Karpervissen is momenteel razend populair in Nederland. Je kunt het karpervissen op verschillende manieren aanvliegen. De twee meest effectieve methodes zijn vissen met behulp van een zelfhaaksysteem en vissen met een penhengel. Beide methodes zijn geschikt voor beginnende karpervissers. Wil jij weten hoe je het beste kunt beginnen met karpervissen? Lees dan snel verder!
Het zelfhaaksysteem: wat heb je nodig?
Om te gaan vissen met het zelfhaaksysteem, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een VISpas nodig, dit is het bewijs dat je lid bent van een hengelsportvereniging en je hebt hem nodig om te mogen vissen in Nederland. Wil je gaan nachtvissen of vissen met meer dan twee hengels? Dan heb je ook een Nachtvis-/ Derde Hengeltoestemming nodig. Naast de VISpas heb je natuurlijk een goede karperhengel nodig met een lengte van 3,30 meter tot 3,60 meter en een testcurve van 2 tot 2,6 lb. De testcurve geeft aan hoe stug de hengel is. Ook heb je een karpermolen, een beetmelder, hengelsteunen, een waker, karperstoeltje, onderlijnen en werpgewicht nodig. Ten slotte komt nog het meest belangrijke: het aas dat je gebruikt om de karpers te lokken. De meeste beginnende vissers gebruiken karper partikels of karper boilies.
Waar kun je het beste gaan vissen?
De plek waar je gaat vissen, is erg bepalend voor het succes van je vistocht. Er zwemmen vaak karpers rond in stadswateren, soms ook erg grote exemplaren. Grote vijvers zijn vooral erg geschikt om het zelfhaaksysteem in te zetten. Je kunt ervoor kiezen om in het midden van een vijver te vissen, of in de buurt van de rietkraag of waterlelies. Die laatste twee vormen vaak verstopplekken voor karpers. Fortgrachten zijn eigenlijk altijd goede wateren om karpers te vangen. Vooral de overkant van de gracht is vaak een goede plek. Karpers liggen ook graag onder overhangende struiken of bomen. Ga je hier vissen, probeer je aas dan zo dicht mogelijk bij de takken te werpen. Ten slotte zijn bruggen perfecte plaatsen om karpers te vangen, vooral wanneer het water iets kouder begint te worden.
De beste soorten aas die je kunt gebruiken
Zoals we eerder al benoemden zijn partikels en boilies veelgebruikte soorten aas. Binnen deze soort heb je echter nog veel variaties waar je uit kunt kiezen. Aassoorten die het altijd goed doen zijn bijvoorbeeld zoete boilies, met smaken als strawberry en scopex, hartige boilies, met vismeel, gekookte kippenmaïs en tijgernoten. De kippenmaïs dien je voor gebruik wel eerst 12 uur lang te weken en vervolgens minimaal 30 minuten te koken. Er zijn ook kant en klare boilies te koop, die je niet meer hoeft te weken en koken, maar deze zijn wel duurder dan normale boilies.