logo-liggend-wit-donkerblauw

Leuke tips om erop uit te gaan met de kinderen tijdens de zomervakantie

Gratis kindercolleges over Egypte

Gratis kindercolleges over Egypte Datum: 27-7-2022 tot en met 17-8-2022
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden
Adres: Rapenburg 28, Leiden (Route)
Prijs: vanaf voor kinderen 0 euro

Tijdens de zomervakantie zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden gratis kindercolleges over het oude Egypte: op woensdagmiddag 27 juli, 3, 10 en 17 augustus (14-15 uur). De kinderlezingen gaan over Egyptische goden en koningen, de Nijl, zelf hiërogliefen schrijven en feest vieren in het oude Egypte. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via rmo.nl/summerschool Wie niet naar Leiden kan komen, kan meedoen via de livestream. Daarnaast zijn er maar liefst drie extra tentoonstellingen om samen de wonderlijke wereld van farao’s, goden, piramides en hiërogliefen te ontdekken. ‘Avontuur langs de Nijl’, ‘Op zoek naar Toetanchamon’ en ‘De papyrus van Qenna’ zijn te zien tot en met 4 september. Het museum is in de vakantie elke dag open van 10-17 uur en is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Kinderlezing woensdag 27 juli, ‘Hoe druk was het in de Nijlvallei?’
door Marike van Aerde en Sam Botan, onderzoekers Universiteit Leiden
In de oudheid lagen langs de Nijl machtige koninkrijken. Het bekendste is Egypte, met beroemde farao’s als Ramses II en Toetanchamon en koninginnen als Nefertiti. In Zuid-Soedan regeerden de koningen van Koesj en in Ethiopië en Eritrea lag het koninkrijk Aksum, met handelaren die grote delen van de wereld afreisden. Het was een drukte van belang langs de rivier, van de bron diep in Afrika tot aan de monding in de Middellandse Zee. Hoe leefden deze mensen? Wat voor kennis, verhalen, gerechten en gebruiken wisselden ze met elkaar uit?

Kinderlezing woensdag 3 augustus, ‘Feesten voor de goden: hoe doe je dat?’
door Emma de Looij, Egyptoloog
Muziek, dans en cadeautjes: net als wij kenden de oude Egyptenaren veel verschillende feesten, het hele jaar door. Vaak werden die gehouden om een god of godin te eren. Door goed te kijken naar de afbeeldingen op de muren van tempels en graven valt er over deze feestelijkheden van alles te ontdekken.

Kinderlezing woensdag 10 augustus, ‘Hoe schrijf je je naam in hiërogliefen?’
door Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië
Egyptische hiërogliefen zijn tekens in de vorm van mensen, dieren, planten, gebouwen en spullen. De oude Egyptenaren gebruikten die om belangrijke teksten te schrijven. Deze tekens zijn op het eerste gezicht totaal anders dan de letters die wij nu kennen. In de lezing laat Daniel Soliman zien dat ze toch best iets met het oude Egypte te maken hebben. Ook komt de Oudegyptische taal aan bod, zodat iedereen na afloop zijn eigen naam met hiërogliefen kan schrijven.

Woensdag 17 augustus, ‘Kun je pootjebaden als de Nijl overstroomt?’
door conservator Lara Weiss, conservator collectie Egypte en Nubië
De Nijl en zijn jaarlijkse overstromingen waren zo belangrijk voor de oude Egyptenaren, dat ze er zelfs de indeling van hun jaarkalender op hadden afgestemd. Lara Weiss doet alles uit de doeken over de woestijnen en watervallen, groene bergen en moerassen, en de duizenden jaren oude steden en koninkrijken langs de totale lengte van de rivier: 6695 kilometer van de Middellandse Zee tot in Centraal-Afrika.


Western Circus Show in Slagharen

Western Circus Show: circusshow met internationale artiesten, wasberen en boeven Datum: 13-7-2022 tot en met 18-8-2022
Locatie: Attractie- en Vakantiepark Slagharen
Adres: Zwarte Dijk 37, Slagharen (Route)
Prijs: vanaf 15.90 euro

Attractie- en Vakantiepark Slagharen pakt deze zomer groots uit met gloednieuwe theatervoorstelling. In het American Circus Theater is van woensdag 13 juli tot en met zondag 28 augustus meerdere keren per dag de Western Circus Show te zien. Internationale circusartiesten krijgen daarin gezelschap van Sheriff Sam en publiekslievelingen Randy & Rosie, de mascottes van Slagharen. Ondertussen ligt voor de twee wasberen het gevaar op de loer, want boevenbende Red Bandits is ook gesignaleerd.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Het is voor het eerst dat Randy & Rosie een prominente rol krijgen in het American Circus Theater. “We zijn ontzettend trots op deze dagelijkse productie, die we neerzetten in samenwerking met Aniba Entertainment”, vertelt algemeen directeur Dave Storm. “Ik heb al een stukje mogen zien en ik ben enorm enthousiast. Het is een feelgood-show geworden voor het hele gezin. Toeschouwers vallen straks van de ene verbazing in de andere.”

De afgelopen jaren moest veel entertainment noodgedwongen buiten plaatsvinden. “We zijn heel blij dat we een prachtige locatie als het American Circus Theater nu weer kunnen gebruiken zoals het bedoeld is”, aldus Storm. De nieuwe show bestaat uit spectaculaire acrobaten- en illusionistenacts. Zo is onder andere illusionist Alfredo Lorenzo van de partij. Bovendien wordt geknipoogd naar het geliefde westernthema waar het Overijsselse park groot mee is geworden.

