logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie The Witches

The Witches is een spannende film, gebaseerd op het welbekende boek van Roald Dahl, dat hij in 1983 schreef. Het verhaal is al eerder verfilmd (in 1990, om precies te zijn) en die filmvertaling is nog altijd geroemd om zijn creatieve en fantasierijke invulling. Maar de tijd staat niet stil en we moeten eerlijk zijn: de vorige versie ziet er wel heel erg gedateerd uit. Tijd voor een remake! Met de bevallige Anne Hathaway als opperheks, de imposante Octavia Spencer als oma en Chris Rock als verteller van het verhaal kan het bijna niet mis gaan… toch?

Succesvolle vertelling

En nee: dat kan inderdaad niet mis gaan. Als je The Witches 2020 tenminste niet te veel vergelijkt met het originele verhaal. Er zijn namelijk nog al wat vrijheden veroorloofd in de film, die niet voorkwamen in het boek. Daar vertel ik zodadelijk meer over. Als verhaal dat gebaseerd is op het boek, is The Witches namelijk een spannende film voor jonge griezelfanaten. Het boek gaat namelijk over een heksenorde, dat een hekel heeft aan kinderen. Ze doen er alles aan om ze te vernietigen. Stiekem worden ze weggelokt van hun ouders, met behulp van snoepjes en zoete praatjes, om vervolgens te worden omgetoverd in dieren. Niet bepaald aardig! De oma in het verhaal maakte tijdens haar jeugd al kennis met deze demonische heksen en het lijkt erop dat ze weer terug zijn. Zodra een heks verschijnt, besluit oma met haar kleinzoon (die bij haar woont omdat zijn ouders zijn overleden) naar een chique Grand Orleans Imperial Island Hotel te vluchten. Jammer genoeg is dat net het hotel waar alle heksen samenkomen om een groots plan te bespreken: met een magisch drankje willen ze alle kinderen omtoveren tot muizen! En dat moet onze jonge held, samen met twee vrienden, zien te voorkomen.

Griezelige Witches

De film heeft een keuring gekregen van 9 jaar en ouder. Op zich zou dat kunnen, als je wat stoere kinderen hebt. De heksen zelf zijn namelijk halfdemonen, met flinke zweren op hun kale achterhoofd, klauwen als handen en afgesneden tenen. Hun mond loopt letterlijk van oor tot oor, je ziet de littekens over de wangen waar ze hun menselijke monden verder kunnen openen. Niet echt een heel gezellig gezicht, dus! Je zou ze kunnen vergelijken met een vrouwelijke Venom met drie vingers. Ook de veranderingen in stem zal niet ieder 9-jarig kind weten te waarderen. De rest van de handelingen vallen mee, maar er zitten wat creepy momenten in.


Ga direct naar The Witches op BOL.com.

Recensie over The Witches

The Witches is een spannend verhaal, dat zijn strepen heeft verdient. Na een verfilming in 1990 was het wel tijd voor een remake en die ziet er in alle aspecten fantastisch uit. Misschien iets té: sommige kinderen zullen zeker gruwelen van de enorme monden met scherpe tanden, de rauwe stemovergangen en de vreemde klauwen. Het veranderen in muizen zal minder angstig zijn – we kennen immers Stuart Little nog? Die zien er schattig uit. De acteurs doen prima hun rollen, en op wat verschillen na met het boek en de vorige film is het een aanstekelijke film met een mooi tempo en de nodige spanning. Zo eng als de eerste film is hij niet – maar zo grappig als het boek ook niet.

Score: 7


Informatie

Titel: The Witches
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 106 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderBevat spannende scenes

Verschillen tussen The Witches

Laten we eens wat verschillen opsnorren tussen de verschillende versies van The Witches. Waarin zitten andere gebeurtenissen in het boek, de film uit 1990 en de film uit 2020? Pas op: er zitten spoilers in de verschillen, zoals je zult begrijpen! We zetten er een aantal op een rij:

