logo-liggend-wit-donkerblauw

Tips voor perfect thuiswerken

Hoewel het op 16 maart ‘Dag van de Thuiswerker’ is, hebben we er natuurlijk al veel langer mee te maken. Veel medewerkers en bedrijven hebben de kracht en de mogelijkheden van het thuiswerken ontdekt, hoewel het niet bepaald vrijwillig en zonder slag of stoot is gegaan. Volgens onderzoek van Jabra werkt 56% van de medewerkers productiever dan op kantoor! Vooral dankzij het ontbreken van afleidingen en de voorzieningen die werkgevers bieden om thuiswerkers te ondersteunen. Meer tips? Lees dan ook vooral Thuiswerken voor dummies. Wij hebben een aantal tips voor je, om te zorgen dat jouw thuiswerk-ervaring een stuk prettiger en comfortabeler is!

thuiskantoor

Ga direct naar Thuiswerken voor dummies op BOL.com.

Wees duidelijk over je beschikbaarheid

Spiderman zei het al: Meer macht brengt zorgt voor meer verantwoordelijkheden. Als thuiswerker kun je zelf je uren indelen. Je kunt werken wanneer je wilt… en wanneer het jou niet uitkomt. Dat houdt ook in dat iedereen moet weten wanneer je wel, of juist niet, beschikbaar bent. Plan je dag in met een digitale tool, en geef mensen (deels) toegang tot die tool. Je agenda in Outlook kan hierbij een goede hulp zijn, maar ook Google Calendar geeft mogelijkheden om deze te delen. Of het nu voor de tandarts of je uurtje sporten is: je hoeft vaak niet eens vrij te vragen. Maar je moet wel duidelijk maken dat je vrij bent. Houd je overigens wel aan je normale uren. Sommigen worden bijna workaholics door thuis te werken, omdat je werkplek altijd binnen handbereik is. Stel duidelijke werktijden in – kies een begin- en eindtijd. Daarna mag de laptop of computer niet meer worden aangeraakt. Gebruik de tijd liever voor ontspanning en tijd met vrienden of familie.

Goede werkplek

Het is belangrijk om op een georganiseerde en ergonomisch ingerichte werkplek te gaan zitten. Dus niet aan de keukentafel, met de broodkruimels snel in een hoekje geveegd. Zorg voor een eigen plek, met de nodige ergonomische middelen om verantwoord te kunnen werken. Met beperkte middelen kun je toch zorgen voor een veel betere ergonomie. Denk bijvoorbeeld aan een los toetsenbord of muis, zoals de compacte Ultraboard 960, of de laptopstandaard zoals een Ergo Q260. Dit soort middelen ontlasten je nek en schouders direct, omdat je niet voorovergebogen achter je laptop hoeft te zitten en meer afstand kunt nemen. Zo kun je rug- of nekklachten voorkomen en zo zorg je voor een gevoel van welzijn en efficiëntie op het werk. Het liefst ook uit je privéruimte, maar dat is niet altijd te realiseren natuurlijk. Stel privétaken, zoals het aanzetten van de was of de afwas, uit tot na je werktijd. Bekijk dit filmpje maar eens over het belang van een goede werkplek!

(Co)creëer een productieve playlist

Niet elke muziek werkt productiviteit in de hand en niet iedereen ontspant bij harde drums of gierende elektrische gitaren. Overweeg daarom om, samen met collega’s, een playlist samen te stellen met daarin rustgevende beats en klassieke invloeden. Volgens Spotify is muziek dé productiviteitsvergroter, en het medium heeft dan ook verschillende voorzetjes voor afspeellijsten gedaan. De ‘Peaceful Piano’ afspeellijst is volgens Spotify dan ook een goed voorbeeld; maar dat kunnen jij en je collega’s vast beter.

werkplek thuis open

Sluit je af van omgevingsgeluiden

Het is de moeite waard om in een goede, professionele koptelefoon te investeren. Een headset met goede Actieve of Passieve Noise Cancelling technologie zorgt ervoor dat jij in je bubbel kan blijven en productiever bent. In een huissituatie zijn namelijk nogal wat afleidingen, van de vaatwasser tot spelende kinderen, iemand die televisie gaat kijken of in je open keuken een kopje espresso gaat zetten. Met een noise cancelling headset zorg je ook tijdens vergaderingen dat jouw omgevingsgeluid niet hoorbaar is voor jouw gesprekspartner. Hierdoor heb je heldere gesprekken en minder kans op meeting fatigue. Je brein hoeft minder prikkels te verwerken, doordat het omgevingsgeluid wordt weggefilterd. Goed en aangenaam geluid is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je gesprekspartner.

Op zoek naar coole gadgets?

