Tiny Tina’s Wonderlands klinkt misschien niet stoer, maar als je weet dat deze game een spin-off is van Borderlands, zul je er misschien anders tegenaan kijken. Je speelt eigenlijk een spel in het spel, waarbij Tiny Tina en haar tafelgenoten je door een Dungeons and Dragons-achtig bordspel loodsen… en jij letterlijk in het midden van de actie zit in een 3D RPG. Daarmee is het een ander genre als Borderlands geworden, maar wel eentje met heel wat lootmogelijkheden en voldoende RPG-elementen om je eigen draai te geven aan jouw speelwijze.
Fantasie
Wat natuurlijk opvalt is dat Tiny Tina’s Wonderlands een wereld is die helemaal naar het beeld van Tiny Tina is gevormd. Gaandeweg ontvouwt het verhaal zich voor je, maar het maakt soms wel heel bijzondere sprongen. Het wordt bijgestuurd, op momenten dat Tiny Tina het te saai vind worden. En dat is vrij snel, want de spelgenoten houden wel van de nodige explosies en knallend geweld! Voor je begint kies je een personage, die je bovendien een speelstijl aanmeet. Ieder karakter heeft een eigen maner van vechten. De Stabbomancer leunt veel op voltreffers, Clawbringer zwaait met zijn hamer en Spellshot leunt zwaar op spreuken. Daarnaast zijn er een soort minions, die op hun eigen manier vijanden aanvallen zodra ze te dicht bij komen, wat wel prettig is tijdens het spel.
Vechten
De personages bieden genoeg mogelijkheden om een karakter te kiezen die bij jouw manier van gamen past. Vervolgens kun je jouw personage nog wat aanpassen qua uiterlijk en kenmerken in de statistieken, waarna je begint met het eigenlijke avontuur. Op de achtergrond hoor je vrijwel continu de stemmen van Tina en haar vrienden, die je van commentaar voorzien… ook al wil je dat even niet. Het is duidelijk dat de acteurs hier lekker los gaan, maar het is ook wel aan de melige kant. Daar moet je van houden! Het vechten is een combinatie van close combat en heel wat wapens, die je natuurlijk allemaal moet leren kennen. Gaandeweg pak je nieuwe en betere wapens op, die niet altijd even goed te vergelijken zijn. In het vergelijkingsscherm komen namelijk niet alle belangrijke specificaties aan bod (eigenlijk alleen de damage). Je kunt in totaal 4 wapens met je meedragen, naast je Melee wapen en een spellbook. Genoeg om mee uit de voeten te kunnen!
Bordspel-modus
Hoewel je in een open wereld lijkt rond te lopen, is het verhaal heel erg lineair. Je loopt eigenlijk van arena naar arena, waar je soms een kleine puzzel moet oplossen. Naarmate je vordert in de omgeving, kunnen andere gebieden beschikbaar worden, maar het blijft een behoorlijk rechtlijnig verhaal. Pluspunten krijgt het spel wel voor de afwisselende omgevingen: hoewel die er behoorlijk gestileerd uitzien, hebben ze toch een unieke uitstraling. Heb je een ‘level’ voltooid? Dan ga je naar de Overwereld en wandel je op een plattegrond naar het volgende level. Daar kom je bovendien wat nieuwe vijanden tegen die je van verse loot voorzien en kun je wat puzzels oplossen voor meer beloningen.
Eerste DLC: Coiled Captors
Coiled Captors begint in Dreamveil Overlook, waar de raadselachtige waarzegster Vesper wacht. Eeuwen geleden hadden de Coiled Naga de grootste vangst van allemaal: een oude god. Ze hebben het wezen gevangen in het lichaam van een machtige zeewerg met scherpe tanden en een leerachtige huid, en hebben het diep in een ijzige berg gekooid. Alleen jij hebt de kracht om hem uit zijn vlezige gevangenis te bevrijden, maar dat betekent dat je door winterse woestenijen, dorre ruïnes en ondergelopen spelonken vol vijanden moet waden. Coiled Captors bevat:
- Nieuwe boss “Chums” de Oude God, met vier krachtige vormen die na verloop van tijd vrijkomen. De verhalen van Vesper zijn ontworpen om opnieuw te worden gespeeld, zodat je je vaardigheden kunt testen tegen deze stijgende moeilijkheidsgraad;
- Nieuwe loot om te verzamelen, inclusief wapens, uitrusting en cosmetische items. Elke keer dat je de steeds angstaanjagendere vormen van de eindbaas verslaat, verdien je Lost Souls waarmee je aan Vesper’s Wheel of Fate kunt draaien. Als je aan dit griezelige apparaat draait, kun je Legendarische wapens, uitrusting en andere voorwerpen verdienen;
- Nieuwe Chaos Chamber content. Als je Coiled Captors voltooit, voeg je ook de bijbehorende levels en boss toe aan de Chaos Chamber, het eindeloos herspeelbare eindspel van Tiny Tina’s Wonderlands. Hiermee breid je de talloze combinaties voor je gerandomiseerde kerker uit, waardoor elke run nog onvoorspelbaarder wordt.
De Season Pass is los verkrijgbaar of als onderdeel van de Chaotic Great Edition en bevat alle vier de content drops van na de lancering, met formidabele bosses, onbekende settings, een zevende class die het Multiclass-systeem nog verder uitbreidt, en een reeks cosmetica in het Butt Stallion Pack.
Ga direct naar Tiny Tina’s Wonderlands op BOL.com.
Recensie over Tiny Tina’s Wonderlands
Dat Tiny Tina’s Wonderland een spin-off is van Borderlands is duidelijk als je het spel gaat spelen. Hoewel het spel er namelijk compleet anders uitziet, in zijn middeleeuws-aandiende uitstraling, zitten verschillende spelelementen goed ingebakken in het concept. Het principe van verschillende klassen, diverse wapens en looten tot je er bij neervalt spreken aan. Jammer genoeg is het inventarissysteem wat wiebelig en wankel, daar is echt verbetering mogelijk, zodat je een duidelijkere keuze kunt maken in de gear die je meedraagt en gebruikt. Het is een grappige looter-rpg, in de stijl van een middeleeuwse Borderlands.
Score: 7
Info
Tiny Tina’s WonderlandsUitgever: Take Two
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 70 euro.
Games koop je online bij: