logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: The Witcher 3: Wild Hunt


The Witcher is een gamefranchise die een lange geschiedenis heeft en eigenlijk al goed bekend stond onder een heel selectief publiek. De populariteit van de gamefranchise (en de boekenreeks, waar de games op gebaseerd waren) kreeg een flinke boost dankzij de Netflix-vertolking van deze fantasyserie: The Witcher op Netflix was een regelrecht succes. Hoewel The Witcher 3 al in 2015 verscheen, krijgt nu een upgrade naar de next-gen consoles. Dankzij de rekenkracht en visuele prestaties van de Playstation 5 en de XBOX Series X/S krijgt het spel een nieuwe impuls.

Baanbrekende game

Nu moet je wel weten dat The Witcher destijds echt een baanbrekende game was. Er was slechts een handvol games die je liet rondwaren in een open wereld, maar ook het concept dat jij je personage kunt vormen met goede en slechte beslissingen, wat een invloed heeft op het verloop van het spel, was een noviteit. Tel daarbij op dat je zelf items kunt maken, repareren, looten en verschillende soorten magie kunt beheersen en opwaarderen… en je hebt een regelrecht succes in handen. Het legde de lat voor RPG’s een stuk hoger, dat is zeker. Volgens velen staat The Witcher nog altijd in de top-3 van de beste RPG’s ooit gemaakt. En dat wil zeker wat zeggen. Terecht dus dat deze game een remake krijgt voor de moderne consoles.

Verbeterde versie

The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition is een verzamelversie, die bestaat uit het basisspel The Witcher 3 en de twee uitbreidingen: Hearts of Stone en Blood and Wine. Beschik je al over The Complete Edition, kun je al gratis upgraden naar de next-gen versie. De game zelf is nagenoeg onveranderd, buiten mooiere graphics, een paar cosmetische veranderingen die de link leggen naar de Netflix-serie en natuurlijk een aantal technische verbeteringen, waardoor de laadtijden flink worden ingekort. Vooral de graphics krijgen een geweldige upgrade, waardoor de omgevingen, de kleding en alle materialen die je tegenkomt er levensecht uitzien. De licht effecten zijn indrukwekkend, de texturen zien er briljant uit en de kleding beweegt zoals je zou verwachten. Monden en tanden blijven een heikel punt, maar dat is eigenlijk in alle games het geval. Dat die fraaie graphics het delen waard zijn weet ontwikkelaar CD Project Red natuurlijk ook: ze hebben niet voor niets een fotomodus ingeprogrammeerd, waarbij je screenshots kunt delen van je avonturen.

Gameplay

Er zijn ook een aantal verbeteringen in de gameplay doorgevoerd. Logisch dat hierin een aantal aanpassingen zijn gemaakt, want in het lijvige originele spel waren de keuzes voor bijvoorbeeld de indelingen van de menu’s niet altijd even prettig en toegankelijk. Zo worden kruiden en planten automatisch geoogst en bewaard, kun je items uit een radiaal menu selecteren en kun je magie sneller casten, door juist het radiale menu te vervangen door slimme toetsencombinaties. De minimap heeft minder details, waardoor hij duidelijker is en ook de bewegingen van je hoofdpersoon zijn praktischer en meer gelijk aan andere RPG-titels.

Merchandise koop je bij:

Elementen uit de serie

Hoewel de content uit de originele game al flink uitgebreid was, heeft CD Project Red toch besloten nog een aantal nieuwe elementen toe te voegen, zoals een nieuwe zoektocht, die de link legt met de serie die velen vol overgave hebben omarmd. Daarnaast zijn er nieuwe kostuums, pantsersets en wapens toegevoegd, die je herkent uit de serie. Deze eenvoudige toevoegingen maken het voor mensen een stuk vertrouwder om de controller te pakken en op pad te gaan met deze virtuele Geralt om op zoek te gaan naar de liefde van zijn leven, Yennefer, waar hij via ee brief weer even een teken van leven voor ontvangt. Zo reist hij af naar keizer Emhyr, die Geralt de opdracht geeft om diens nichtje Ciri te vinden (die ook familie is van Geralt). En zo ontstaat op een heel natuurlijke wijze een episch avontuur met spannende zoektochten, nevenmissies en talloze locaties die je kent uit de serie en de boeken. Deze nevenmissies zijn geweldig om XP te verdienen, maar ook geld om te kunnen leven en je wapens te verbeteren, slachtoffers te looten en grondstoffen te verzamelen die je kunt gebruiken voor het vervaardigen van drankjes.


Ga direct naar The Witcher 3: Wild Hunt complete edition op BOL.com.

Recensie over The Witcher 3: Wild Hunt complete edition

CooleSuggesties topper

The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition laat zien dat je een geweldige game nog altijd in de markt kunt houden door hem te upgraden naar de nieuwe visuele maatstaf. Maar: dan heb je natuurlijk wel al een fantastische game als basis nodig – en dat is The Witcher 3 absoluut. De extra functies en features zijn een welkome afwisseling, met pluspunten voor de ontwikkelaars om de basis overeind te laten. Natuurlijk bewegen sommige personages een tikje houteriger dan we gewend zijn van moderne games, maar de texturen, de vormen en de sfeer in de omgevingen zijn ongeëvenaard. Het grootste pluspunt is waarschijnlijk wel dat het spel, de avonturen en de queestes briljant zijn uitgevoerd en doordacht: dit is echt een titel waar je honderden uren in kunt steken, waarbij je vrijwel continu op het puntje van je stoel zit.

Score: 9


Info

The Witcher 3: Wild Hunt complete edition
Uitgever: CS Project Red
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.