  • Het boek en de 1990-film beginnen in Noorwegen en verhuizen daarna naar Engeland in de jaren 80. De nieuwe film speelt zich af in Amerika. Hij begint in Chicago en eindigt in het Alabama van 1968.
  • In het boek blijft onze jonge held naamloos. Hij vertelt het verhaal ook aan je. In de film uit 1990 vertelt oma het verhaal en heet de jongen Luke Eveshim. In de film uit 2020 wordt de jongen in zijn oudere jaren (een rol voor Chris Rock) als verteller ingesteld. Hij heet Charlie Hansen, die bij zijn oma Agatha gaat wonen.
  • In het boek en de nieuwe film krijgt de jongen een auto-ongeluk en komen zijn ouders daarbij om het leven (hijzelf droeg een autogordel, vandaar). In de oude film was de jongen bij zijn oma toen de ouders een auto-ongeluk kregen.
  • In het boek en de eerste film wordt minder stilgestaan bij de dood van de ouders: de jongen gaat meteen door met zijn leven. Hij had daar ook al een goede band met zijn oma. In de nieuwe film is er een duidelijk rouwproces.
  • In de oude film krijgt de jongen krijgt verhalen van heksen te horen van zijn grootmoeder voordat zijn ouders stierven. In het boek vertelt oma regelmatig heksenverhalen, ook voor het auto-ongeluk. In de nieuwe film bouwen ze een band door te dansen. Hier praat oma pas over heksen nadat de jongen er een voor het eerst opmerkt in een winkel.
  • In het boek en de eerste film ontmoet de jongen een heks in zijn boomhut. In alle drie de scènes maakt de heks gebruik van een slang om te jongen te verleiden – een symbool van kwaadaardigheid.
  • In het boek vertelt oma haar kleinzoon verhalen over hoe heksen kinderen laten verdwijnen. Twee daarvan verschijnen in de film: in de eerste film werd iemand gevangen in een olieverfschilderij. In de nieuwe film werd oma’s vroegere vriendin veranderd in een kip.
  • Het boek en de filmversie uit 1990 zetten oma neer als heksenjager. In de nieuwe versie van de film is oma een goede heks, ofwel een genezer.
  • Hoewel de omschrijving en de kenmerken van heksen in alle boeken gelijk zijn: geen tenen, kaal, pruiken, handschoenen (behalve het paarse speeksel en ogen, die niet in de 2020-film voorkomen), is het grootste verschil wel de lengte. In het boek zou de heks heel klein zijn, in de nieuwe film heeft ze een normale lengte. In het boek en de eerste dragen de heksen een masker om hun enge gelaat te verbergen. In de nieuwe film moeten ze alleen hun brede mond maskeren. Ook verschilt het aantal vingers: in het boek en de eerste film hadden ze klauwen in plaats van nagels. In de nieuwe film hebben ze slechts 3 ‘vingers’ als klauw.
  • Hoewel oma in de nieuwe film niet rookt, stak ze heel wat sigaren op in het boek en in de oude film.
  • In het boek verborgen heksen ontbrekende tenen door stijlvolle, puntige schoenen te dragen die normaal gesproken pijnlijk waren. In de versie van 1990 droegen heksen nooit puntige of mooie schoenen. In 2020 zijn de mooie, puntige schoenen terug.
  • Oma wordt in alle drie de vertellingen ziek. In het boek krijgt ze longontsteking, in de eerste film heeft ze diabetes en in de nieuwe film moet oma hoesten als er een heks in de buurt is.
  • Heksen in het boek hadden leerlingen die van kleur veranderden en eruitzagen als vuur en ijs. In de film uit 1990 hadden ze een paarse tint in de ogen. Die herkenningssignalen worden in de nieuwe film niet genoemd, maar ze krijgen een heel brede mond, die ze verstoppen onder een dikke laag make-up.
  • In elke variant van het verhaal heeft de jongen muizen als huisdier. In het boek en de versie uit 1990 geeft oma hem twee muizen, die hij William en Mary noemt. In de film uit 2020 krijgt hij één muis die hij Daisy noemt. Terwijl William en Mary nooit meer zijn dan muizen als huisdier, blijkt Daisy een klein meisje te zijn dat door een heks in een muis is veranderd… dat in feite Mary heet.
  • The opperheks bevindt zich in kamer 666 in de nieuwe filmversie, in kamer 454 in het boek en kamer 208 in de film uit 1990. Telkens bevinden oma en de jongen zich in de kamer direct boven die van de heks. In de film uit 1990 maken ze pas in het luxe hotel kennis met heksen: daar moeten ze heen omdat oma moet herstellen van een heftige diabetes-aanval. Volgens de dokter zal een verblijf aan de kust haar goed doen.
  • In elke versie wordt de jongen in een half-gebreide sok naar beneden gelaten om de kamer van de opperheks te onderzoeken om een ​​fles Formula 86 Delayed Action Mouse Maker te stelen (DAMM). Hij ontsnapt in dezelfde sok in de nieuwe film, maar hij vlucht via de deur in het boek en de film uit 1990.
  • Bruno Jenkins, een dikke jongen die in alle versies in een muis wordt veranderd, wordt in het boek en de film uit 1990 teruggegeven aan zijn familie. In de 2020-versie gaat hij bij de jongen en zijn oma wonen, omdat zijn eigen moeder een hekel heeft aan muizen en hem accepteert.
  • De eindes van het boek en beide films verschillen enorm. 
    • In het boek keren de grootmoeder en de jongen terug naar Noorwegen en blijft de jongen een muis. Ze ontdekken dat de opperheks in een kasteel in Noorwegen woonde en bedenken een plan om alle overgebleven heksen te doden. De jongen leert dat hij waarschijnlijk nog maar negen jaar zal leven, maar vindt dat prima want hij wil niet zonder oma.
    • In de film uit 1990 plakt de jongen stiekem een adreslabel op de koffer van de opperheks voordat ze het hotel verlaten. De koffer wordt bij de jongen en zijn oma thuis afgeleverd en bevat geld en een adresboek met elke heks ter wereld. Hierdoor kunnen ze de wereld rondreizen op jacht naar heksen. Daarbij krijgen ze hulp van Miss Irvine, een slecht behandelde assistent van de opperheks. Ze reist naar het huis van oma en de jongen en verandert hem weer in een mens.
    • In de nieuwe filmversie wonen oma, de jongen, Bruno en Daisy/Mary allemaal samen in Alabama. Net daarvoor pikken ze een enorme koffer met geld in. In die koffer zit bovendien een boek met alle adressen van de heksen over de wereld. Ze laten een reeks afbeeldingen zien die hun avonturen de komende jaren volgen, waaronder een met heksenjacht. De film eindigt met de jongen, nu een veel oudere muis, die kinderen leert hoe ze heksen moeten doden.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.