logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Thomas Olde Heuvelt schrijft geschenk Spannende Boeken Weken 2019

Thomas Olde Heuvelt (Luitingh-Sijthoff) schrijft het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2019. Dit is zojuist bekendgemaakt in Tijd voor MAX op NPO1. Thomas beleefde groot (inter)nationaal succes met zijn thriller HEX (2016), een ‘briljant en volstrekt origineel’ boek, aldus Stephen King. Olde Heuvelt neemt hiermee de pen over van thrillerauteur Boris Dittrich, die in 2018 het geschenkboek Barst schreef. Tijdens de Spannende Boeken Weken, van zaterdag 1 t/m vrijdag 21 juni 2019, geeft de boekhandel Olde Heuvelts geschenkboek Dolores Dolly Poppedijn cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

De Spannende Boeken Weken vormen traditiegetrouw de aftrap van het zomerlezen. Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

Thomas Olde Heuvelt:

“Een enorm dankbare opdracht. De novelle leent zich perfect voor de echt gemene spannende vertellingen waar ik verzot op ben. Roald Dahl was daar een grootmeester in. Dolores Dolly Poppedijn vertelt het verhaal van een vrouw die na de dood van haar baby Dolores steeds verder afglijdt tot waanzin in haar poging haar baby te herscheppen. Het is mijn ode aan The Yellow Wallpaper van Charlotte Perkins Gilman (1892), het beste kortverhaal ooit geschreven. Niet alleen een van de eerste werken van de feministische literatuur, dat door de waanzin van de vertelster kritiek leverde op de sociale onderdrukking van vrouwen in Amerika, maar ook een ijzersterke horror story. In dit geschenk kan ik me volop uitleven: verwacht inktzwarte humor, de klassieke onbetrouwbare verteller en flink veel spanning!”

Thomas Olde Heuvelt (1983) brak wereldwijd door met zijn horrorthriller Hex, waarvan er in Nederland 75.000 van werden verkocht. Zijn boeken worden in meer dan 30 landen uitgegeven. Op het succes volgden meerdere tournees door Amerika, China, Brazilië en Europa. Ook is er een Amerikaanse televisieserie is in de maak, geschreven door de beroemde scenarioschrijver/producent Gary Dauberman (bekend van It, The Conjuring, Annabelle). Thomas’ enorme schare fans kijkt uit naar zijn nieuwe thriller Echo die in mei 2019 verschijnt.

BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 33 jaar en heet vanaf 2018 de BookSpot Gouden Strop. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De winnaar van de BookSpot Gouden Strop ontvangt een prijs van € 20.000,- en een speciaal ontworpen sculptuur. Ook krijgen de genomineerden op de shortlist van de BookSpot Gouden Strop ieder € 1.000,-. De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vindt plaats op 29 mei 2019, bij de start van de Spannende Boeken Weken. De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent, journalist, redacteur), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (bibliothecaris/ communicatiemedewerker bij bibliotheken Midden-Groningen).

Anniko van Santen:

“Ik vind het een ongelooflijke eer dat ik voor de derde keer samen met de rest van de jury mag kijken wie die BookSpot Gouden Strop dit jaar heeft verdiend. Nederlandstalige schrijvers van spannende boeken kunnen een niet groot genoeg podium krijgen. Ik laat me graag weer verrassen door ingenieuze plots, mooi taalgebruik en bloedstollende ontknopingen. Mijn leeszenuwen zijn inmiddels van staal!”

BookSpot Schaduwprijs

De BookSpot Schaduwprijs wordt in 2019 voor de 23ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 2.000,-. De jury bestaat naast juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM) dit jaar uit: Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur) en Willem Asman (thrillerauteur en winnaar BookSpot Gouden Strop 2018)

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.