logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

The Good Roll wordt het eerste Fair Trade toiletpapiermerk ter wereld!


In een tijdperk waarin multinationals domineren laten The Good Roll en de World Fair Trade Organization (WFTO) een moedig geluid horen. Stel je voor: toiletpapier dat verder gaat dan alleen hygiëne en ook direct het leven van lokale ondernemers en het milieu positief beïnvloedt. Oftewel, het herschrijven van de traditionele waardeketen naar één met voorkeur voor transparantie, eerlijkheid en duidelijkheid. Precies deze systeemverandering staat centraal bij de unieke samenwerking tussen The Good Roll en de World Fair Trade Organization (WFTO). “We zijn blij The Good Roll te kunnen verwelkomen als Guaranteed Fair Trade Enterprise als ze midden 2024 volledig voldoen aan onze Fair Trade Principles. Een frisse wind die hard nodig is in de hedendaagse papiermarkt!”, aldus Leida Rijnhout, Chief Executive Global Office WFTO.

Systeemverandering

De ambitie om het leidende Fair Trade toiletpapier te zijn is slechts een fractie van The Good Roll’s grotere doel. In samenwerking met partners als Fair Trade Africa, B-Corp, Solidaridad en Farmerline droomt The Good Roll van een wereld waar ondernemen gelijk staat aan zorg dragen voor de planeet en haar inwoners. Dankzij een eigen fabriek in Ghana is The Good Roll (onze recensie) het eerste wc-papiermerk dat samenwerkt met lokale boeren. Dit zorgt ervoor dat opbrengsten niet wegvloeien naar de grote concerns, maar juist direct bij de boeren terechtkomen. De toegewijde boeren verbouwen bamboe voor The Good Roll en krijgen daarvoor een rechtvaardige beloning en nog mooier: ze zijn hierdoor niet meer inkomensafhankelijk van één stroom, want 80% van hun land wordt nog steeds gebruikt voor lokale voedselproductie. “We willen impact op een zo groot mogelijke schaal maken! Naast het direct samenwerken met de lokale boeren, bouwen we van 50% van onze nettowinst ook toiletten in Ghana. We zijn er trots op dat we met zo’n simpel product als wc-papier een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld”, aldus Sander de Klerk, medeoprichter The Good Roll.

Laatste 25% voor de crowd

De Guaranteed Fair Trade Enterprise-status, die gepland staat voor medio 2024, hangt samen met het optimaal kunnen laten draaien en hierdoor volledig in gebruik kunnen nemen van de eigen fabriek in Ghana (Akosombo). Hierdoor hoeft The Good Roll haar bamboe niet meer uit China te halen: vooralsnog het enige land ter wereld waar bamboe voor dit doeleinde wordt geoogst.* Om de eigen fabriek te kunnen laten draaien is 5.5 miljoen euro nodig. Op dit moment is 75% van dit totaalbedrag opgehaald. Natuurlijk doet The Good Roll ook dit net weer even anders. Daarom is de laatste 25% van dit bedrag gereserveerd voor haar trouwe crowd, die al sinds het prille begin samen met The Good Roll laat zien dat het beter, leuker en vooral eerlijker kan. Wil jij The Good Roll helpen met het openen van haar fabriek in Ghana? Kijk dan op Funding Masters voor meer informatie.  

Meer weten of aan de slag met The Good Roll in huis of op kantoor? www.thegoodroll.nl

Over The Good Roll

Missie van The Good Roll

Veilige en schone toiletten voor iedereen! Met 50% van de nettowinst bouwt het bedrijf toiletten in diverse landen in Afrika. 

Waarom The Good Roll

The Good Roll is ontstaan vanuit een gezamenlijke frustratie. Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, één derde (!) van de wereldbevolking. Daarnaast worden er dagelijks 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier.

Schrikbarende cijfers die Melle en Sander hebben geïnspireerd tot het ontwikkelen van The Good Roll; een initiatief waarmee beide problemen worden aangepakt. Een uniek Nederlands win-win concept: een 100% boomvriendelijke toiletrol, gemaakt van gerecycled papier, waarmee het bedrijf zoveel mogelijk mensen toegang wil geven tot veilige en schone toiletten. 

The Good Roll

The Good Roll verkoopt bamboe en gerecycled toiletpapier. Het bamboetoiletpapier wordt gemaakt van bamboepulp afkomstig uit China. Dit wordt vervolgens in de Europese B-Corp partnerfabriek van The Good Roll omgezet in bamboetoiletrollen. Het gerecycled toiletpapier is gemaakt van 100% gerecycled Europees papier, dus boomvriendelijk. Daarnaast zijn ze ook zacht en stevig. Ook zijn de rollen voorzien van het EU Ecolabel en vrij van chloor en kleur- en geurstoffen. Maar bovenal is The Good Roll een merk dat toiletten bouwt. Daarom gaat 50% van de nettowinst naar de bouw van toiletten in diverse landen in Afrika. Inmiddels is er ook een The Good Roll kantoor in Ghana en eerder dit jaar ontving The Good Roll niet alleen de ISO-9001 en -14001 certificering maar ook het B Corp-certificaat!

*Bamboepapier

Het bamboetoiletpapier van The Good Roll wordt gemaakt van bamboepulp afkomstig uit China. Dat is op dit moment namelijk het enige land waar bamboe voor dit doeleinde wordt geoogst. Dit wordt vervolgens in de Europese B-Corp partnerfabriek van The Good Roll omgezet in bamboetoiletrollen. Omdat The Good Roll transparantie van de keten voorop heeft staan, gaat ze samen met Ghanese boeren werken en een eigen pulpfabriek in Ghana (Akosombo) opzetten. Op die manier kan The Good Roll garanderen dat iedereen in de keten een eerlijke prijs ontvangt en de omstandigheden goed zijn.

Sociale onderneming en werkplek 

The Good Roll wil, naast een duurzaam product, ook een directe maatschappelijke bijdrage leveren. Daarom werkt het bedrijf met een sociale onderneming voor het wikkelen en verpakken van een deel van de producten. Op deze manier biedt The Good Roll werk en begeleiding aan meer dan 75 mensen!

Vegen met The Good Roll heeft serious impact

Door te vegen met The Good Roll zijn er inmiddels 859 bomen bespaard en 213 wc’s gebouwd!

World Fair Trade Organization (WFTO)

De World Fair Trade Organization (WFTO) is een wereldwijd netwerk en controleur van bedrijven die de 10 Fair Trade-principes volledig in praktijk brengen. Met hun Guarantee System zorgen ze ervoor dat bedrijven de hoogste duurzaamheidsnormen handhaven, waarbij zowel naar milieu- als sociale aspecten wordt gekeken. Het doel is om een compleet inzicht te krijgen in hoe een bedrijf opereert, rekening houdend met verschillende factoren zoals productieprocessen, toeleveringsketens en relaties met alle stakeholders. Via het strenge WFTO-evaluatieproces worden bedrijven begeleidt en aangemoedigd om duurzame gebruiken over te nemen die in lijn zijn met hun vereiste en hoogste normen op het gebied van milieubeheer en sociale impact.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.