal op het eiland aangekomen overdenkt Danny zijn leven en flitst hij regelmatig terug naar het verleden, waar hij in een rondreizend circus de sensatie van het vliegen voelt en zijn eerste liefdesrelatie met de mooie Moira beleeft. Terloops ontdekt hij dat zijn vader foute dingen zou hebben gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als Danny zelf op het strijdveld staat, ontdekt hij dat het allemaal niet zo zwart-wit is als mensen pretenderen en vraagt hij zich af of hij zijn vader niet te hard heeft beoordeeld…
Buck Danny Origins: De zoon van de zwarte viking is een spannend verhaal, dat helemaal in de sfeer en stijl van de oude Buck Danny-comics is gestyled. Je zou bijna denken dat het ook wel eens tijd wordt voor een restyling, hoewel de lijnen en illustraties van nu veel fijner en strakker zijn dan de originele versies. De gezichtsuitdrukkingen krijgen meer aandacht en dankzij de digitale technieken is er meer variatie in de lijndiktes, waardoor er een verfijning optreedt. Het verhaal is interessant en onderhoudend om te lezen, maar bevat net iets te veel tijdsprongen naar mijn smaak.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Dupuis, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789031440764. Prijs: 9.99 euro.

Ga direct naar Buck Danny Origins: De zoon van de zwarte viking op BOL.com.

Animal Jack

Animal Jack

Animal Jack is een nieuwe comicreeks met de bijzondere Jack in de hoofdrol. Het duurt misschien even, maar Jack kan bijvoorbeeld niet praten. Hij heeft zijn gloeiworm-kameraadje altijd binnen handbereik die met hem spreekt (en waardoor wij weten wat Jack denkt), maar er is nog iets bijzonders aan deze jongen. Jack kan namelijk veranderen in ieder dier dat hij maar wil! Dat zorgt voor heel wat grappige situaties, omdat Jack zijn trucje te pas en te onpas gebruikt. Hij gebruik zijn gave om te laten zien hoe hij zich voelt en of hij daarmee anderen kan helpen. Dat komt overigens ook goed van pas, want er verdwijnen zomaar kinderen uit zijn dorp. Niemand weet waar ze naartoe gaan. Soms verdwijnen ze op klaarlichte dag, maar ze worden blijkbaar ook uit hun bedden gehaald… zonder dat er een spoortje achterblijft. Een groot raadsel dus. Jack doet er in eerste instantie niets aan, omdat hij door zijn beste vriend aan de kant is geschoven, maar als er nog maar een paar kinderen in zijn klas zitten, gaat hij op onderzoek uit. Daar komt hij in het bos, met alle bosgeesten die er rondwaren. Deze geesten lijken een bijzonder plan te hebben…
De comic van Animal Jack is vrolijk kleurrijk en expressief getekend. Het verhaal heeft weinig tekst (Jack kan al niet spreken, dat scheelt een hoop), waardoor je in een mum van tijd door het verhaal bent. Iedere pagina bevat ook meer z’n 3 a 4 illustraties. Het verhaal is netjes afgerond, maar heeft een lijntje naar een vervolgdeel. Er schijnt namelijk iets met Jack aan de hand te zijn, wat hij niet wil vertellen… maar wat?

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 104 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789031440627. Prijs: 13.99 euro.

Ga direct naar Animal Jack op BOL.com.

In het hoofd van Sherlock Holmes: De zaak van het schandelijke ticket

In het hoofd van Sherlock Holmes: De zaak van het schandelijke ticket

Sherlock Holmes spreekt al bijna 140 jaar tot de verbeelding. Na zijn introductie in 1887 heeft Sir Conan Doyle de excentrieke onderzoeker uitgebouwd tot één van de meest briljante rechercheurs van de wereld. Het grimmige straatbeeld van de laat-19e eeuw spreekt daarbij natuurlijk ook erg tot de verbeelding en schept een canvast voor grimmige, duistere en lugubere geheimen. De wetenschap staat in de kinderschoenen, de politie nog lang niet zo capabel als nu – en zo kan een zonderlinge man ineens in de spotlight staan. Het stripboek In het hoofd van Sherlock Holmes: De zaak van het schandelijke ticket kruip je een paar keer letterlijk in het hoofd van Sherlock en zie je hoe hij alle puzzelstukjes verzamelt en in elkaar past, opnieuw ordent en aanvult met ontbrekende informatie.
Sherlock Holmes ontdekt in deze tweedelige reeks een mysterieus poeder en een kaartje voor een zeer merkwaardige show, nadat een vriend van Watson bij hen aanklopt voor hulp. De arme man was in verwarde toestand, liep in zijn slaaphemd en had een damespantoffel aan… en een gebroken sleutelbeen. Sherlock vermoedt echter dat deze man niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de optredens van een Chinese tovenaar de mysterieuze verdwijningen van Londenaren kan verklaren. Totdat onze detective er zijn tanden in zet!
In het hoofd van Sherlock Holmes is een bijzonder vlog en manga-achtige comic, die opvalt door zijn creatieve gebruik van kaders, het grimmige bruine straatbeeld en buitensporig uitgesproken gezichtsuitdrukkingen. Het is een vlog en spannend verhaal, vol scherpe spot en sarcasme. In het eerste deel kom je nog weinig te weten over de ware toedracht, maar krijg je wel al een beeld van het onderzoek en de onderzoeksmethode van deze rechercheur.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789462108882. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar In het hoofd van Sherlock Holmes: De zaak van het schandelijke ticket op BOL.com.

Kamagurka – Dat waren nog eens tijden

Kamagurka - Dat waren nog eens tijden

Dat Waren Nog Eens Tijden is een bonte verzameling cartoons van het cynische, sarcastische meesterbrein, die met een paar strepen op papier een situatie weet neer te zetten die herkenbaar is en je aan het denken zet… terwijl de comics tevens op de lachspieren werken. Hoe knap is dat? Iedere pagina is voorzien van een iconische Kamagurka, die meestal uit 5 of 6 scènes, maar vaak zie je hier ook gebundelde oneliners (of moet ik one-pictures zeggen?). De tekenstijl moet je wel liggen, die is naïef en simplistisch te noemen, schijnbaar vluchtige krabbels om een statement te maken. Die statements worden vaak gebracht in de zin van een woordgrap, waardoor het niet zo zwaar beladen is dank je zou denken. Woord en beeld vullen elkaar op dat vlak perfect aan.
Zoals gezegd: je moet van de tekenstijl houden. Voor een paar pagina’s achter elkaar vind ik het prima, maar om ineens de volledige verzameling te bingen… nee, dat kon ik niet voor elkaar krijgen.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, 128 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463361705. Prijs: 22 euro.

Ga direct naar Kamagurka – Dat waren nog eens tijden op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.