logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tips: leuke musea in Amsterdam die je móet bezoeken

Wanneer je een dagje naar Amsterdam gaat kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker rond te slenteren op de grachten, te gaan winkelen of een bootje te huren en aanmeren op de mooiste plekken van Amsterdam. Wat je echter ook kunt doen, is het bezoeken van verschillende musea in onze hoofdstad. Amsterdam kent een aantal hele interessante musea waar je zeker eens geweest moet zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Rijksmuseum, het Nemo Science Center of een bezoek aan het Tropenmuseum? In dit artikel nemen we je mee naar diverse leuke musea in Amsterdam, zodat je precies weet waar je moet zijn.

Bezoek het Rijksmuseum

Ben je dol op grote musea? Dan ben je bij het Rijksmuseum aan het juiste adres: deze plek is namelijk een van de grootste musea van de hele stad. In 2013 is het Rijksmuseum na tien lange jaren van renovatie weer heropend. Vandaag de dag kun je in het monumentale gebouw, ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, terecht om nieuwe en oude collecties kunst te bekijken. Zo vind je hier het bekende werk van Rembrandt ‘De Nachtwacht’ en zijn er diverse werken van Frans Hals en Johannes Vermeer te bekijken. Natuurlijk vind je hier nog veel meer herinneringen aan een levendige Hollandse geschiedenis: prenten, kledingstukken, foto’s, wapens, scheepsmodellen en meer. Ook is er divers Delfts blauw, Aziatische kunst en zelfs moderne mode-ontwerpen van onder andere Yves Saint Laurent te bekijken. Vanaf 2018 komt hier nog een hele sieradencollectie in het Rijksmuseum bij. Kortom: zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het Rijksmuseum te bekijken want hier is van alles te doen. 

Ervaar Nemo Science Center

Wanneer je vanuit oostelijke richting met de trein naar Amsterdam komt zul je vlak voor je het centraal station bereikt aan de linkerkant een modern groen gebouw zien staan. Dit is Nemo Amsterdam, een indrukwekkend science museum voor jong en oud. Het is het grootste science center van heel Nederland waardoor je je er uren kunt vermaken. Zodra je dit museum binnenstapt word je op een interactieve manier in de wereld van de wetenschap gezogen. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen ontdek je hoe bepaalde ‘normale’ dingen werken. Je kunt er filmpjes opnemen, workshops volgen en diverse experimenten meemaken. In het Laboratorium kun je zelf ook verschillende proefjes doen! In Fenomena leer je van alles over hoe natuurkunde zich in ons dagelijks leven manifesteert. Leuk extraatje: vanaf het dak van Nemo Amsterdam heb je een prachtig uitzicht over de stad plus er zijn meerdere horecagelegenheden voor een hapje en een drankje. 

Dompel onder in het leven van Anne Frank

Aan de Prinsengracht 263 vind je het achterhuis, de wereldberoemde woning van Anne Frank. De familie Frank zat ruim twee jaar tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in het achterhuis van het kantoor op dit huisnummer. Je treedt deze achterwoning binnen door middel van een draaibare kast, waarbij je van de buitenkant niet kunt zien dat er nog een ruimte achter de kast is. De vader van Anne Frank, Otto Frank, werkte op dit kantoor en liet deze kast speciaal bouwen zodat zij en twee andere families hier konden onderduiken. Tegenwoordig kun je het achterhuis bezoeken: hoewel er geen meubels meer staan kun je de ruimte bekijken, zie je het originele dagboek van Anne Frank en kun je meerdere originele geschriften van Anne lezen. Wat handig is om te weten is dat het Anne Frank Huis niet toegankelijk is voor mindervaliden: zoals Anne het zelf al beschreef in haar dagboek beschikt de woning over een zogeheten Hollandse beenbreektrap. Ook is de krappe indeling van het pand niet geschikt wanneer je mindervalide bent.

Het Tropenmuseum

In een van de mooiste museumgebouwen van Amsterdam vind je het Tropenmuseum, een bijzondere plek voor vaste en wisselende exposities en tentoonstellingen. In dit museum leer en lees je meer over de mens: de tentoonstellingen gaan bijvoorbeeld over gevoel, over rituelen, over culturen en over volkeren. Hier ontdek je dat alle mensen eigenlijk gewoon hetzelfde zijn, ook al zien we er soms verschillend uit. Laat je meenemen met een ontdekkingsreis van Azië tot Latijns-Amerika en laat je verrassen door prachtige tentoonstellingen over body art in verschillende landen, eetgewoontes, muziek, dans, mode en meer uit verschillende landen. Extra handig weetje: op de eerste zaterdag van de maand organiseert het Tropenmuseum een instaprondleiding voor slechthorenden en doven.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.