logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Ticket to Ride Europe: 15th Anniversary edition


Sommige spellen weten de tand des tijds probleemloos te doorstaan. Voor nieuwere spellen is dat natuurlijk afwachten: kunnen ze de status van Monopoly of Risk ooit behalen? Ticket to Ride is een spel dat die status zeker wel zou kunnen halen. Dit jaar vierde het spel zijn 15-jarige jubileum, en uitgever Days of Wonder zette een duidelijke stempel op dit jaar met een fantastische Ticket to Ride Europe: 15th Anniversary, een limited edition van Ticket to Ride Europe voor de echte fans… of voor nieuwe spelers die het spel in al zijn luxe willen spelen.

Over Ticket to Ride

Ticket To Ride Europe: 15th anniversary edition neemt je net als de ‘gewone’ versie van Ticket to Ride Europa mee op onvergetelijke avonturen door de grootste steden van Europa, waarbij je de bekendste steden en locaties bezoekt! Van de Big Ben in Londen en de torenhoge bogen van het Colosseum in Rome tot aan de magische Eiffeltoren in Parijs. Ben je eenmaal zelf echt in zo’n stad aangekomen? Dan pak je natuurlijk de elektrische steps om alle bezienswaardigheden zo snel mogelijk te zien… om vervolgens in de trein te stappen naar de volgende hotspot!

Luxe treinreis

Deze deluxe versie van Ticket to Ride Europe laat zien dat je niet altijd maar economy hoeft te reizen. Het spel is uitgevoerd als een fantastisch groot en gedetailleerd spelbord, met een uitgebreide doos met alle onderdelen netjes opgeborgen in speciale vakjes. Dat heeft in mijn ogen al een luxe uitstraling. De speelkaarten kunnen apart worden opgeborden, de playertokens hebben een eigen vakje en alle treinwagons en stations zijn per kleur opgeborgen in een metalen blikje. Zo kun je niet alleen snel van start, je hebt ook alles in een mum van tijd opgeborgen. Bovendien zijn de kunststuf treinen en stations geweldig mooi uitgewerkt. Een feest om naar te kijken! Zeker als ze op het rijk geïllustreerde spelbord rondreizen. Aan kleurenblinden is bovendien ook gedacht: iedere speelkleur heeft een uniek symbool, dat overal in terugkomt. Dat is prettig spelen! Als kers op taart (is er nog meer? Jazeker!) zitten er in de doos alle bestemmingskaarten die tot nu toe ontworpen zijn.

Moeilijk te geloven dat het alweer 15 jaar geleden is. Ticket to Ride Europe ziet er nog steeds fris en jong uit. Deze jubileumversie is uitgebreid in zowel grootte als hoeveelheid nieuwe kaarten die zorgen voor oneindig veel manieren om het spel te spelen,“ aldus Alan R. Moon, ontwerper van het spel. “De nieuwe treinwagons, stations en het vernieuwde artwork maken dat het spel er schitterend uitziet wanneer het op tafel ligt. Ik hoop op nogmaals 15 jaar vol speelplezier.” 

Ticket to Ride in het kort

De uitgebreide regels vind je in onze recensie van Ticket to Ride Europe, maar hieronder vind je de regels nog even in het kort. Zo speel je Ticket to Ride:

Iedereen mag ombeurten één van de vier acties uitvoeren:

  • Je mag twee treinkaarten pakken van de open of gesloten stapel. Je kan ook kiezen voor een zichtbare locomotief van de open kaarten, maar dan mag je maar één kaart pakken.
  • Je kunt een deel van de route claimen op het bord door het aantal treinkaarten uit je hand te spelen dat overeenkomt met het aantal vakjes van de route en de kleur ervan. Verplaats meteen je scorepion.
  • Wil je meer bonuspunten scoren? Je mag tijdens jouw beurt 3 bestemmingskaarten van de stapel pakken. Daarvan mag je maximaal twee kaarten terugleggen.
  • Je kunt flinke sprongen maken door een station te bouwen. Het eerste station kost één treinkaart, het tweede station kost twee treinkaarten en voor het derde station betaal je 3 kaarten van dezelfde kleur.
  • Veerboten herken je aan de grijze vakjes op het bord. Je herkent ze aan de afbeelding van de locomotief op het vakje. Een route met een veerboot moet je claimen voor voor ieder vakje een locomotiefkaart te spelen.
  • Tunnels zijn een andere hindernis in het spel. Wil je een tunnelroute claimen? Dan betaal niet niet alleen het aantal kaarten in de juiste kleur, maar trek je bovendien de bovenste 3 treinkaarten van de stapel. Voor elke kaart die overeenkomt met de kleur die je gespeeld hebt, moet je een extra kaart van diezelfde kleur inleveren (of een locomotiefkaart).

Ga direct naar Ticket to Ride Europe 15th Anniversary op BOL.com.

Recensie over Ticket to Ride Europe 15th Anniversary

CooleSuggesties topper

Was Ticket to Ride Europe al een fantastisch spel? De 15th anniversary special edition doet er nog een schepje bovenop door er één groot visueel spektakel van te maken! De doos alleen al is een feest om naar te kijken, en die vreugde wordt alleen maar versterkt als je naar de binnenkant kijkt. De graphics zijn te gek, zonder dat ze het spelbord onduidelijk of onoverzichtelijk maken. De kaarten zijn sfeervol geïllustreerd en de treintjes heel fraai afgewerkt. De fancy doos, de blikjes om de treinen in te bewaren en de gave spelerspionnen maken het jubileum compleet – en over compleet gesproken: in deze set zitten alle treinkaarten die ooit zijn uitgegeven!

Score: 10


Informatie

Titel: Ticket to Ride Europe 15th Anniversary
Uitgever: Asmodee
Genre: bordspel
Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 2 tot 5 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 79 euro.
Ga voor meer informatie naar de website van Ticket to Ride Europe 15th Anniversary.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.