logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Tijden van Vuur, Kate Moss

Tijden van Vuur Kate Moss 1

Kate Mosse staat bekend om haar imposante historische romans en avonturenverhalen. Tijden van Vuur is het eerste boek in een reeks over lang vervlogen tijden, waarin je wordt meegenomen naar de periode van de godsdienstoorlogen in het 16e-eeuwse Frankrijk tot het 19e-eeuwse Zuid-Afrika. Het verhaal begint met een proloog vanuit een kerkhof in Franschhoek in 1862, maar neemt je al snel mee naar het begin van de Hugenootse oorlogen, 300 jaar eerder in het Franse Languedoc. Het pittoreske stadje Carcassonne, om precies te zijn, en naar Toulouse, waar in 1562 de spanningen tussen katholieken en protestanten uitliepen op een langdurige burgeroorlog.

Liefde en oorlog

Zelfs in oorlogstijden laat de liefde zich niet tegenhouden. Dat ontdekken de 19-jarige Minou Joubert, dochter van een katholieke boekverkoper, en de in Nederland geboren Hugenoot Piet Reydon, die geld en wapens inzamelt voor de prins van Condé en zijn protestantse leger. Veel tijd om met elkaar door te brengen hebben ze niet. Ze hebben dan ook allebei diepe geheimen… Zo ontving Minou een onbekend wapen met een briefje met de tekst “Ze weet dat je leeft”. Piet op zijn beurt heeft zijn kameraden bedrogen tijdens een missie om de lijkwade van Antiochië te stelen. Piet verving het origineel door een replica!

Wisseling

Voor je aan het boek begint, krijg je een korte introductie in de Hugenootse oorlogen. Waarom zijn ze ontstaan, waarom werden ze gevoerd en hoe lang hielden ze stand? Ook krijg je een lijstje voor ogen met de belangrijkste namen, wat geen overbodige luxe is. Kate Moss heeft in Tijden van Vuur namelijk de techniek gebruikt om verschillende tijdsperioden door elkaar te mengen, waarbij je ook fragmenten van een mysterieuze dagboekschrijfster voor ogen krijgt. Naarmate het verhaal vordert, komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar en kun je gebeurtenissen met elkaar koppelen. Zo blijkt dat oude geheimen lang kunnen doorsudderen en een geheel eigen leven kunnen leiden. Knap hierin is wel dat het verhaal nooit indut. Het blijft onverminderd doorgaan, waarbij je uitgelokt wordt om de geheimen stuk voor stuk te ontrafelen. Daarbij worden historische gebeurtenissen verweven met het romantische verhaal van de hoofdpersonages uit het boek.

Politiek, religie en macht

De hugenootse oorlogen draaiten natuurlijk om macht en invloed. De ene religie tegen de andere, maar in die tijd stond religie eigenlijk gelijk aan een flinke politieke macht en invloed. Hoewel het in een geval als dit verleidelijk is om een goede en een slechte kant aan te wijzen, doet de schrijfster dat niet. Ze blijft ogenschijnlijk neutraal in haar uitingen en gebruikt de oorlog eerder als kapstok voor het spannende verhaal. Het neemt je mee naar het verheden en laat je met inzicht, medeleven en humor meekijken in deze lange geschiedenis, met als bijkomend puntje dat de invloed van vrouwen (hoewel je die zelden terugziet in de geschiedenisboeken) groter is dan je denkt.

Ga direct naar Tijden van vuur op BOL.com.


Recensie over Tijden van Vuur

Historische romans zijn een uniek genre. Soms spelen ze zich af in het verleden maar zie je daar verder weinig van terug. Tijden van Vuur maakt juist dankbaar gebruik van geschiedkundige feiten en locaties, zodat het verhaal op dat vlak al geloofwaardig overkomt. Haar hoofdpersonen bewegen zich in beide kampen en laten zowel vanuit de protestanten als de katholieken zien dat er fouten zijn gemaakt, geheimen gesmeed en mysteries die moeten worden opgelost. Hoewel het begin wat overweldigend lijkt met alle personages, zul je snel meegesleurd worden in de tijdstroom.

Score: 8


Informatie

Tijden van vuur,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 480 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022583586. Prijs: 22,99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.