logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waar je op let bij het kopen van een systeemcamera


Systeemcamera’s lijken op spiegelreflexcamera’s, maar dan zonder het spiegeltje. Ze zijn volledig digitaal en tegenwoordig een stuk geavanceerder dan hun spiegel variant. Met systeemcamera’s is het mogelijk om lenzen te wisselen, zodat je het beeld volledig naar je hand kunt zetten. De ene systeemcamera focust zich op fotografie, de andere op film en sommige op beide. Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera vertellen we in dit artikel.

De juiste sensor kiezen

Zoals bij smartphones zullen velen ook bij camera’s eerst naar het aantal megapixels kijken. Wist je dat deze helemaal niet zo belangrijk zijn? Het formaat van de sensor is een stuk belangrijker. Hoe groter de sensor, des te meer informatie en licht deze opvangt. Dit zijn de sensoren die het meest voorkomen:

  • Micro FourThirds (2x crop)
  • APS-C (1.5/1.6x)
  • Full Frame (grootste en duurste sensor)

De Micro FourThirds sensoren vind je alleen in Panasonic en Olympus (tegenwoordig OM System) camera’s. APS-C sensoren zijn iets groter en vind je in elk cameramerk. De Full Frame sensoren vind je in onder andere Sony, Nikon en Canon camera’s.

Een grote sensor vangt dus meer lichtinformatie op en heeft meer ruimte voor grote pixels. Soms zie je full frame camera’s met weinig pixels en dat is omdat deze pixels extra groot zijn, zodat ze meer lichtinformatie opvangen. Is de grootste sensor dan altijd de beste keuze? Nee, dat hoeft niet. Los van het feit dat grotere sensoren duurder zijn, kan een APS-C of MFT-sensor juist handig zijn als je dicht op je onderwerp wil zitten. Deze sensoren hebben namelijk altijd een automatische zoom van 1.5x tot 2x (crop). Voor sport- en wildfotografen en filmmakers is een ‘crop-sensor’ misschien een betere keus. Daarbij zijn de camera’s en lenzen met deze sensoren over het algemeen goedkoper dan full frame camera’s.

Wanneer gebruik je dan een full frame-sensor camera? Dit is vooral handig als je wijde beelden vast wilt leggen. Denk aan natuur en architectuur. Natuurlijk kun je met deze camera’s lenzen gebruiken die even ver inzoomen als die van crop-sensor camera’s, maar de lenzen zijn een stuk duurder.

Na het kiezen van de juiste sensor is het tijd om naar het aantal megapixels te kijken. Elke camera die meer dan 20 megapixels heeft, is goed genoeg voor bijna elk doeleinde. Wil je grote spandoeken printen, dan kies je het best voor een camera met meer dan 30 of 40 megapixels.

Lenzen

Elke fotograaf en filmer zal beamen dat het beter is om een hele goede lens en slechtere camera te hebben, dan andersom. Koop je een dure en kwalitatief hoogwaardige lens, dan kan deze voor jaren mee. Een camera zal op een gegeven moment het technisch niet kunnen bijbenen en is daarmee dan aan vervanging toe.

Het is handig om onderzoek te doen naar het aantal lenzen dat op de markt is en wat deze kosten voordat je de camera koopt. Het Canon EOS R-systeem gebruikt RF-lenzen, Sony gebruikt E-lenzen en de Nikon Z-serie gebruikt Z-lenzen. Een APS-C of MFT-sensor camera gebruikt doorgaans lenzen die goedkoper zijn, terwijl de lenzen die bij een full frame camera horen duurder zijn. Door vooraf uit te zoeken wat je nodig hebt, weet je beter wat het allemaal gaat kosten.

Maximale diafragma

De goedkoopste lenzen zijn meestal de lenzen die in het pakket met de camera komen. Denk hierbij aan zoomlenzen met een bereik van bijvoorbeeld 14-150mm en een diafragma dat verandert van f/3.5-6.1 als je inzoomt. Hoe kleiner het getal, des te groter het diafragma. Een groot diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 laat veel licht binnen en zorgt ook voor een mooi onderscheid tussen de voor- en achtergrond met een blur.

Lenzen met een groot maximaal diafragma (bijv. f/1.2) zijn een stuk duurder, zeker wanneer je een groot diafragma in een zoomlens zoekt. Voor beginnende fotografen is een standaard zoomlens (die van dat pakket) een prima keuze. Als je vervolgens klaar bent voor de volgende stap kun je een kleine zoomlens (24-70mm f/4) of prime lens (50mm f/1.4) aanschaffen.

Functies

Elke systeemcamera kan foto’s maken en video’s opnemen, maar wel met een verschillende kwaliteit. Het is altijd handig om goed naar de specificaties van een camera te kijken. Je wilt als pure fotograaf namelijk niet betalen voor dure video specificaties die je niet zult gebruiken. Het is handig om op de volgende eigenschappen te letten:

Fotografie

  • Kan de camera fotograferen in RAW?
  • Heeft de camera interne stabilisatie? (handig bij het vanuit de hand fotograferen)
  • Welke lensvatting heeft de camera?
  • Hoeveel foto’s per seconde kun je nemen? (Belangrijk bij sport- en vogelfotografie)
  • Is er een kantelbaar touch lcd-scherm aanwezig?
  • Hoe snel is de autofocus en herkent deze mensen, dieren en objecten?

Video

  • Wat is de maximale opname resolutie? (8K, 4K, Full HD)
  • Wat is de maximale framerate van de video? Bijvoorbeeld 60fps op 4K.
  • Wat is de maximale bitrate? (hoe hoger, hoe beter)
  • Is er een slowmotion functie aanwezig? (4K 120fps)
  • Wat is het dynamisch bereik?
  • Is er interne beeldstabilisatie?
  • Is er een kantelbaar touch lcd-scherm aanwezig?
  • Kan het scherm volledig kantelen? (handig voor vloggen)
  • Hoe snel is de autofocus en herkent deze mensen, dieren en objecten?

Cameramerk

Je zult je misschien afvragen of het ene merk beter is dan het andere. In het spiegelreflexcamera tijdperk maakte dit veel uit en Canon en Nikon waren de koningen. Tegenwoordig is de kwaliteit van alle systeemcamera’s hoog en gaat het meer om wat je nodig hebt. De beste systeemcamera’s en merken van dit moment, in willekeurige volgorde, zijn:

  • Fujifilm
  • Canon
  • Sony
  • Nikon
  • Panasonic Lumix
  • Olympus (OM-Solution)

Met een camera van een van deze merken kan het eigenlijk nooit fout gaan.

De kosten kunnen snel oplopen bij het kopen van een systeemcamera (en lens), maar met deze tips zul je waarschijnlijk een goed model kunnen vinden. Ga niet blind op het aantal megapixels af, maar besluit eerst waar je de camera voor wilt gebruiken. Voor lange wandeltochten is een compact model een stuk fijner dan een zwaar en groot full frame model. Bereken vooraf wat extra lenzen (in de toekomst) zullen kosten en koop geen camera met onnodig veel functies.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.