logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tijdelijk een auto nodig? Dit zijn je opties

Autobezit is lang niet meer zo vanzelfsprekend tegenwoordig. De wereld van mobiliteit verandert snel, waarbij er een verschuiving is van autobezit naar gebruik via abonnementen. Dat is deels te verklaren doordat steeds meer mensen in stedelijk gebied wonen. Daar zijn voorzieningen dichtbij, parkeerplekken schaars en heb je veel meer alternatieve reismogelijkheden. Als je dan een auto nodig hebt, is dat vaak maar voor korte tijd. 

De deelauto is in opkomst in Nederland. Er zijn diverse (commerciële) partijen in ons land die op vaste plekken in steden auto’s hebben staan die je gemakkelijk online of via een app kunt reserveren. Een andere vorm die aan populariteit wint is peer to peer carsharing, waarbij particulieren via een platform (bijvoorbeeld SnappCar of MyWheels) auto’s van elkaar huren. Daarbij moeten huurder en eigenaar wel een afspraak met elkaar maken voor de sleuteloverdracht. 

Heb je tijdelijk een auto nodig, dan kan dat natuurlijk via een traditionele verhuurder worden geregeld. Er zijn diverse aanbieders van huurauto’s in Nederland, die bovendien ook vaak in het buitenland actief zijn. Je kunt de auto voor een weekje huren of voor langere tijd. Doorgaans betaal je een all-in tarief voor de auto, het onderhoud, verzekeringen en pechhulp. Omdat je geen langlopend contract tekent, heb je de flexibiliteit om de auto in te leveren wanneer het jou uitkomt. 

Flexibiliteit

Een auto huren zonder vast te zitten aan een ingewikkeld (jaar)contract heet ook wel shortleasen. Een shortlease auto is een aantrekkelijke optie voor als je maar één maand een auto nodig hebt. Na die ene maand heb je dagelijks de optie om je contract op te zeggen. Wel zo handig als je vandaag hoort dat je project aan de andere kant van het land volgende week eindigt.

Net als bij een ‘normale’ huurauto rijd je bij shortlease binnen 24 uur weg in een gloednieuwe auto. Je kunt zowel in binnen- als buitenland rijden en krijgt een scherper tarief voor elke maand die je langer least. Je kunt je auto desgewenst laten bestickeren en hebt de keuze uit opties als een brandstofpas en een haal- en brengservice. Het contract is inclusief alles, van heldere voorwaarden en groene kaart tot vervangend vervoer bij pech. Alleen tanken moet je zelf doen. 

Sommige mensen die tijdelijk een auto nodig hebben, schaffen een goedkope occasion aan die ze na een paar maanden weer (moeten) verkopen. Een hoop gedoe, zeker omdat je zelf zaken als onderhoud, verzekeringen en het overschrijven van de auto moet regelen. Shortleasen is een aantrekkelijk alternatief dat geld én moeite bespaart.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.