logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Zo maak je jouw Weber Spirit barbecue schoon

Om je Weber Spirit EP-335 gasbarbecue goed schoon te maken en in topconditie te houden, volg je best de richtlijnen van Weber. Regelmatig schoonmaken zorgt niet alleen voor optimale prestaties en een langere levensduur van je barbecue, maar ook voor lekkerder en gezonder eten. Het is echter ook belangrijk om je te beseffen dat je barbecue nooit die ‘showroom shine’ zal behouden. Al na de eerste grillsessie zul je gebruikssporen zien. En dat is prima! Ik heb urenlang staan schrobben en boenen op roosters om ze er als nieuw uit te laten zien. Ik was vaak langer bezig met schoonmaken dan met het barbecueen zelf. Dan gaat de lol er snel van af, dat kan ik je verzekeren. Volgens de richtlijnen van Weber zijn ze na ongeveer 10x gebruik (als je hem regelmatig gebruikt) toe aan een grote schoonmaakbeurt. Tot die tijd kun je volstaan met een lichte reiniging…. en die is in een mum van tijd gepiept.

Wil je alles in huis halen voor de schoonmaak van je Weber Spirit barbecue? Dan adviseren wij de Weber Schoonmaakset voor geëmailleerde barbecues.

Weber barbecue snel schoonmaken

Hier is een algemene handleiding voor het schoonmaken van je Weber Spirit EP-335, gebaseerd op de gangbare methoden voor Weber gasbarbecues:

Na elk gebruik (lichte reiniging)

  1. Verwarm de barbecue kort voor: Zet de branders op hoog gedurende 10-15 minuten na het grillen. Dit verbrandt de meeste etensresten op de grillroosters en Flavorizer Bars.
  2. Borstel de grillroosters schoon: Gebruik een geschikte grillborstel (bij voorkeur met roestvrijstalen borstelharen voor gietijzeren roosters) om aangekoekte resten van de warme roosters te verwijderen.
  3. Reinig de Flavorizer Bars (indien nodig): Borstel de Flavorizer Bars schoon met de schraper aan de achterkant van je grillborstel of een puttymesje om opgehoopte resten te verwijderen.

Grondig schoonmaken van je Weber Spirit barbecue

Voer deze grondigere reiniging uit afhankelijk van hoe vaak je de barbecue gebruikt, maar zeker een paar keer per jaar. Weber adviseert zo om de tien keer. Steek je de barbecue twee keer per week aan, dan moet je deze stappen dus na een week of 5 doorlopen. Onze tip: volg eerst de lichte reinigingsstappen, dat maakt het grondig reinigen weer wat makkelijker. Zorg ervoor dat de barbecue volledig is afgekoeld voordat je met deze stappen begint.

  1. Grillroosters:
    • Optie 1:
      • Spray de roosters in met de Weber Grate Cleaner en laat de roosters 30 seconden weken.
      • Gebruik een spons voor het schoonvegen van de roosters.
      • Keer de roosters om en herhaal deze stappen.
      • Spoel de roosters goed af en droog ze met een pluisvrije microvezeldoek.
    • Optie 2:
      • Haal de grillroosters uit de barbecue.
      • Laat de roosters weken in warm water. Reinig met een spons of zachte borstel. Vermijd schurende middelen die het email kunnen beschadigen. Let wel: hier heb je een flinke bak voor nodig om de roosters in kwijt te kunnen.
      • Spoel de roosters goed af en droog ze volledig af voordat je ze terugplaatst.
  2. Flavorizer Bars:
    • Spray de Flavorizer Bars met de Grate Cleaner. Laat 30 seconden weken.
    • Schraap alle aangekoekte resten grondig af met een plastic schraper of puttymesje. Vet en vuil dat op de Flavorizer Bars blijft liggen, kan leiden tot ongewenste steekvlammen.
    • Haal de Flavorizer Bars uit de barbecue en was ze met een spons in warm water. Droog ze vervolgens af met een doek.
      • Ook hier kun je er voor kiezen de Flavorizer Bars te laten weken in warm water met zeep, om ze vervolgens schoon te maken met een zachte spons.
  3. Branders:
    • Controleer de gaatjes van de branders op verstoppingen (door etensresten of spinnenwebben/insecten).
    • Gebruik een zachte borstel om de poorten voorzichtig schoon te maken. Ga hier niet over de lengte van de branders, maar van links naar techts. Zorg ervoor dat je de branders niet beschadigt.
    • Veeg de branders af met een doek.
  4. Kuip (Cookbox):
    • Schraap met een plastic schraper of puttymesje aangekoekt vet en vuil van de binnenkant van de kuip naar de opening in de bodem die naar het vetopvangsysteem leidt.
    • Gebruik een borstel voor de hardnekkigere plekken.
    • Veeg de binnenkant van de kuip schoon met een vochtige doek (vermijd te veel water). Dit kun je ook tijdens de volgende stap doen, zodat je wat scheutiger kunt zijn met water.
  5. Vetopvangsysteem:
    • Verwijder de lekbak aan de onderkant van de barbecue.
      • Zet een emmertje onder de opening en maak nu de kuip even goed schoon. Spray hem in met de Grate Cleaner en laat 30 seconde weken. Maak hem vervolgens schoon met water en zeep. Droog de bak vervolgens af.
    • Vervang de aluminium opvangbakliner als deze vol of vies is.
    • Reinig de lekbak zelf met warm water en zeep.
    • Controleer ook de vetopvanglade waarin de opvangbak zit en maak deze schoon indien nodig.
  6. Buitenkant:
    • Deksel (geëmailleerd): Reinig met de Enamel Spray en een zachte doek. Voor lichte verontreiniging kun je ook volstaan met water en zeep en een zachte doek.
    • Binnenkant deksel: Sprak met de Grate Cleaner, maak schoon met een spons en veeg droog.
    • Roestvrijstalen onderdelen (zijtafels, bedieningspaneel, deuren): Gebruik een roestvrijstaalreiniger en veeg in de richting van de nerf om krassen te voorkomen.
    • Overige oppervlakken: Reinig met warm water en zeep, en een zachte spons of doek. Droog af voor een streeploos resultaat.
    • Leg vervolgens de Flavorizer Bars en het rooster terug op hun plek. Spray het rooster in met de Weber Non-Stick Spray, zodat je klaar bent voor je volgende grillsessie!

Tips voor het schoonmaken:

  • Gebruik altijd geschikte handschoenen tijdens het schoonmaken.
  • Laat de barbecue volledig afkoelen voordat je met de grondige reiniging begint.
  • Gebruik geen schurende middelen, ovenreinigers of staalwol op geëmailleerde of roestvrijstalen oppervlakken.
  • Raadpleeg altijd de handleiding van je Weber Spirit EP-335 voor specifieke instructies en aanbevelingen voor dit model. De handleiding bevat details over het onderhoud van specifieke onderdelen zoals de Sear Zone of zijbrander, indien van toepassing op jouw model.
  • Weber biedt diverse reinigingsproducten en accessoires die specifiek zijn ontworpen voor hun barbecues en goede resultaten leveren.

Door je Weber Spirit EP-335 regelmatig en correct schoon te maken, zorg je ervoor dat je nog vele jaren plezier hebt van je barbecue.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.