logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Tobacconist

The Tobacconist is een teder verhaal over een naieve jongeman, zijn werk in een tabakszaak en zijn vriendschap met Sigmund Freud. Het verhaal speelt zich net voor de Duitse annexatie in Wenen af en is gebaseerd op het boek De Weense sigarenboer, geschreven voor Robert Seethaler.

Jongen in de grote stad

Het grootste deel van het verhaal draait om de zeventienjarige Franz (Simon Morzé). Hij is opgegroeid met zijn moeder in een klein dorpje in Oostenrijk, waar zij werkt in een pension. Al snel ontdek je dat zijn alleenstaande moeder behoorlijk in trek is bij de mannen. Waarschijnlijk heeft Franz er niet heel veel van meegekregen, maar genoeg om hem toch een zetje te geven. Zoals dat met meer kinderen ging in die tijd, kreeg Franz een leerplek bij een ervaren winkeleigenaar. In dit geval reist Franz naar Wenen om in de leer te gaan bij een sigarenhandelaar.

Verhaallijnen van The Tobacconist

In de sigarenwinkel van zijn leermeester, Otto Trsnjek. Hij verloor tijdens de eerste wereldoorlog de helft van zijn been, maar is daardoor niet echt verbitterd geworden – hoewel… eerder fel naar iedereen die de vrijheid niet helemaal voor lief neemt. Hij spreekt zich niet echt uit tegen de opkomende politieke macht van Hitler, maar verwelkomt wel iedereen met open armen in zijn winkel. En dat kweekt kwaad bloed – het vormt een subtiele rode draad door de film, die op het eind een flinke knoop wordt. Het belangrijkste deel van de film staat open voor de seksuele ontwikkeling van Franz, die compleet onervaren is. Tijdens een kermis maakt hij kennis met de Boheemse Anezka, die hem direct om haar vinger weet te winden. De nagenoeg onbereikbare dame weet precies hoe ze mannen moet bespelen. Ze woont in een woongemeenschap met vrouwen zonder verblijfsvergunning en doet alles om daar te mogen blijven. Letterlijk.

Psychologie en ontwikkeling

En juist op dat vlak komt de vriendschap met Sigmund Freud om de hoek kijken. Zijn fascinatie voor dromen zorgt ervoor dat Franz zijn dromen bijhoudt in een boekje en langzaam ook bespreekt hoe Franz in contact kan komen met Anezka. Dat maakt de jonge vriend misschien wat onzeker, maar zorgt er ook voor dat hij steviger in zijn schoenen komt te staan. Door het verhaal heen merk je dat Franz steeds volwassener wordt en een uniek beeld krijgt op de wereld. Tussen de verhaallijnen door krijg je de fantasierijke en raadselachtige dromen te zien, die je langzaam kunt duiden als je de basiskennis van Freuds theorieën onder de knie hebt. Symboliek en verwerking van ervaringen staan hoog in het vaandel!

Bekijk hier de trailer van The Tobacconist:


Ga direct naar The Tobacconist op BOL.com.

Recensie over The Tobacconist

Zoek je een indrukwekkende arthousefilm met een diepere laag en af en toe een vleugje humor? Dan is de hartverwarmende film The Tobacconist echt iets voor jou. Het neemt je mee terug in de tijd, net voor de Tweede Wereldoorlog. De banden tussen Franz en zowel Otto als Sigmund worden mooi in beeld gebracht, evenals de bokkensprongen van Anezka. De sfeer, onzekerheid en dromen worden goed in beeld gebracht, met een mysterieus einde.

Score: 8


Informatie

Titel: The Tobacconist
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 113 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat scenes met seks

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.