logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tips voor een zomerse roadtrip door Nederland


Langere dagen en hogere temperaturen, de zomer is nu eindelijk hier. Vaak denken we direct aan verre oorden en hagelwitte stranden. Maar voor een heerlijke vakantie hoef je niet ver van huis, en ook het vervoer hoeft niet duur te zijn. Zeker in een jaar waarin de staycation populairder is dan ooit is een roadtrip in eigen land een grote aanrader. CarNext heeft daarom een aantal tips en routes op een rij gezet voor een onvergetelijk dagje uit in eigen land.

Routes

De voorpret van een vakantie begint altijd bij het bepalen van de bestemming. Omdat een roadtrip door Nederland meerdere tussenstops omvat, is het handig om een plan uit te stippelen. De drie routes hieronder trekken ieder door een ander deel van Nederland.

 • Friesche Zes Kastelenroute: Friesland heeft meer dan 50 stinten of states (kastelen) in haar provincie en deze route brengt je langs de mooiste landhuizen en kastelen, o.a. de adellijke Dekemastate, de rond 1300 gebouwde Schierstins in Veenwouden en het 18de-eeuws stadspaleis Princessehof.
 • Deltaroute Zeeland: Nederland waterland staat bekend om haar ingenieurstalenten. Hoog tijd om dit eens met eigen ogen te aanschouwen. Met deze route reis je langs de Zeeuwse kust en over de 13 indrukwekkende Deltawerken. Deze trip neemt je mee langs verschillende dorpjes zodat je zeker ook van het mosselseizoen kunt meegenieten.
 • Veluweroute: De Veluwe is misschien wel het Nederlandse natuurgebied dat het meest te bieden heeft wat betreft natuurschoon. Je start in Arnhem, rijdt onder andere langs kasteel Rosendael en door Nationaal Park De Hoge Veluwe en eindigt in Apeldoorn bij Paleis ‘t Loo. Maak er een weekend- of weektrip van en neem bij elke stop de tijd. Vooral de zonsondergang over de Hoge Veluwe moet je gezien hebben.

Goed vervoer is het halve werk

Hoe gaaf de route ook is, met een te kleine en oncomfortabele auto is het minder leuk. Tijdens een wat langere trip wil je graag een auto rijden die stevig op de weg ligt, genoeg ruimte heeft voor alle spullen en gemakkelijk te besturen is. Daarnaast is het prettig dat meerdere mensen de auto kunnen besturen. Een automaat is dan de beste optie.

 • Ga je met je familie op reis? Een SUV als de Kia Niro of stationwagon als Renault Mégane bieden genoeg beenruimte, de kids kunnen op de achterbank comfortabel zitten en ook de kofferbak is groot genoeg voor alle koffers.
 • Ben je maar met zijn tweeën, dan is een compacte doch comfortabele auto een goede keuze. Met de BMW 1 series rijd je gemakkelijk door het centrum van een stad, is parkeren een eitje en ook voor woon-werkverkeer is het perfect.
 • Mocht je toch behoefte hebben aan wat luxe tijdens je autovakantie dan biedt de Volvo XC90 je een auto die prettig rijdt en van alle gemakken voorzien is.
 • Tot slot gaan velen op vakantie er om even niets aan je hoofd te hebben. De EV Nissan Leaf verzekert je van een stille rit én je draagt ook nog eens bij aan de toekomst van mobiliteit.

Dit wil je weten voordat je roadtrip start

Na de route en het vervoer vastgesteld te hebben, is het slim nog een laatste check op de volgende punten te doen.

 • Zorg ervoor dat je de route opgeslagen hebt op je telefoon en eventueel zelfs een papieren kaart bij je hebt, mocht de batterij op zijn of je geen service hebben
 • Als je een meerdaagse trip maakt, is het nuttig de accommodaties vooraf goed uit te kiezen. Is er voldoende parkeergelegenheid? En zijn er laadopties als je een elektrische of hybride auto hebt?
 • Check van tevoren of je autoverzekering nog klopt is of aangescherpt moet worden
 • Neem de juiste spullen mee want tijdens een roadtrip kan geen dag hetzelfde zijn. Een mooie outfit voor een chique diner maar ook een paar stevige wandelschoenen komen vast van pas. Vergeet ook een EHBO-kit en bijvoorbeeld een reserveband en vloeistoffen voor de auto niet.
 • Een goed voorraadje om overal te kunnen lunchen, snacks en natuurlijk genoeg water zijn een must.
 • Tot slot is een roadtrip niet compleet zonder goede muziek om lekker op mee te zingen en een paar ouderwetse (on-the-go) spelletjes!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.