Straatmeubilair kom je op heel veel momenten tegen. Vaak zijn het gemeentegronden waar deze meubels op te vinden zijn, maar ook voor bedrijven, scholen en restaurants zijn deze degelijke meubels te vinden. Ga je op zoek naar banken, plantenbakken, fietsenrekken of andere elementen die veelgebruikt zullen worden en altijd buiten staan? Lees hier onze tips voor het aanschaffen van straatmeubilair.
Bedenk wat je wil
Dit is wel de basis. Straatmeubilair bevestig je namelijk in de grond, aan grote betonnen blokken. Je zet dus niet even een licht bankje neer wat je zo oppakt en wegzet! Bedenk dan ook goed wat je wil. Niet alleen de meubels, ook het ontwerp moet de tand des tijds kunnen doorstaan. Wil je een gezellig zitje of eetplek? Een fiets-luwe ruimte? Waar komt de zon op en waar gaat-ie onder? Is er schaduw in de buurt? Waar willen de mensen graag zitten?
Zorg voor ruimte en toestemming
Als je eenmaal hebt besloten wat je wil neerzetten, is het zaak om aan de slag te gaan met je meetlint. Zorg voor genoeg ruimte, zowel boven de grond als daar onder. Zoals gezegd: de meubels worden met betonblokken vastgemaakt, het zou zonde zijn als je bankje ten koste gaat aan je rioleringsbuis… voor gemeentegronden of pachtgronden geld dat je altijd nadrukkelijke toestemming moet vragen om dergelijke middelen te plaatsen. Met een goed verhaal zal dat geen probleem zijn.
Let op de stijl
Straatmeubilair is er in verschillende vormen en stijlen te koop. Let op de mogelijkheden en beperkingen van iedere stijl, maar zorg ook vooral dat alles één geheel wordt. Klassieke paaltjes meteen strak en modern bankje kan een mooi contrast vormen, maar je zet een indrukwekkender resultaat neer als je of alles klassiek houdt, of juist heel strak en modern. Let daarbij ook vooral op je omgeving!
Duurzaam
Straatmeubilair wordt veel gebruikt, maar is ook lastig te beschermen. Het staat altijd buiten, in weer en wind. Het moet dus zeer degelijk en robuust zijn. Zowel de constructie als het materiaal moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Stof of riet doet misschien hartelijk aan, een goede hardhoutsoort is veel duurzamer!