Een telefoon is echt een onmisbaar middel in onze huidige samenleving. Het maakt je wereld een stukje kleiner, wat toegankelijker. Je kunt hulp vragen wanneer het nodig is, contact houden met mensen die niet zo makkelijk te bereiken zijn en aan de bel trekken in het geval dat noodzakelijk blijkt. Toch is het gebruik van een normale telefoon niet voor iedereen weggelegd. Dat heeft een paar oorzaken, die eenvoudig te omzeilen zijn.
Zichtbaarheid
Een belangrijk aspect, waar veel jongeren niet bij stilstaan, is het feit dat niet iedereen even goed kan zien. Dan doel ik met name op ouderen – hun gezichtsvermogen is niet meer zo goed en flexibel als dat van een jonger iemand. Kranten worden met gestrekte armen gelezen, leesbrillen moeten te pas en te onpas gepakt worden… als slechtziende heb ik datzelfde probleem. Niet dat ik een leesbril heb, maar ook ik zie beduidend minder dan de gemiddelde persoon. Dat maakt het gebruik van een telefoon knap lastig. Al die kleine toetsen en cijfertjes, zowel op het toestel zelf als op het scherm…
Techniek
Een ander probleem is de technologische ontwikkelingen die we de afgelopen decennia hebben doorlopen. Denk maar eens na: ik ben zelf 40 jaar oud en heb de tijd nog meegemaakt dat we moesten bellen met een draaischrijftelefoon, verbonden aan een kabel in de muur. Kort daarna kwam al de digitale telefoon, die nog wat later uitgebreid werd met een aantal sneltoetsen en zelfs een soort adressenlijst… en tegenwoordig heb je een heel telefoonboek in je draadloze telefoon zitten, met een klok, alarmen, een antwoordapparaat, en ga zo maar door. Alle merken hebben verschillende manieren om zo’n toestel te bedienen en in te stellen – de een wat logischer dan de ander. Zie daar maar eens wijs uit te worden!
Oplossingen voor senioren
De oplossingen voor deze problemen zijn eigenlijk heel eenvoudig. Voor thuis kun je denken aan een seniorentelefoon. Die hebben grotere cijfers op de toetsen, sneltoetsen met plaatjes, grotere schermen met grotere letters en een eenvoudigere bediening. Zo kunnen ouderen eenvoudiger zelf nummers inprogrammeren of hun telefoon kiezen. Niet alleen bedrade toestellen gaan hier in mee, ook draadloze toestellen zijn zo toegankelijker. Daarnaast kun je denken aan een geluidsversterking, voor als het gehoor niet meer optimaal is. Op die manier kun je nog zonder hoortoestel bellen! Een andere optie is een senioren gsm. Deze toestellen zijn voorzien van grotere toetsen, zodat het invoeren van een telefoonnummer of sms-bericht eenvoudiger is. Daarnaast bevatten senioren gsm’s ook vaak een alarmknop, waarmee berichten verzonden worden naar familie en vrienden. Wil je ook berichtjes kunnen versturen of gebruik kunnen maken van een camera in de telefoon? Een senioren smartphone maakt het mogelijk – door het aangepaste systeem zijn alle functies op een logische manier toegankelijk.