logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: To Do Hero: schoonmaakplanner

Het is niet altijd makkelijk om alles in de gaten te houden. Zeker nu we vaak met twee personen werken, een sociaal leven onderhouden en er zoveel te zien en te beleven valt, is een beetje structuur wel prettig. Zo vergeet je niet om die wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse terugkerende taken aan te pakken! To Do Hero heeft daarom een aantal praktische takenkalenders op de markt gebracht, waarvan wij er twee mogen beoordelen. Laten we beginnen met de To Do Hero: Schoonmaakplanner!

Takenkalenders in zicht

Om de taken niet te vergeten, is het belangrijk om ze goed in beeld te houden. Daar zijn deze planners ook op ingericht. Je kunt de kaften aan voor- en achterzijde naar elkaar toevouwen, zodat er een driehoek ontstaat. Zo kun je de kalender praktisch rechtop zetten. Door de ringband als rug kun je de pagina’s dan ook goed openslaan en in beeld houden.

Schoonmaakplanner

De Schoonmaakplanner neemt je mee door het hele huis. De planner bestaat uit drie delen.

Overzicht maken met vaak voorkomende taken

In het eerste deel ga je aan de slag in de woonkamer, keuken, badkamer en toilet, slaapkamer en ‘andere ruimtes’. Hierin krijg je een overzichtje met taken die je eigenlijk dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks zou moeten doen. Eerlijk gezegd kwam ik hier wel een paar verrassende taken in tegen, die ik (vrijwel) nooit uitvoer. Misschien toch eens mee beginnen! En natuurlijk zullen er ook klusjes bij staan die voor jou niet relevant zijn… die kun je dan natuurlijk zo overslaan. De meeste taken zul je overigens wel moeten uitvoeren. Praktisch is het overzichtje met benodigdheden en tips om de taken zo snel en goed mogelijk te klaren.

Weekplanning met huishoudelijke klusjes

Het tweede deel bestaat eigenlijk uit 26 weekoverzichten, of weekplanningen. Iedere week is voorzien van een afstreeplijstje, en dat is waar de planner wat mij betreft wel wat praktischer had gekund. Natuurlijk is het goed om een planning te maken: zo kun je de wekelijkse en maandelijkse klusjes een plekje geven. Ook fijn is de mogelijkheid om ze af te vinken wanneer je ze gedaan hebt, met ruimte om er een ‘hero’ aan te koppelen. Ik zou echter ook graag zien dat je die pagina’s telkens opnieuw kunt hergebruiken, om zo weer wat werk (het maken van de planningen) te besparen. Onze suggestie? Maak voor vier weken een planning en verwerk hier ook de maandelijks terugkerende taken in. Pak een stuk plakband en kleef deze over de rij afvinkvakjes… die kun je naderhand makkelijk afvegen met een doekje!

Taken voor af en toe, maar die je niet moet vergeten

Het derde deel tenslotte is het overzicht van terugkerende taken die je makkelijk vergeet – de maandelijkse, halfjaarlijkse of zelfs jaarlijkse taken om uit te voeren. Maar… wanneer heb je die ook alweer voor het laatst gedaan of vervangen? In dit overzicht kun je makkelijk bijhouden wanneer je bijvoorbeeld je oven, afzuigkap en koelkast hebt schoongemaakt, wanneer je de stofzuiger voor het laatst hebt gereinigd en wanneer je waterkoker is ontkalkt. Ook hier kun je opschrijven wanneer je ze voor het laatst hebt gedaan, met daarachter ruimte om je schoonmaakhero in te vullen en af te vinken voor als de taak is uitgevoerd (wat bijna het zelfde is… maar net anders). Praktisch is het wel, om zo’n soort logboek bij te houden van taken die je maar heel af en toe hoeft uit te voeren!

Score: 8

Auteur: To Do Hero
Uitgever: Lannoo, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401494915. Prijs: 18.99 euro.

Ga direct naar Schoonmaakplanner op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.