logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tips voor het kopen van een vakantiehuis in het buitenland


Ben jij van plan om binnenkort een vakantiehuis te kopen in het buitenland? Het uitzoeken van een huis in het buitenland is vaak een leuk en uitdagend proces. Als je eenmaal een huis hebt gevonden, kan het koopproces lastig zijn. Anders dan een vlucht naar het buitenland, gaat het kopen van een huis een stuk langzamer en moeizamer. Bij KLM vind je vliegtickets voor vele buitenlandse bestemmingen, zoals Spanje, Aruba, Frankrijk en nog veel meer. Het is verstandig om je van tevoren goed in te lezen en hulp te vragen aan mensen die verstand hebben van een buitenlands koopproces. Hieronder vind je ook een aantal tips die je goed kunt gebruiken bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland!

Vind een betrouwbare makelaar

Bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland is het verstandig om hulp te vragen van een betrouwbare makelaar. Als je ervoor kiest om een vakantiehuis te kopen op de Nederlandse Antillen zoals op het eiland Aruba, is de kans groot dat je er een Nederlandstalige makelaar vindt. In andere landen zijn er vaak ook Engelstalige makelaars beschikbaar, zodat je de taal van het land zelf niet per se goed hoeft te spreken. Een makelaar kan je helpen om het koopproces in goede banen te leiden en het over het algemene moeizame proces van een buitenlands koopproces uit handen te nemen. Zeker handig om over na te denken wanneer je een woning in het buitenland wilt kopen!

Schakel een advocaat in

Bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland is het ook verstandig om een advocaat in te schakelen. In Nederland is dit meestal niet nodig, maar in vele andere landen is dit wel belangrijk. Dit komt doordat er soms andere rechten verbonden zijn aan het kopen van een huis in het buitenland. Zo kan het zijn dat de verkopen bijvoorbeeld geen verborgen verbreken hoeft te melden. Het is daarom belangrijk dat het koopcontract erg zorgvuldig wordt opgesteld en hierbij kun je de hulp van een advocaat goed gebruiken. Ook bij het kiezen van een advocaat is het belangrijk om rekening te houden met de gesproken taal. Op het eiland Aruba op de Nederlandse Antillen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Nederlandstalige advocaat. In andere landen kun je op zoek gaat naar een Engelstalige advocaat. Zo kun je goed overleggen en is de kans groter dat alles goed verloopt.

Houd rekening met extra kosten

Een vakantiehuis in het buitenland kopen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Houd niet alleen rekening met de overdrachtskosten, maar ook met extra kosten van een advocaat en makelaar. Bij de overdracht moet je onder andere overdrachtsbelasting en notariskosten betalen. De kosten voor een advocaat kunnen ook hoog oplopen en het is verstandig om dit van tevoren goed te overleggen met je advocaat. Verder moet je ook denken aan kosten voor een verzekering en het openen van een bankrekening. Het is verstandig om de kosten ruim te schatten, zodat je geen zware tegenvallers krijgt!

Wees flexibel

Een overdracht van een koopwoning in het buitenland gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. In het buitenland is niet altijd alles goed geregeld en kun je hier helaas zelf niet altijd controle over hebben. Het is daarom belangrijk dat je zelf flexibel bent en dat je geruime tijd beschikbaar bent voor afspraken. Houd er ook rekening mee dat de datum van de overdracht op het laatste moment nog kan veranderen door omstandigheden. Dit soort veranderingen en chaotische planningen zijn erg normaal in het buitenland. Belangrijk om rekening mee te houden!

Met al deze tips voor het kopen van een vakantiehuis in het buitenland wordt het koopproces hopelijk een stuk overzichtelijker!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.