logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Toevluchtsoord, Jerome Loubry

De psyche van de mens is een wonderlijk iets. Iedereen verschilt van elkaar, maar toch hebben ze heel veel gemeen. Dat maakt het mogelijk om er een soort plattegrond van te maken, ondanks alle afwijkingen in alle richtingen die worden waargenomen. Iedereen beleeft zijn wereld namelijk op een heel andere manier. Denk maar eens na: de een houdt van koffie, de ander zweert bij thee. Maar wist je dat de menselijke geest ook in staat is om te zorgen voor een veilige haven, een toevluchtsoord waarin je kunt vluchten om traumatische ervaringen het hoofd te bieden? Dat fenomeen staat centraal in het boek Toevluchtsoord, geschreven door Fransman Jerome Loubry. Mooi detail: dit indrukwekkende boek is pas het derde werk dat hij uitbrengt!

Mysterieus eiland

Er zijn eigenlijk twee hoofdpersonen in dit verhaal. Aan de ene kant is er inspecteur Damien Bouchard, aan de andere kant is er een jonge vrouw, Sandrine. In het eerste deel van het verhaal lees je de belevenissen van Sandrine. Ze gaat namelijk op zoek naar de geschiedenis van haar grootmoeder, die na de Tweede Wereldoorlog op een eiland terecht zou zijn gekomen waar een weldoener oorlogskinderen een nieuwe jeugd wil geven. Dat klinkt ontzettend nobel, maar waarom wonen al deze mensen daar nog steeds, ondanks het feit dat de oorlog al lang voorbij is en de kinderen door een tragisch ongeval om het leven zijn gekomen? Wanneer Sandrine op het eiland aankomt, wordt ze warm onthaald. In dit deel van het boek lees je de bijzondere ontdekkingen van Sandrine, maar ook de belevenissen van haar grootmoeder, die zich afspelen in 1949. Daar ontdek je dat er bizarre dingen gebeurden op dat afgezonderde stukje aarde…

Ontspanning

Dan wordt Sandrine gevonden op het strand, doordrenkt in bloed. Hoe komt ze daar? Wat heeft ze allemaal meegemaakt? Ze vertelt haar verhaal op het eiland, maar echt goed komt dat niet binnen bij de inspecteur. Al snel vertelt ze een nieuw verhaal, geholpen door de plaatselijke psychologe. Inspecteur Bouchard gaat op onderzoek uit en ontdekt dat Sandrine een toevluchtsoord voor zichzelf had ontworpen, om zich te beschermen tegen fikse traumatische ervaringen. Maar hoe krijg je de waarheid boven water als mensen zich verschuilen achter een nepwerkelijkheid? Dan zul je dieper moeten graven in een beerput van mishandeling, moord en bizarre gebeurtenissen.

Toevluchtsoord is vanaf 3 november verkrijgbaar.

Ga direct naar Toevluchtsoord op BOL.com.


Recensie over Toevluchtsoord

CooleSuggesties topper

Toevluchtsoord is een bizar boek dat je telkens weer op het verkeerde been probeert te zetten. Het fenomeen van een toevluchtsoord geeft natuurlijk de mogelijkheid om nieuwe verhaallijnen te bedenken en flinke wisselingen te maken. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Geen een toevluchtsoord is echter een paradijs, iedere plek kent zijn gruwelijkheden. Hoe erg zal de waarheid dan niet zijn? Toevluchtsoord is een echte pageturner. De mix tussen heden en verleden, een flinke dosis fantasie en misdaden die je ergste nachtmerries te boven gaan worden aan elkaar verbonden met De Elfenkoning, een gedicht van Goethe. Maar welke rol neemt deze mythische figuur in het geheel in?

Score: 9


Informatie

Toevluchtsoord,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 336 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022591840. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.