Uit onderzoek van Jabra blijkt dat 16 procent van de respondenten (nog) niet genoeg technische ondersteuning krijgen van hun werkgever. Veel thuiswerkers roeien met de riemen die zij hebben, zoals hun eigen persoonlijke koptelefoon en microfoon, en die bieden vaak niet de kwaliteit die men op kantoor gewend was. Voor werkgevers is de investering in een goede headset overigens ook de moeite waard, zeker als we straks weer allemaal naar kantoor mogen. Bijna de helft van de respondenten (45%) zegt wel eens dat kletsende collega’s ervoor zorgen dat ze hun concentratie verliezen.

Zorg voor de beste (internet)verbinding

Het hebben en houden van een goede wifi-verbinding kan wel eens een uitdaging zijn. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen beschikbaar die het wifi-signaal kunnen versterken en je connectie stabiel kunnen houden. Daarbij gaat bedraad nog altijd boven wifi – het is veel minder storingsgevoelig. Een goede powerline-set van Devolo of Fritz!box is een slimme investering. Een router en laptop met Wifi 6 is de beste keuze – daarmee behaal je de beste resultaten. Maar niet alleen een stabiele internetverbinding is belangrijk; ook een goede Bluetooth-verbinding is van groot belang. Je bent vaak niet alleen bezig met je laptop, maar je telefoon, tablet en oortjes staan ook met elkaar in verbinding. Met een goede ‘multipoint connectivity’, verbinden apparaten goed met elkaar en voorkom je vertraging en ruis. Hoe geconcentreerder je bent, des te fijner jij jouw werk kan doen, en des te beter je resultaten uitpakken.

Voorkom ergernissen

Uit onderzoek van Intel en Lenovo kwam naar voren dat bij 77 procent van de ondervraagde werknemers het naar behoren functioneren van de laptop een groot aandeel heeft in hun mate van productiviteit en motivatie. Toch gaf slechts 33 procent aan tevreden te zijn met de laptop van de zaak en bij 50 procent was deze ook nog eens verouderd. Bij 46 procent werd de dag zelfs vaak verstoord door falende software, wat leidt tot frustraties en het risico op een burn-out vergroot. Hou je je (af en toe) bezig met het bewerken van videomateriaal of werk je met verschillende, zware programma’s zoals InDesign of Photoshop? Dan kan je wel een krachtpatser van een laptop gebruiken. Eentje met een diep werkgeheugen en een grafische kaart die jouw kunsten aankan. Als een laptop is uitgerust met een 11e generatie Intel Core-processor en een Intel Iris Xe grafische kaart kan je die vereisten in elk geval afvinken. De 11e generatie Intel Core-processor geeft de laptop, afgezien van de kracht om moeiteloos zware programma’s naast elkaar te runnen, ook een supersnelle reactietijd. Klap hem open en je kan meteen aan de slag. Je herkent ze snel aan de Intel EVO sticker. Klik hier voor Intel laptops.

Denk aan jezelf: neem pauze

Als je op kantoor met een collega overlegt of een kopje koffie gaat halen, neem je een kleine pauze waarin je lichaam even iets ‘anders’ doet. Dat is belangrijk, want je laat het werk op dat moment even los. Plan daarom vooral ook korte breaks in waarbij je even ‘uitcheckt’ en tijd maakt voor bijvoorbeeld rek-en-strek oefeningen of een paar minuten mindfulness. Mocht je te veel meetings hebben, dan kun je die meeting misschien wel combineren met een wandeling. Zo pak je toch die beweging mee én ben je tegelijkertijd productief met je werk bezig. Een goede mentale en fysieke gezondheid zorgt ervoor dat jij productiever te werk kan gaan, dus sleur jezelf eens weg van dat (thuis)kantoor!

Coffeecall

coffeecall

Een leuk initiatief is Coffeecall, een app die onlangs is geïntroduceerd. Het is een telefoon- en videochat-app die twee mensen binnen dezelfde organisatie met elkaar in contact brengt voor een snelle, virtuele ‘koffiepauze’ van 10 minuten. De app, beschikbaar op iOS en Android, gebruikt slimme algoritmes om matches te maken. Met een duidelijke 10-minuten limiet voor elk CoffeeCall gesprek, kunnen thuiswerkers nu op elk moment van de dag een korte, informele koffiepauze inlassen – zonder zich zorgen te maken dat ze te lang niet aan het werk zijn. De CoffeeCall-app helpt nu al veel thuiswerkers om zich aan te passen aan het nieuwe normaal qua werkroutine. Een gebruiker, Sofia Monza, zei: “Het is zo leuk om een willekeurige CoffeeCall te doen. Eerst is er de spanning over wie zal oppakken – en dan is er de verrassing!” Andere gebruikers waren blij met de ideeën, tips en ondersteuning die ze kregen van collega’s van andere afdelingen binnen hun organisatie, waardoor ze hun werk beter konden uitvoeren.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.