logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tijd voor Magisch Maastricht

Kerst is echt een magische tijd. Niet alleen vanwege de elfjes, kerstcadeautjes en al het zoet dat je mag eten, maar ook vanwege de hele sfeer er omheen. Iedereen lijkt wekenlang in een feestroes te verkeren. De meeste mensen zijn vrolijk (tot de kerstdagen beginnen te naderen en de cadeautjes- en diner-stress toeneemt) en uitgelaten. Dat begint wat mij betreft al zodra de eerste kerstproducten de winkels in verdwijnen en de kerstliedjes op de radio te horen zijn. Dan begint het al goed te kriebelen! Maar het kan altijd beter. Met kerstmarkten, bijvoorbeeld, die in december als paddenstoelen uit de grond schieten.

Magisch Maastricht

Maastricht, die mooie stad met zijn eeuwen oude geschiedenis, is uitermate geschikt om die kerstsfeer maximaal op de snuiven. De hele maand december tot de eerste week van januari is de stad omgetoverd tot een enorm kerstdorp: alle winkelstraten zijn versierd met sierlijke guirlandes boven de straten, sfeervolle lichtstrengen met lampjes hangen naar beneden en zelfs de bomen worden voor deze gelegenheid aangekleed met een keur aan lichtjes. Dat maakt de stad zeker nog een tintje magischer dan normaal!

Kerstmarkten

Op de verschillende pleinen van Maastricht kun je terecht voor gezellige activiteiten. Natuurlijk staan er tal van kraampjes waar je diverse producten kunt kopen, maar je vind ook verschillende podia waar koortjes en bandjes optreden. Als je goed kijkt (het is even opletten, het kan namelijk knap druk zijn op zo’n kerstmarkt) vind je ook diverse personages uit de kerstverhalen van Dickens voorbij struinen.

Kerst op het Vrijthof

De kern van de kerstmarkt is natuurlijk gevestigd op het Vrijthof, maar dat zal je niet verbazen. Het enorme plein is een walhalla van foodstands – je kunt er van alles krijgen, van warme chocolademelk tot gluhwein, van warme worst tot fudge. En alles daar tussenin, natuurlijk. Maar het draait natuurlijk niet om eten alleen, hoewel die heerlijke geuren en smaken zeker bijdragen aan de sfeer. Neen, op het Vrijthof is ook genoeg te doen. Zo kunnen kinderen naar het Huis van de Kerstman, waar hij dagelijks aanwezig is. Een kerstelf leid je daar rond door het leven van deze goede man. Naast het huis van de kerstman vind je de Schatkamer van de kerstman, waar je terecht kunt voor all things Christmas. Een waar mekka voor de echte kerst-fan!

Bezig blijven

Wil je toch even echt iets anders? Ook dan ben je op het Vrijthof aan het goede adres. Er staan namelijk ook een paar coole attracties waar je gezellig (en romantisch) bezig kunt blijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sfeervolle carrousel, een bijna 100-jaar oude ‘rups’ of het 45-meter hoge reuzenrad, dat je ook een geweldig uitzicht geeft over Maastricht? Voor sportievelingen is er een fikse schaatsbaan, in het midden an het Paviljoen. Deze baan is bijna 900 m2 groot en heeft ook een apart deel voor kinderen en beginnend schaatsers. Schaatsen zijn uiteraard te huur.

Gastvrij

Er is eigenlijk te veel om op te noemen – bovendien is het knap lastig om te beschrijven hoe sfeervol Maastricht is in deze periode. Let wel: op zaterdagen kan het bijzonder druk zijn, ook door het winkelende publiek dat de stad bezoekt. Wat opvalt is dat – ondanks de enorme drukte op de zaterdag waarop wij Maastricht bezochten – al het personeel vriendelijk en ontzettend gastvrij bleef. Zo werden er in restaurants creatieve oplossingen bedacht om mensen toch een tafeltje te kunnen bieden, stonden drankjes in een recordtijd op tafel (ondanks de excuses vooraf dat het ‘iets langer kon duren vanwege de drukte’) en werd er zelfs tijd genomen voor een kort praatje met ons en de kinderen. Met speciale vermelding van Piece of Cake en ’t Piepenhoes!

Blijven

Omdat Maastricht een grote stad is, met veel bezienswaardigheden, loont het de moeite om een nachte te blijven. Wat je bovendien de kans geeft om de stad op een rustiger tijdstip ook de aanschouwen en te beleven. Wij verbleven van zaterdag op zondag in het Stayokay Maastricht, met buiten het centrum. Dit hostel heeft een indrukwekkend uitzicht op de Maas, en was natuurlijk ook aangekleed in Kerst-stijl. De kamers zijn eenvoudig doch doeltreffend, maar de kamers van hostels zijn in eerste instantie ook alleen bedoeld om te slapen. Wij verbleven in een vierpersoons kamer, wat perfect is voor een weekendje weg als dit. Beneden zijn een aantal gezamelijke ruimtes waar je televisie kunt kijken, kunt gamen zelfs of een spel kunt spelen. De ontbijtruimte is hier ook gevestigd, zodat je ’s ochtends kunt ontwaken met dat prachtige uitzicht. En het hostel biedt een uitgebreid en verantwoord ontbijtbuffet – waar ook kinderen hun hart kunnen ophalen. Zo hebben wij als ouders ook even de kans om rustig wakker te worden! Ook in het Stayokay Maastricht viel de gastvrijheid van het aanwezige personeel echt op – vriendelijk en hartelijk.

Meer weten? Kijk dan op www.stayokay.com en www.vvvmaastricht.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.