Solliciteren… We moeten het allemaal ooit eens doen en hebben het waarschijnlijk ook allemaal ooit eens gedaan. Je dient je te presenteren als de perfecte kandidaat voor de functie en daar hoort ook een passende outfit bij. Maar waar kun je het beste voor gaan; een casual outfit om te laten zien dat je toegankelijk en benaderbaar bent of toch een business outfit die laat zien dat je professioneel bent? In dit artikel lees je er alles over.
Wanneer kies je voor casual kleding naar een sollicitatiegesprek?
Het is makkelijk om te zeggen dat de outfit moet passen bij het type functie waar je naar solliciteert, maar daar draait het wel om. Ten eerste is het belangrijk dat je je comfortabel voelt in de kleding die je aantrekt. Op die manier kun je helemaal jezelf zijn; en dat is wat ze willen zien tijdens een sollicitatiegesprek.
Wanneer je naar een functie solliciteert binnen een jong bedrijf, kun je het je best permitteren om casual gekleed te gaan. Casual betekent in dat geval informeel. Denk hierbij aan een net shirt of nette trui op een mooie broek. Trek daarbij nette schoenen aan en niet die afgetrapte sneakers waarvan de neus niet meer wit is. Je hoeft echt niet strak in het pak te verschijnen, want de onderneming is jong en zal grotendeels bestaan uit jongere mensen. Deze bedrijven zijn over het algemeen informeel als het gaat om kledingkeuze, waardoor casual kleding prima is.
Ook is een informele outfit perfect als je op gesprek gaat voor een bijbaan. Er hangt vaak niet heel veel van af en meestal solliciteren hier studenten en jongeren naar. Een casual shirt met spijkerbroek is dan in de meeste gevallen een goede outfit. Zolang het er maar verzorgd en gekleed uitziet.
Geen zorgen, je kunt hoge kwaliteit kleiding voor alle smaken op internet kopen en de maat is geen probleem voor shops als jp1880 waar je mode tot 10XL kunt vinden.
En wanneer ga je dan voor een business outfit?
Solliciteer je naar een hogere functie, zoals bijvoorbeeld leidinggevende of in het management? Ga dan voor een business outfit. Ook is dit een goede optie als je solliciteert naar functies in formele bedrijven zoals kantoren en banken. Kies in dat geval voor een net pak met stropdas; zo kom je goed en professioneel voor de dag.
Let wel; er bestaat zoiets als ‘overdressed’ zijn. Hoewel je wellicht solliciteert naar een managersfunctie, kan het zijn dat het bedrijf informeel is en juist graag ziet dat iedere werknemer gelijk is. Een net pak en stropdas kunnen dan een beetje afschrikken; het dwingt namelijk respect af en dat is wat die bedrijven juist niet willen. Zij willen niet dat er een kloof ontstaat tussen ‘de gewone medewerker’ en ‘de leidinggevende’. In dat geval is semi-formeel de beste optie. Andere tips kun je vinden op deze website.
De middenmoot; de semi-formele outfit
Voor alle andere functies waarbij de andere twee opties niet werken, is de semi-formele outfit de oplossing. Hierbij moet je denken aan een nette broek of pantalon met een mooie polo of blouse. Houd het een beetje casual en toegankelijk, maar toch formeel en netjes gekleed. Deze outfit wordt over het algemeen overal goedgekeurd; tenzij een bedrijf heel zakelijk en formeel is of juist supercasual is.
Het soort bedrijf
Het is dus eigenlijk heel belangrijk om je alvorens het gesprek goed te informeren over het bedrijf waar je naartoe gaat. Is het een informeel of juist een formeel bedrijf? Hoe dienen mensen zich te kleden op de werkvloer en wat voor type functie is het? Hiermee laat je meteen ook zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en diens cultuur; dat levert altijd een pluspunt op bij een sollicitatiegesprek.
Voorbeelden van verschillende outfits voor verschillende soorten bedrijven en sollicitaties vind je ook hier.