logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat kun je doen tegen snurken?


Snurken kan erg vervelend zijn. Zowel voor de snurker als degene die naar het gesnurk moet luisteren. Mannen snurken over het algemeen meer dan vrouwen, maar ook vrouwen kunnen er last van hebben. Gelukkig kun je iets doen tegen snurken. Wil je weten wat? Lees dan dit artikel. 

Waarom snurken sommige mensen?

Overdag hebben je luchtwegen vrije doorgang. Tijdens je slaap kan die doorgang belemmerd worden. Hierdoor kun je gaan snurken. De vernauwing van de luchtwegen kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld overgewicht, verslapping van de spieren van het gehemelte of slaapapneu.

Wat is het gevolg van snurken?

Als je snurkt dan komt dat de kwaliteit van je slaap niet ten goede. Ook de nachtrust van je partner lijdt onder het gesnurk. Word je wel eens met een schok en een benauwd gevoel wakker dan kan het zijn dat je last hebt van het obstructieve slaapapneu-syndroom. Dit is een stoornis waarbij je keelholte tijdens het slapen dichtklapt. Hierdoor kan je ademhaling een aantal seconde stilvallen. Je krijgt dan geen lucht meer en het zuurstofgehalte in je bloed daalt. Vaak ben je overdag moe. Denk je dat je hier last van hebt, neem dan even contact op met de huisarts.

Wat kun je doen tegen snurken?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen snurken. Met een paar eenvoudige tips tegen snurken kun je binnen de kortste keren weer genieten van een goede nachtrust:

Slaap op je zij

Slaap je op je rug dan zakken de zachte delen van je gehemelte en je tong naar achteren. Hierdoor kunnen je luchtwegen vernauwen. Door op je zij te slapen kun je dit voorkomen. Ook op je buik slapen kan helpen tegen snurken, maar dit is niet zo’n gezonde houding omdat je nek gedraaid ligt. 

Leef gezond

Door gezond te leven kun je snurken voorkomen. Heb je overgewicht, doe hier dan iets aan en probeer af te vallen. Bij mensen met overgewicht zijn de wanden van de keel dikker. Ook de nek en het gezicht zijn vaak zwaarder. Hierdoor kan ademhalen moeilijker gaan. Probeer ook alcohol te vermijden en stop met roken. 

Eet niet te veel

Eet vlak voordat je gaat slapen niet te veel en eet geen zware maaltijden. Door een zware maaltijd te eten vlak voordat je gaat slapen kun je last krijgen van brandend maagzuur, ook hierdoor kun je gaan snurken.

Je mond- en keelspieren trainen

Door ademhalingsoefeningen te doen of te zingen kun je op een natuurlijke manier snurken tegengaan. Door keeloefeningen te doen kun je het keelweefsel versterken. Spreek bijvoorbeeld de klinkers overdreven luid uit. Voor advies kun je ook contact opnemen met een logopedist.

Een goed kussen

Ook een goed kussen kan ervoor zorgen dat je niet meer snurkt. Door een goed kussen ontspannen je nekspieren waardoor je beter en vrijer kunt ademhalen. Als je snurkt kun je het beste niet op je rug slapen. Kies daarom voor een wat hoger kussen. Als je op je zij ligt, vult het kussen de holte tussen je schouder en je nek op.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.