logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Hate U Give

Laat ik even met een kleine mini-spoiler komen. The Hate U Give is een quote van Tupac, ‘The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody’. Afgekort THUG LIFE. Maar goed: die tekst is niet voor jonge oortjes geschikt, vandaar dat de filmmakers het maar houden bij het eerste deel. Wat daar mee bedoeld wordt, wordt langzaamaan duidelijk in de film, dus daar zal ik niet te veel over vertellen. Wel dat het een heftige film is voor tieners, gebaseerd op het gelijknamige boek.

Achterbuurt

Hoofdpersoon in The Hate U Give is Starr Carter, dochter van een oud-bendelid voor de Kings, een berichte drugs dealende bende die Starr’s hele wijk in bedwang houd. Omdat hij de celstraf voor één van de bendeleden op zich heeft genomen, mocht hij er echter uitstappen en het leven als een vrij man beginnen. Misdaad en criminaliteit zijn er aan de orde van de dag, geweldadige conflicten komen ook op school voor. Reden te meer om voor de vader en moeder van Starr en haar broers naar een ‘witte school’ te sturen, een wijk verder. Daar is alles koek en ei, pais en vree.

Twee gezichten

Het probleem voor Starr is wel dat ze springt van de ene wereld naar de andere. In haar eigen buurt moet ze mee met de zwarte cultuur: ze spreekt straattaal en moet mee met de flow. Op haar school spreekt zij juist geen straattaal, terwijl haar vrienden dat wel doen (dat vinden ze cool, maar als Starr het zou doen, zou het gangsta zijn). Het feit dat Starr het benoemt, zegt al genoeg. Ze is erg bezig met haar achtergrond en de culturene verschillen. En vooral met de verhoudingen daartussen.

Noodlot

Dan gebeurt het ergste: tijdens een feestje in haar wijk breekt er ruzie uit in het huis. Er wordt geschoten. Starr wordt door haar jeugdvriend Khalil beschermd. Hij neemt naar mee en wil naar naar huis brengen. Dan worden ze echter aangehouden door een agent – hij heeft een bord gemist. Ze worden nogal bruut aangehouden door een zenuwachtige agent, die denkt dat Khalil gewapend is. Hij schiet hem zonder aarzelen neer, niet wetende dat het een haarborstel is dat Khalil in zijn handen heeft. Het dilemma voor Starr wordt echter nog groter: moet ze tegen het rechtssysteem ingaan of haar mond houden? De belangen zijn heel divers. Sommigen willen dat ze opstaat en spreekt, anderen juist dat ze zwijgt…

Ga direct naar The Hate U Give op BOL.com.


Recensie over The Hate U Give

The Hate U Give is een indringende film, gebaseerd op het gelijknamige boek. Natuurlijk zijn daardoor flink wat stukken verloren gegaan, maar de basis staat nog goed overeind. Het gaat over zinloos geweld, vooroordelen en discriminatie (alle kanten op – ook Starrs vader ziet haar witte vriendje in eerste instantie niet echt zitten). Het gaat om vriendschap, mensenrechten en de hele #blacklivesmatter-beweging, die in Amerika wat prominenter aanwezig is dan hier. Een actueel verhaal met een tikje belerende momenten door vaderlief, maar zeker onderhoudend en om bij stil te staan dat dit nog altijd speelt.

Score: 8


Informatie

Titel: The Hate U Give
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
Tijdsduur: 133 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.