logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Tijdlijn van alles

Geschiedenis is een wonderbaarlijk iets. De wereld blijft zich namelijk ontwikkelen in al haar aspecten, van de manier waarop we praten tot de manier waarop we werken, eten, koken, vechten, bouwen…. echt alles! En dat is veel om in één keer te behappen. Je zou eigenlijk op één aspect moeten letten, om te zien hoe deze zich heeft ontwikkeld. En dan merk je dat sommige zaken heel snel ontwikkelen, terwijl andere dingen maar heel langzaam gaan. Dit is precies wat het boek Tijdlijn van Alles voor je doet. Het hakt de geschiedenis op in stukjes, om ieder stukje in een heel coole infographic te verwerken.

Door de jaren heen

De basisindeling is gemaakt op basis van de verschillende tijdsperioden. Ieder onderwerp krijgt een eigen set van twee pagina’s toebedeeld, waarin je een tijdlijn ziet met de ontwikkeling van een bepaald onderwerp of een opsomming van belangrijke gebeurtenissen. Het is juist door die tijdlijn dat je ineens snapt hoe de geschiedenis in elkaar steekt en waarom bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden! Jammer genoeg zijn de omschrijvingen redelijk kort, maar Tijdlijn van Alles geeft je absoluut een geweldige sprong in het begrijpen van de geschiedenis. Het mooie van het boek is dat je over de hele wereld wordt meegenomen, van China tot Amerika, en dat ieder continent de nodige aandacht krijgt.

Welke onderwerpen kom je tegen?

  • Je begint in de prehistorie, waar je bijvoorbeeld ziet hoe het wiel zich heeft ontwikkeld, of in welke tijdperken de verschillende dinosauriërs hebben geleefd, maar ook hoe de mens zich heeft ontwikkeld, en hoe wij omgingen met landbouw en metaalbewerking. Een vreemde eend in de bijt is her Het Geschreven Woord, want… uhm… nou ja, dat was het einde van de prehistorie.
  • In het hoofdstuk over De Oudheid duik je onder andere in de geschiedenis van specifiekere elementen, zoals de tijdlijn van Het Romeinse Rijk en Het oude Egypte, maar ook over de geschiedenis van sieraden, wiskunde, democratie, filosofie en het meten van de tijd. Zelfs Romeinse technologie en de vernietiging van Pompeii worden in een indrukwekkende tijdlijn verpakt.
  • De Middeleeuwse wereld is behoorlijk ondergeschikt in onze geschiedenisboeken, maar ook daar zijn belangrijke ontdekkingen gedaan en evenementen geweest. Denk aan de kruistochten en de vikingen, de ontwikkeling van het Mongoolse Rijk, maar ook over de opkomst van de samoerai, de ontwikkeling van de gevechtskunst en wapens, kastelen en de kennis om kaarten te maken.
  • Het tijdperk van de ontdekkingen is een vernieuwde manier van denken die over de hele wereld werd overgenomen. Scheikunde, astronomie, schilderkunst en religie maakten grote sprongen. Handel vierde hoogtij, waardoor piraterij ook een hoofdstuk krijgt in dit boek. De ontwikkeling van schepen en de schrijfkunst komen aan bod, maar ook religieuze ontwikkelingen en de komst van de reformatie.
  • Het Tijdperk van Revoluties is een groter hoofdstuk. Hierin is aandacht voor het Russische Rijk en de ontwikkeling van de VS, de Industriële revolutie en de Franse revolutie. In deze periode is geneeskunde en bouwkunde flink in opkomst, en zorgen dat verschillende uitvindingen voor grote veranderingen zorgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de uitvinding van vliegtuigen, auto’s, fotografie, telecommunicatie en de trein? Oorlogen en conflicten komen ook hier aan bod, waarbij je ontdekt dat de Grote Rijken flink aan invloed hebben ingeboet.
  • De Moderne Wereld is de tijd waarin we nu leven. Ook hier zijn heel wat spannende uitvindingen geweest. Er worden er een paar van uitgelicht, maar het leuke is dat je ook een tijdspanne te zien krijgt van verschillende tijdvakken, zoals de jaren 20, 30 en 60. uiteraard spelen de twee Wereldoorlogen een grote rol in dit hoofdstuk, maar ook de Koude Oorlog, de Race naar de maan, het internet, feminisme, de Vietnamoorlog en de Koreaanse oorlog, spionage en de conflicten in het Midden Oosten komen in een mooie, grafische tijdlijn aan bod.

Ga direct naar Tijdlijn van alles op BOL.com.


Recensie over Tijdlijn van Alles

CooleSuggesties topper

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, maar soms heb je die woorden wel nodig om het beeld te kunnen plaatsen. Tijdlijn van alles combineert tekst met beeld en plaatst ze in een geweldig mooi uitgewerkte tijdlijn. Hierin kun je de ontwikkeling zien van verschillende aspecten, maar ook de gebeurtenissen in belangrijke periodes van onze geschiedenis. Dankzij de grafische weergave van de elementen krijg je een perfect beeld van het verloop van de geschiedenis, waardoor je sneller zult inzien waarom dingen zijn gegaan zoals ze zijn gelopen. Een imposant beeld van onze geschiedenis, met een briljante insteek. Welkom in de wereld van infographics en tijdlijnen!

Score: 9


Informatie

Tijdlijn van alles,
Illustrator:
Uitgever: Van Holkema en Warendorf, 320 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000374434. Prijs: 25.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.