De Western Circus Show is geschikt voor een internationaal publiek. Er wordt niet alleen Nederlands in gesproken, maar ook Duits. Naast de nieuwe voorstelling zorgt Slagharen deze zomer voor divers straatentertainment en meet-and-greets. Ook introduceert het park Wild West Goodbyes: gasten kunnen aan het einde van de dag meelopen met alle figuren die ze tijdens hun dagje uit hebben leren kennen.


Zomerse avondopenstellingen in Burgers’ Zoo

Zomerse avondopenstellingen in Burgers' Zoo Datum: 30-7-2022 tot en met 21-8-2022
Locatie: Burgers’ Zoo
Adres: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem (Route)
Prijs: vanaf 17.50 euro

Koninklijke Burgers’ Zoo is van zaterdag 30 juli tot en met zondag 21 augustus 2022 drie weken lang extra lang open. Normaal sluit het park om 18.00 uur, maar in deze periode dagelijks om 20.00 uur. Het hele park blijft open, alleen gaan de dieren in de buitenverblijven (Park, Rimba en Safari) om 19.00 uur naar hun binnenverblijven achter de schermen. Vanaf 15.00 tot 20.00 uur geldt een speciaal actietarief van 17,50 euro per persoon. Tickets zijn online te bestellen via onderstaande link.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Bijzondere sfeer in het park
Aan het einde van de middag en het begin van de avond hangt er vaak een bijzondere, relaxte sfeer in het dierenpark. Sommige diersoorten worden juist actiever naarmate de avond valt, terwijl andere diersoorten het zich eens lekker gemakkelijk gaan maken. Hierdoor kan het een wereld van verschil vormen, wanneer bezoekers bijvoorbeeld de Bush, Mangrove of Desert in de ochtend of juist in de avond bezoeken.

Spreiding van bezoekers
Dankzij de zomeravondopenstellingen tot 20.00 uur kunnen bezoekers zelf kiezen of ze het park graag in de ochtenduren bezoeken, of juist in de namiddag komen bewonderen. Op warme zomerdagen kan de hitte van de middag zo aangenaam vermeden worden. Vanaf 15.00 tot 20.00 uur gelden speciale actietarieven (17,50 euro per persoon). Abonnementhouders kunnen de avonden gratis bezoeken, terwijl dagbezoekers profiteren van de extra lange openingstijden, of het gereduceerde tarief dat vanaf 15.00 uur geldt.


Een zomer vol plezier bij Het Scheepvaartmuseum

Zomer vol plezier bij Het Scheepvaartmuseum! Datum: 9-7-2022 tot en met 4-9-2022
Locatie: Het Scheepvaartmuseum
Adres: Kattenburgerplein 1, Amsterdam (Route)
Prijs: vanaf 8.50 euro

Een zomer vol plezier bij Het Scheepvaartmuseum. Buiten genieten van de zonnige vakantieweken, en dat ook nog eens combineren met een gezellig museumbezoek? Van 9 juli t/m 4 september is er bij Het Scheepvaartmuseum elke dag iets leuks te doen voor families. Ga plasticvissen, maak een eigenzinnige vlag op het Open Plein, ontdek het museum met de kijktocht en nog veel meer.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Plasticvissen met Plastic Whale
Elke dinsdag en zondag kunnen kinderen vanaf 7 jaar – en hun ouders – mee met Plastic Whale! Stap vanaf de steiger aan boord van de Plastic Whale sloep, die gemaakt is van gered plastic, om plastic te vissen uit het water rondom het museum. Help je ook mee? Kijk voor meer informatie over Plastic Whale Foundation en wat er met jouw verzamelde plastic gebeurt op www.plasticwhalefoundation.com. Elke dinsdag en zondag t/m 28 augustus om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Een vlag voor elk verhaal
Op het Open Plein kunnen families samen aan de slag: hoe maak je van een vlag ‘jouw eigen verhaal’? Dit staat in het teken van nieuw werk wat vanaf nu te zien is in Het Scheepvaartmuseum. Op het VOC-schip en in het museum vind je de vlaggen van de kunstenaars van Sites of Memory: met beelden van dieren en de kleuren rood, geel en groen vertellen ze met hun vlaggen een ander verhaal. Kom langs op het Open Plein en maak jouw eigen vlag! Dagelijks van 9 juli t/m 4 september van 11.00-15.00 uur.

Voor ieder wat wils in het vakantieprogramma
In de vakantie kunnen kinderen van alle leeftijden bij Het Scheepvaartmuseum kennismaken met de maritieme wereld op een extra leuke en interactieve wijze. Luister naar een vertelling van Julian is een zeemeermin – een kleuterboek van Jessica Love dat gaat over trots zijn op wie je bent (3+) – speur in alle windrichtingen en los allerlei verborgen opdrachten op met de kijktocht (6+) of laat je door onze rondleider meenemen in ‘het verhaal van de walvis’ – een recentelijk vernieuwde tentoonstelling (6+).

Ontdek het vaste aanbod
Zowel tijdens als buiten de vakanties om biedt Het Scheepvaartmuseum een vast aanbod voor families en kinderen. Met de junior audiotour ontdek je allerlei leuke weetjes, verspreid over het hele museum. Ook het VOC-schip ‘Amsterdam’ – te bereiken vanaf de steiger – is altijd een bezoek waard.

Kom jij het museum inspecteren?
Ook in 2022 mag Het Scheepvaartmuseum zich weer een ‘kidsproof’ museum noemen. Het hele jaar door kunnen kleine museumfans t/m 12 jaar een inspectie doen en verslag leggen van hun ervaring. Een extra leuke manier om onze tentoonstellingen te ontdekken! Beantwoord de vragen en maak kans op prijzen… Lees meer op de website van Het Scheepvaartmuseum.


Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.