logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Thuis sporten met een kettlebell


focus-fitness---kettlebells_1_1_1_1[1]

Sporten is niet altijd even leuk om te doen. Nou ja – soms knap je er echt wel van op, maar die weg naar de sportschool… dat is soms een knap lange route, ook al is deze aan het einde van de straat. Al je spullen bij elkaar sprokkelen, omkleden, naderhand douchen… je bent een half uur meer kwijt dan het sporten alleen. Het is dan ook prettig en handig als je zelf de mogelijkheid hebt om de nodige spieren een oppepper te geven. Kijk eens op www.betersport.nl voor mogelijkheden om thuis aan de slag te gaan. Ze hebben zowel grote apparaten voor diverse doeleinden als compactere sportartikelen! Maar wij gingen dus aan de slag met Kettlebells.

Hoe veel ruimte heb je nodig om te sporten?

Helemaal niet zo veel. Nou ja – het ligt er natuurlijk aan wat je gaat doen, maar als je met je armen gestrekt een rondje kunt draaien, ben je al een heel eind. Dan kun je al aan de slag met halters, een sportmat en bijvoorbeeld Focus Fitness kettlebells: deze fitnesshulpmiddelen waren enkele jaren geleden echt een rage, maar zijn qua populariteit een beetje ingezakt. Dankzij de opkomst van bootcamps en andere high-intensity-trainingen zijn ze weer in gebruik genomen. Maar je hoeft niet helemaal extreem te gaan met deze ijzeren ballen, hoor. Er zijn genoeg mogelijkheden!

Full body

Het fijne van Kettlebells is dat je met bepaalde oefeningen een groot aantal spieren gebruikt. Natuurlijk kun je ze met één hand vasthouden en een bicep curl uitvoeren, maar dan benut je niet de volle mogelijkheden van deze sportmiddelen. Nee, je zult echt je hele lijf in de strijd moeten gooien om de ware potentie van de Kettlebell te benutten. Wil je ze helemaal benutten? Voer dan de oefeningen op hoge snelheid uit. Daarmee train je niet alleen je spieren, maar bouw je ook nog een goede conditie op. Maar let wel: de beweging is bij het gebruik van kettlebells heel belangrijk. Begin dus langzaam, en niet met te zware gewichten! Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw favoriete oefeningen. Hieronder vind je een paar van mijn favorieten oefeningen:

De Kettlebell Swing

Dat is toch wel de oer-oefening met de kettlebell. Je zwiept de kettlebell kort gezegd naar voren, met één of twee armen. En ja, dan gebruik je dus heel andere spieren. Ga niet te hoog met de kettlebell, dat is niet het doel van deze oefening. Je moet juist met je heupen kracht zetten om de bal zo ver mogelijk naar voren te krijgen.

Push Press

Houd de kettlebell op schouderhoogte vast met één hand. Zet je voeten een stukje uit elkaar en zak een beetje door je knieën. Strek je arm naar boven, waarbij je goed let op een strakgespannen buik en rug. Ga dan weer langzaam terug naar de basishouding.

https://youtu.be/1r7_B5NT6Eo

Windmill

De Windmill (windmolen) is er eentje die natuurlijk niet mag ontbreken. Een klassiekertje om met de kettlebell uit te voeren! Plaats je voeten uit elkaar en laat je tenen naar buiten wijzen. Houd een kettlebell met gestrekte rechterarm boven je schouder. Strek je linkerarm zijwaarts, parallel aan de vloer. Kijk naar de kettlebell. Dit is je beginpositie. Raak nu, door je bovenlichaam te draaien en naar voren te buigen, met gestrekte benen met je linkerhand de tenen van je rechtervoet aan, terwijl je de kettlebell boven je schouder balanceert. Blijf gedurende de beweging naar de kettlebell kijken. Kom nu weer omhoog en neem je beginpositie in.

Goblet Half Getup

Nog zo’n oefening waarbij je je hele lichaam traint: de Half Get-up. Eigenlijk is het opstaan zonder je handen te gebruiken, met een flink gewicht in je handen. ideaal dus om met een kettlebell uit te voeren! Hij is wel zwaarder dan de Half Get-up, waarbij je de kettlebell in één hand houdt (en je zelf kunt oprichten met je andere arm) maar daarom ook een stuk effectiever.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.