logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: The Outer Worlds


In Outer Worlds ben je een vreemdeling op een nieuwe planeet. Nou ja – je weet er wel het een en ander van, maar op het niveau ‘schoolboekenkennis’. Niet echt veel dus, met de nodige achterstallige en verouderde informatie. Nu je ruimteschip is gecrasht op de planeet zul je toch echt op eigen benen moeten staan en je eigen boontjes gaar koken… en dat zal je flink wat kopzorgen opleveren. De enige manier om dit probleem het hoofd te bieden is veel te praten met anderen, informatie op te doen en te leren van de fouten van anderen. Alleen op die manier krijg je de juiste middelen om je ruimteschip te fixen en de planeet te verlaten… als je dat al ooit gaat lukken. Tot die tijd is het dus praten en onderzoeken, waarbij de acteurs geholpen worden door een fijne dialoog, die goed en netjes wordt uitgesproken. Het is dus helemaal geen straf om de gesprekken uit te zitten!

Echte gesprekken

Ik durf het zelfs nog sterker te zeggen: soms lijkt het alsof er een heel team aan acteurs paraat staat om te reageren op wat jij doet. Wat zijn de reacties en dialogen goed op elkaar afgestemd! Bizar om te ontdekken dat alle gesprekken een natuurlijk verloop lijken te hebben – en bovendien op elkaar reageren. Zo kun je ineens iets ontdekken waardoor je beste vrienden wordt met iemand die je eigenlijk het liefst door het huis zou sleuren, … en andersom. Maar er is meer dan alleen praten en onderzoeken in deze uitgebreide game.

Gevaarlijk onderzoek

Tijdens je onderzoek en missies kom je namelijk in genoeg gevaarlijke situaties terecht. Daarbij kun je vertrouwen op je arsenaal aan wapens (die je regelmatig moet repareren of nieuwe wapens moet bouwen, aangezien ze een beperkte levensduur hebben). De first-person vuurgevechten en melee vechtpartijen zijn fel en heftig, maar wisten me wat minder te grijpen. Er zijn genoeg elementen aanwezig, maar het is niet zo prettig op elkaar afgestemd. Zo levert een sluipmoord je wel een goede kill op, maar niet eentje die onopgemerkt blijft door de omgeving. Aan de ene kant is dat natuurlijk best realistisch, aan de andere kant is het strategisch voordeel daardoor best klein. Gelukkig kun je wel rekenen op maximaal twee metgezellen die je op je spannende reis vergezellen. Vaak kun je die companen na het accepteren van een missie (tijdelijk) aan je gezelschap koppelen. Dat geeft je wat meer rust en ook iets om naar uit te kijken, aangezien hun acties soms werkelijk spectaculair zijn. Maar hoe vaak je vecht, dat heb je zelf in de hand. Het verhaal van The Outer Worlds ontvouwt zich namelijk naarmate je speelt. Jouw speelstijl heeft daar een heel grote invloed op!

Halcyon

De wereld van Halcyon steekt bijzonder goed en uitgebreid in elkaar. Omdat je geen concreet pad hebt om te bewandelen, zijn er ook veel elementen die simpelweg in het midden worden gelaten. Wat is goed, wat is fout? Soms ontdek je achteraf informatie die glashelder aantoont dat jouw keuze ontzettend fout was, een andere keer stuit je op informatie die laat zien dat jouw handelen dicht bij hoogverraad zijn gekomen. En dat geeft niet. Het bepaalt het spelverloop, maar er is niets dat je niet wat kunt bijsturen met je eigen doen en laten. In de wereld van Halcyon, een wereld waar mismanagement, machtsmisbruik en een bijzonder onduidelijke taakverdeling voorop staan, heeft iedereen namelijk wel iets te klagen. Niemand is echt goed of echt slecht, iedereen wandelt door dat grote, grijze gebied.

Ga direct naar The Outer Worlds op BOL.com.


Recensie over The Outer Worlds

CooleSuggesties topper

Dit is een rollenspel zoals hij ooit bedoeld is. Uitgebreide dialogen, een ongelofelijk uitgebreide gespreksboom en effecten waar je later pas weet van krijgt… je kunt letterlijk verdwalen in deze uitgebreide wereld met buitenaardse gaven, high-tech gadgets, wapens die je kunt bouwen en upgraden… maar vooral de vrijheid van de manier waarop je het spel speelt maakt een duidelijke impact. Jij bepaalt je route, of je volledig bewapend rondrent of sluipt als een echte killer… of misschien zo min mogelijk slachtoffers maakt? Jij kiest, jij bepaalt.

Score: 9


Info

The Outer Worlds, Obsidian
XBOX One, PS4, PC, rpg.
Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.