logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Ticket to Ride: London


Uit de reeks bordspellen van Ticket to Ride is onlangs een nieuwe variant verschenen, waarbij je de OV-lijnen van London onveilig mag maken. Het is hier aan jou om de snelste verbindingen met het openbaar vervoer te maken van A naar B, om op die manier zo veel mogelijk opdrachten te voltooien. Lukt het jou om in Ticket to Ride: London als eerste wegen de claimen om een weg te maken van de ene plek naar de andere of een monopolie te bemachtigen over een wijktraject? De keuze is belangrijk: je mag namelijk maar één handeling per beurt uitvoeren! Daarbij heb je de keuze uit:

Metropool

In Ticket To Ride: London is het de bedoeling om zo veel mogelijk buslijnen te bezetten met bussen in jouw kleur. Je reist namelijk van de ene plek naar de andere over wegen, die bestaan uit een aantal vakjes. Sommige wegen zijn lang (voor de weg van Piccadilly Circus naar Baker Street zie je vier vakjes, waar je dus ook vier bussen voor nodig hebt) en andere wegen zijn heel kort (van Trafalgar Square naar Big Ben is slechts 1 vakje). Die wegen moet je in één keer bezetten met bussen. Het is dus goed plannen geblazen! En is iemand anders je voor, dan zul je moeten omrijden. Het aantal straten waar je namelijk met twee bussen naast elkaar kunt rijden, is erg klein.

Buslijnen sparen

Voor je bussen mag neerzetten op de straten, moet je transportkaartjes sparen in de kleur van de straat. Die pak je van de kaartenstapel. Hierbij heb je twee opties: je pakt ofwel twee kaarten van de gedekte transportkaartenstapel, of je kiest maximaal twee kaarten van de 5 openliggende transportkaarten. Handig, voor wanneer je aan het sparen bent, maar een gokje wanneer je geen goede kleuren ziet liggen die jij nodig hebt. De magische bussen gelden als joker, die mag je voor iedere kleur inzetten.

Opdrachten

Daarnaast kun je flinke bonuspunten verdienen met het voltooien van opdrachtkaarten. Daarin staat welke routes je moet afleggen, en hoe veel punten je daar mee kunt verdienen. Een route van het British Museum naar St. Pauls levert je bijvoorbeeld 4 punten op aan het einde van het spel. In jouw beurt mag je nieuwe opdrachten trekken. Je pakt daarvoor twee kaarten van de stapel. Die mag je bekijken en ze – als je ze niet aantrekkelijk vind – weer terugleggen op de stapel of op hand nemen en uitvoeren. Heb je een opdracht niet gehaald? Dan krijg je minpunten voor het aantal punten dat op de kaart staat. Neem er dus niet te veel op handen!

Ga direct naar Ticket to Ride: London op BOL.com.


Recensie over Ticket to Ride: London

Ticket To Ride: London is een relatief kort bordspel: 15 tot 20 minuten per sessie. Dat maakt het aantrekkelijk om uit de kast te pakken. Het heeft weinig tijd nodig om op te zetten en ziet er bovendien aantrekkelijk uit, met allerlei grapjes naar de Britse popcultuur verwerkt. Dat je maar een activiteit per beurt mag kiezen, zorgt voor wat vertraging in de speldynamiek. Het feit dat een andere speler je net voor kan zijn is tamelijk groot. Dat zorgt zo nu en dan voor wat frustratie, maar ook voor de nodige spanning.

Score: 8


Informatie

, Days of Wonder
Genre: bordspel, Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 19.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.