logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tips om je haar zelf te knippen


Voor veel mensen is naar de kapper of barbier gaan een moetje in plaats van dat het als een uitje klinkt. Hoe handig is het dan dat jij je haar zelf kunt knippen? Klinkt ideaal toch! In deze blog geven wij jou een aantal tips om je haar zelf te kunnen knippen.

Wat heb je nodig om zelf je haar te knippen?

Voordat je kunt beginnen met het knippen van het haar is het belangrijk om goed materiaal te hebben. Wij zetten voor je op een rij wat je nodig hebt om bezig te kunnen gaan. Deze materialen zijn voor zowel dames als heren en zijn dus universeel te gebruiken.

  • Kwalitatieve kappersscharen met scherpe messen.
  • Haar elastieken om je haar vast te binden.
  • Een borstel en een kam.
  • Een plantenspray om het haar vochtig mee te maken.

Verder kun je altijd meerdere tools gebruiken, zoals een tondeuse of een trimmer. Voornamelijk bij het opscheren van het haar zijn dit ideale tools om te gebruiken.

Welke kapsels en haartypen zijn geschikt om zelf te knippen?

Niet ieder kapsel of haartype is geschikt om zelf te knippen. In sommige gevallen kan het te lastig zijn om je haar zelf te doen en is een bezoek aan de kapper echt nodig. Heb je lang / middellang stijl haar? Dan heb je mazzel. Dit haar is gemakkelijk zelf te knippen en zal een mooi resultaat geven.

Heb je heel dik haar? Dan kan het nodig zijn om het haar uit te dunnen met een professionele coupeschaar. Heb je kort haar? Laat je haar dan altijd knippen door een kapper. Ieder foutje is zichtbaar en kan je zo meer centimeters kosten dan je lief is.

Tot slot, de lastigste van alle haartypen, krullerig haar. Hiervoor zouden wij aanraden om altijd naar een gespecialiseerde krullenkapper te gaan. Dit is te foutgevoelig om zelf thuis te doen. Mocht je het toch willen proberen, zorg er dan voor dat je haar nat is. Hierdoor zie je de lengte beter en kun je beter onderscheiden welke stukken je al geknipt hebt.

De tips!

Oke, nu eindelijk waarvoor jij op de blog hebt geklikt. De tips, oftewel de gebruiksaanwijzing, voor het knippen van jouw haar! In een paar stappen heb jij je lokken weer mooi geknipt waardoor het er gezond en levendig uitziet.

Prepare your hair

First things first. Het is belangrijk dat jij je haar goed voorbereid. Zorg dat alle knopen uit je haar verdwenen zijn. Borstel het eerst en ga er dan met een fijne kam doorheen. Dan weet je zeker dat alle knopen verwijderd zijn uit je haar.

Maak dan een scheiding in je haar. Dit doe je vanaf je voorhoofd tot aan je nek. Je klemt de ene kant van het haar vast en plaatst de andere helft naar voren over je schouder.

Let’s cut it

Nu gebruiken we de kam om nog één keer door je haar te gaan in smalle lokken. Pak de eerste lok, kam erdoorheen en gebruik je wijs- en middelvinger om de lok vast te houden. Zorg dat je de vingers op de plek hebt waar de schaar langs moet gaan. Je kunt beter eerst iets te weinig afknippen dan direct teveel. Knip het ook in kleine knipjes, anders krijg je allerlei rechte strepen die niet naadloos op elkaar aansluiten. Doe dit voor je hele haar en voilá! Je haar is geknipt.

Laagjes knippen

Vind jij je haar op één lengte een beetje saai of wil jij volume in je haar toevoegen? Ga dan voor laagjes. Ook deze kun je zelf knippen. Wij hebben weer een paar stappen.

Begin met net gewassen haar. Dit is nog handdoek-droog, waardoor het nog een beetje vochtig is. Maak een staart in je haar en zet die bovenop je hoofd, zo hoog mogelijk. Trek de staart aan, zodat deze erg strak is en houd je staart recht omhoog tussen je wijs- en middelvinger. Knip de staart recht af op de lengte die je wilt en je hebt laagjes.

Hoe dit werkt op deze manier? De bovenste laag van de haren zitten dichter bij de hoofdhuid waardoor die korter worden dan de haren achteraan in de staart.

Zelf een pony knippen

Wanneer je zelf een pony wilt knippen heb je misschien al verschillende video’s gekeken. Natuurlijk vertellen wij je in deze blog ook nog even het stappenplan. Begin met droog haar en bekijk welke haren jij als pony wilt gebruiken. Breng deze naar voren en zorg dat de zijplukken met een klem weggezet worden. Anders is er een kans dat je pony aan de ene kant breder is dan aan de andere.

Klem een smalle lok, in het midden, tussen je wijs- en middelvinger en knip net onder de vingerrand. Een kleine tip is om de haarplukken meerdere keren iets diagonaal te knippen. Hierdoor krijg je geen harde randen en sluit de ene pluk van de pony beter aan op de andere. Herhaal dit totdat je beide zijden hebt gehad en je hebt je pony! Tip! We zeiden dat je dit met droog haar moet doen. Wil je weten waarom? Nat haar strekt zich uit. Hierdoor lijkt het langer dan dat het eigenlijk is. Zou jij je pony nat knippen op de lengte die je wilt, dan is het een stuk korter zodra de plukken droog zijn.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.