logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: The Northman


the northman blu ray

Soms komen er bijzondere films uit Hollywood. Films die niet helemaal in het plaatje passen van die kaskrakers van Marvel of Michael Bay. Robert Eggers, regisseur van The Northman, is zo iemand die zijn nek wel durft uit te steken om iets nieuws te proberen. En man, dat is gelukt met The Northman! Het is een duistere, wrede historische actiefilm die eigenlijk vreemd en luguber is, maar waarvan je ook niet kunt wegkijken. Het verhaal gaat over Amleth, zoon van een stamleider die zijn vader Aurvandil vermoord ziet worden door zijn oom Fjölnir. Tijdens deze coup werden heel wat mannen uit de clan vermoord: Amleth zag dus geen andere weg dan vluchten. Maar: hij zwoer wraak. Jaren later ontdekt hij dat zijn oom getrouwd is met zijn moeder… en keert Amleth terug, gehard door jarenlange strijd en de bittere smaak van wraak in zijn mond.

De originele Hamlet

Komt dit verhaal je een beetje bekend voor? Juist! Deze Oud-Noorse legende vormde de basis voor Shakespeares Hamlet, dat je misschien ook wel kent van Disney’s interpretatie The Lion King… maar dat terzijde. Onthoud dat dit een Oud-Noorse legende is, waar mensen geloofden in de kracht van de natuur en het veranderen van mensen in dieren – en andersom. Het is dan ook vaak bijna een psychedelische thriller, met vage beelden, dansen rond een kampvuur en pratende lijken. Ach, de tijden waren anders, moet je maar denken. Amleth is – in tegenstelling tot Hamlet – puur gedreven door wraak, niet door de waanzin waartoe Shakespeare hem toe dwong (en wat ook in het originele verhaal meer tot uiting kwam). Dat maakt het weer wat meer mainstream en toegankelijk voor het grote publiek, zonder de essentie van het verhaal op te geven. Een knappe en slimme keuze, als je het mij vraagt.

De acteurs van The Northman

 • Amleth – Alexander Skarsgard
 • Amletg (jonge jaren) – Oscar Novak
 • Koning Aurvandil – Ethan Hawke
 • Neef Fjölnir – Claes Bang
 • Koningin Gudrún – Nicole Kidman
 • Hofnar Heimir – William Dafoe
 • Heksenzieneres Olga – Björk

Bekijk de trailer van The Northman

Wrede lotsbestemming

Vanaf het moment dat de jonge Amleth ontsnapt raakt hij geobsedeerd door zijn wrede lot. Hij wil wraak op zijn vader, zijn moeder en zijn koninkrijk! Hij groeit uit tot een knappe en vooral super sterke man die bekwaam is met zijn zwaard. Het verhaal laat zien hoe wreed en hard het lot in het oude Noorden was. Veel gewelddadige strijden wisselen elkaar af. Regelmatig wisselt het verhaal af naar een soort sombere kleurstelling voor verschillende visioenen en profetische gesprekken. Het verhaal gaat wat dat betreft alle kanten op. In het begin van de film zie je een traditionele robuuste Viking-banketscène, waarbij Fjölnir geïrriteerd raakt door Aurvandils nar Heimir, gespeeld door Willem Dafoe, die later in de film een bizarre en creepy versie van het Yorick-schedel-moment zal krijgen. Björk speelt een heksenziener, die Amleth een beetje begeleid in zijn wraakreis.

the northman screenshot
a

Wraakactie

De echte wraakactie begint op het moment dat Amleth terugkeert uit zijn ballingschap in “het land van Rus” als een zelfbenoemd slaaf in het huishouden van Fjölnir, waar hij verliefd wordt op Olga. Vanuit daar probeert hij zijn bloederige wraak te plannen. Hij moet daarbij wachten op de samenloop van omstandigheden, de krachten van de natuur die via zijn hand tot uiting komen. Hij moet daarbij een mythisch zwaard bemachtigen, zijn oerkrachten omarmen en vooral geduld hebben. Maar dat is niet altijd Amleth’s sterke kant. Ondertussen leer je ook hoe Fjölnir omgaat met zijn slaven, hoe hij ze inzet voor wrede spellen en ze ondermaats behandeld.


Ga direct naar The Northman op BOL.com.

Recensie over The Northman

The Northman is een gewelddadige, nihilistische film over de eindeloze cyclus van geweld die ‘wraak’ met zich meebrengt. Het gaat om de keuze tussen van je vrienden houden en je vijanden haten – wat helemaal geen keuze blijkt te zijn. Oerinstincten, geweld en eer spelen duidelijk de boventoon in deze film. Het is een film die je af en toe zal belonen met schaamrood op de wangen, zo bizar is het af en toe, maar die vervreemdende wereld blijft toch boeien tot de laatste minuut, waar Amleth en Fjölnir de zwaarden met elkaar kruisen.

Score: 8


Informatie

Titel: The Northman
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 131 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldDrugsgebruikBevat scenes met seks

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe heel graag mee

 2. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Kansje gewaagd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.