logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Ticket to Ride Europe, Asmodee

Een kaartje om te reizen – dat is waar het hier om draait. In Ticket to Ride Europe reis je heel Europa rond en probeer je routes te voltooien met jouw eigen treinnetwerk. En dat kan nog knap lastig zijn!

De basis van Ticket to Ride Europe

Het fijne van Ticket to Ride Europe is dat de regels heel eenvoudig zijn. Op het spelbord staat een sfeervolle kaart van Europa getekend, met daarop lijnverbindingen in gekleurde blokjes en de oorspronkelijke namen van de steden. Naast het spelbord liggen twee stapels met kaarten: eentje met routes, waarop je kunt zien vanuit welke stad naar welke andere stad je moet reizen. En je hebt een stapel met gekleurde kaarten. Op iedere kaart staat een wagon en heeft een bepaalde achtergrondkleur. Er zijn ook veelgekleurde kaarten met een locomotief erop: dat is de ‘jokerkaart’ die kan worden ingezet voor iedere kleur. Naast de stapel wagonkaarten leg je vijf wagonkaarten open neer. Daar mag je per beurt 2 kaarten uit kiezen (of 1, als je voor de locomotief gaat), maar je mag ook twee kaarten ‘blind’ van de stapel trekken. Als speelstukken heb je een fiche waarmee je jouw score kunt bijhouden, een heleboel wagons en drie stations.

Vertrekken maar!

Het is de bedoeling dat je met je wagonkaarten treinverbindingen maakt. Iedere route heeft namelijk een andere kleur. Moet je van Riga naar Wilno? Dan heb je een route van vier groene blokjes. Je moet dan vier groene kaarten verzamelen. Lever die in, en de route is voor jou! Je mag er dan vier van jouw wagons op plaatsen. Maar pas op: is iemand je voor, dan heb je pech. Je zou er dan een station op kunnen plaatsen om toch gebruik te mogen maken van die route, maar je kunt er ook voor kiezen om een andere weg te gaan. Je hoeft immers niet de kortste weg te kiezen! Bijzondere regels zijn er trouwens voor tunnels en veerponden, daar moet je even wat extra’s voor doen.

Een handeling per beurt

De vaart wordt flink in het spel gehouden doordat je slechts één handeling per beurt mag uitvoeren. Je mag ofwel twee wagonkaarten pakken, je mag wagons neerzetten op het bord of je mag die nieuwe routekaarten kiezen, waarbij je zelf bepaald of je die wel of niet uitvoert. Dat is een slimme manier om punten te scoren. Iedere voltooide route levert je namelijk bonuspunten op aan het einde van het spel. Jammer genoeg leveren onvoltooide routes minpunten op… het is dus een kwestie van goed plannen! Door die korte activiteit per beurt is de volgende speler zo aan zet. Je hoeft dus nooit lang te wachten!

Ga direct naar Ticket to Ride Europe op BOL.com.


Recensie over Ticket to Ride Europe

CooleSuggesties topper

Dankzij de vlotte speelwijze en de eenvoudige regels is dit een spel dat je met het hele gezin kunt spelen. Er komt een groot deel strategie bij kijken, maar ook een grote dosis geluk. De voortgang wordt immers bepaald door de kaarten die je trekt! Bonuspunten voor de manier waarom je leert waar alle Europese steden liggen en manier waarop je het spel speelt. De uitvoering is geweldig: heel sfeervol en mooi uitgewerkt. Een feest om te spelen!

Score: 9


Informatie

, Asmodee
Genre: strategisch bordspel, Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 2 tot 5 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 36.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.