logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tips voor een betere concentratie op het werk

Werken en studeren – het is een intensieve bezigheid. Fysiek misschien niet, maar mentaal des te meer. Prioriteiten stellen, je taken in de gaten houden, je werk goed uitvoeren waarbij je bezig bent met taal, wiskunde, vertalen, creatief denken… dan kun je alle hulp gebruiken die je kunt krijgen. Wij geven je een paar tips voor een betere concentratie op het werk.

Focus je aandacht

Het klinkt zo logisch, maar richt je op je taak! Als je maar bezig bent met één taak tegelijk, kun je daar veel meer energie in stoppen dan wanneer je nog een paar andere dingen in je achterhoofd hebt zwerven. Een paar praktische tips:

 • Maak een to-do lijstje en streep ze netjes af (zet een / voor de taak als je er mee begint, maak er een X van als je er mee klaar bent)
 • Begin met de moeilijkste en grootste taken. Die zijn het lastigst om te plannen!
 • Maak aantekeningen tijdens een vergadering of bespreking. Zo kun je niets vergeten en hoef je nergens aan te denken.
 • Luister maar muziek. Dat sluit jezelf af voor de rest van je collega’s en geeft je dus meer focus. Instrumentale muziek is bovendien beter voor je concentratie dan muziek met tekst, volgens onderzoek.
 • Zet je telefoon uit. Dat werkt alleen maar afleidend. De verleiding om social media te checken is zo groot! Je kunt hem ook op de nachtmodus zetten, waarbij je enkel gebeld kunt worden maar geen notificaties voor mail en social media ontvangt.

Een goede werkomgeving

Het ligt niet allemaal bij jou – een goede concentratie op je werk wordt ook positief beïnvloed door de omgeving waarin je werkt. Die hele Clean Desk Policy waar sommige bedrijven mee werken is misschien een beetje extreem, maar er zit wel een kern van waarheid in. Rommel zorgt voor onrust, chaos. En dat werkt ook door in je hoofd. Zorg dus dat je bureau opgeruimd en geordend is.

 • Ruim je spullen op, zodat je overzicht krijgt op je bureau en je taken.
 • Zorg dat je jouw spullen snel terug kunt vinden. Werk je in mappen die in een kast passen? Zorg voor duidelijke labels. Er zijn ook ladeblokken voor dossiermappen. Een ladeblok voor je bureau is al helemaal onmisbaar voor al die kleine kantoorbenodigdheden.
 • Een lichte omgeving geeft niet alleen energie, het zorgt er ook voor dat je je minder hoeft in te spannen als je iets moet lezen. Zorg dus voor goede lampen en een prettige lichtinval!
 • Ergonomische kantoormeubelen zorgen niet alleen voor comfort, ze voorkomen kwaaltjes en pijntjes. Die inderdaad langzaam kunnen uitgroeien tot grote obstakels voor je werk. Ben je ZZP-er en ben je bang voor hoge kosten van dit soort meubels? Je kunt ze ook refurbished kopen, bij bijvoorbeeld Albeka.
 • De beste temperatuur voor een kantooromgeving is 21 graden celsius. Ga je daar overheen, dan word je loom en lui. Staat de temperatuur te laag, dan krijg je al snel een gevoel alsof je ziek wordt.

Goede werkgewoontes

Een betere concentratie valt of staat bij goede gewoontes. Op je werk, maar ook daarbuiten. Als je al heel chaotisch bent, zal het ook niet goed komen met je concentratievermogen. Een beetje discipline is dus zeker op zijn plaats. Daarbij hoef je geen timers in te stellen, een paar goede gewoontes brengen je al heel ver.

 • Begin bij de moeilijkste en grootste taken.
 • Stel prioriteiten en focus je daar op.
 • Zorg voor ontspanning na je werk. Daardoor krijg je weer energie.
 • Sport en beweeg! De hele dag stilzitten is echt funest voor je lichaam. Als je thuis dan ook op de bank ploft, is er geen houden meer aan.
 • Zoek uitdagingen op. Een goede manier om je hersenkamer actief te houden is door de zoeken naar uitdagingen. Die kun je trouwens ook op de werkvloer zoeken. Kijk eens naar je dagelijkse processen – wat kun je daar verbeteren?
 • Omring jezelf met planten en bloemen. Ze geven niet alleen zuurstof af, maar zorgen ook voor een stukje ontspanning wanneer je voor ze zorgt.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.